Yoga voor Rusteloze Benen

Persoonlijk heb ik gemerkt wat de voordelen zijn van rekoefeningen als je last hebt van RLS. Al een aantal jaren doe ik yoga vlak voordat ik ga slapen. Deze routine is een combinatie van het rekken van mijn benen en van oefeningen voor de hele wervelkolom. ’s Nachts als ik opsta, kies ik een specifiek gedeelte van mijn routine, vooral gericht op het rekken van mijn beenspieren. Deze oefeningen helpen me om daarna weer een poosje te kunnen slapen.

Rekoefeningen die met aandacht worden gedaan, mag je yoga noemen. Ik weet daar wat meer van af, omdat ik al vele jaren beoefen en yogadocent ben. Yoga biedt meer dan alleen puur fysieke voordelen. Je combineert het trainen van je lichaam met het ontwikkelen van een lichaamsbewustzijn. Yoga kun je zien als een soort meditatieve gymnastiek. Het is verder bevorderlijk voor je algehele ontspanning.

Website voor online yoga

In 2012 heb ik een yogawebsite opgezet met online yogalessen. Het zijn gefilmde lessen die je op je eigen tijd thuis kunt doen. Ik was daarmee een voorloper van wat er nu op dit gebied online wordt aangeboden. Inmiddels staan er een paar honderd lessen op de website, waaronder een flink gedeelte bestemd voor specifieke doelgroepen.

Bij het starten van deze website bedacht ik dat het mooi zou zijn om ook voor mensen met rusteloze benen lessen samen te stellen. Ik weet zelf hoeveel baat je erbij kunt hebben. Niets zou me natuurlijk meer plezier doen dan deze te delen met mensen met RLS. Het lespakket is klaar en bestaat uit 15 lessen. Vijf van ongeveer 10 minuten, vijf van een kwartier en vijf van 20 minuten. Voor elk wat wils dus.

Gratis proefles

Het feit dat je dit blog leest, doet mij vermoeden dat je erover nadenkt of yoga ook iets voor jou is. Of misschien doe je al yogaoefeningen en kun je wel wat nieuwe input gebruiken.

Hoe het ook zij, ik heb een proefles klaargezet die je gratis mag uitproberen. Het zijn een aantal yogahoudingen die samen een minuut of 10 duren. Dat lijkt mij een mooie kennismaking. Als je voor het eerst aan yoga doet, overdrijf je het hiermee bovendien niet.

Probeer het uit. Immers, wat heb je te verliezen. Het kost je maar 10 minuten en wie weet kom je wel tot de conclusie dat dit echt iets voor je doet.

Klik hier voor de gratis proefles.

3 gedachten over “Yoga voor Rusteloze Benen”

 1. Hallo Sylvia
  Ik heb vandaag voor het eerst de proefles bekeken en uitgeprobeerd.
  Mijn vraag is “wat is houd de nek halfzacht”, ben wat doof.
  Ademhaling doe je via de buik, dat vind ik lastig, ik denk wel, dat ik vaker ademhaal dan jij, waardoor ik in-en uitademen misschien niet op de juiste tijd doe. Mijn handen en stukje onderarm voelden zwaar aan, bijna wat doof/tegen tintelen aan.
  Misschien is het wennen en zal het minder worden?
  Toch leuk om ermee kennis te maken, voorlopig hou ik het nog bij de proefles, als het beter gaat, zal ik andere lessen opzoeken.
  Ik “moet” ook nog bekkenbodemtraining doen, waarbij je dan ook vaak de buikspieren aanspant, ik neem aan, dat dat bij yoga niet de bedoeling is.
  Samen met de oefeningen van Greta vd Kamp, kan ik zo wel een flink dagdeel bezig zijn, wat veel discipline vergt, als je niet of weinig slaapt door de RLS.
  Maar toch waardeer ik je bijdrages in RLS Lotgenoten. Dankjewel.

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie, Marjan. Bij yoga is een belangrijk aspect om te ervaren hoe je lichaam aanvoelt, hoe je ademhaling is, wat je gedachten zijn. Daar heb jij duidelijk al een start mee gemaakt, lees ik uit je bericht. De instructie om een lichaamsdeel zacht te houden, betekent dat je probeert het niet aan te spannen. Wat betreft je vraag over bekkenbodemspieren trainen: er zit in het online yogaprogramma een paar oefeningen waarbij je de sluitspieren traint. Er bestaan dus ook yogaoefeningen waarbij je ‘speelt’ met spanning en ontspanning. Ik hoor het wel als je toch nader wil onderzoeken of yoga iets voor je is.

Plaats een reactie