Welk IJzersupplement is het Beste bij RLS?

Een lotgenoot kwam een poosje geleden met een artikel over een ijzersupplement voor RLS dat beter door het lichaam opgenomen wordt. Het zou ook minder vervelende bijwerkingen hebben. Een van de veelvoorkomende bijwerkingen van een ijzer supplement is namelijk verstopping.

Ik was al langer benieuwd naar welk ijzersupplement het beste is als je te maken hebt met een ijzertekort. Niet iedereen met rusteloze benen heeft overigens een ijzertekort. Ik zou dan ook zeker niet aanbevelen om zomaar een extra ijzersupplement te gaan slikken.

In een eerder blog over ijzer schreef ik al dat het beter is om eerst je bloed te laten meten via de huisarts.

IJzer meten door middel van bloedonderzoek

Een dierbare naaste van mij liet niet zo lang geleden zijn bloed meten op ijzer. Hij was bij de neuroloog geweest in verband met een slaaponderzoek. Uit dat slaaponderzoek was gebleken dat hij PLMD (Periodic Limb Movement Disorder) had. Deze diagnose was voor hem onverwacht. De neuroloog raadde hem aan om zijn ijzerwaardes te laten meten door middel van bloedonderzoek. Er werd een aantal waardes gemeten: ijzer (HB), ferritine en transferrine.

Wie al een beetje bekend is met ijzer in verband met rusteloze benen weet dat bij RLS vooral het ferritinegehalte van belang is. Als je last hebt van onrustige benen dan heb je bovendien een hogere waarde daarvan nodig dan die de huisarts normaal gesproken aanhoudt.

Mijn vriend scoorde op ferritine net wat boven de 50. Voor iemand met RLS is dat aan de krappe kant. Ik weet niet hoe dit precies zit voor iemand met PLMD. De neuroloog vond het echter niet problematisch. Zijn score op ijzer was volgens haar wel te laag. Ze schreef daarom een ijzersupplement voor.

Ze gaf hem ook een recept voor de dopamine agonist pramipexol en hij kreeg de mogelijkheid om slaaptherapie te volgen. Van de medicatie heeft hij nog geen gebruik gemaakt. Van de slaaptherapie wel.

IJzersupplement ferrofumaraat

Het standaard ijzersupplement dat door artsen bij een ijzertekort voorgeschreven wordt, is ferrofumaraat. Dit gebeurt bij een tekort aan ferritine, maar ook bij een ‘gewoon’ ijzertekort. Vriend M. kreeg dit ijzersupplement ook voorgeschreven. Voor ferrofumaraat heb je een recept van je arts nodig.

Al een aantal maanden slikt hij nu trouw twee keer per week zijn ferrofumaraat. Je kunt dit ijzersupplement het beste op een nuchtere maag innemen en minimaal een half uur voordat je gaat eten. Daarom probeert hij er ’s nachts aan te denken als hij naar de wc gaat. Dat lukt tot nu toe goed.

Het viel me pas op dat zijn tanden er wat donkerder uitzagen. M. vertelde me dat het in de bijsluiter staat dat dit een bijwerking van zijn ijzersupplement kan zijn. Hij vertelde ook dat hij zo’n beetje de klok erop gelijk kan zetten dat zijn darmen de dag na het slikken van slag zijn. Hij heeft dan diarree. Gelukkig komt het er in één keer uit en heeft hij daarna geen last meer. De ontlasting is zwarter van kleur.

Constipatie komt regelmatig voor als bijwerking van een ijzersupplement, maar diarree is ook mogelijk. Evenals misselijkheid. Vriend M. heeft een ijzeren maag en bijna nooit last van zijn darmen. De diarree komt bij hem dus hoogstwaarschijnlijk niet door iets anders.

IJzersupplement ijzer bisglycinaat

Aan het begin van dit blog noemde ik ijzer bisglycinaat. Dit ijzersupplement is vrij verkrijgbaar bij drogist en gezondheidswinkels. Het lijkt erop dat sommige lotgenoten hier betere ervaringen mee hebben dan met ferrofumaraat. Dit heeft onder andere te maken met de bijwerkingen. IJzer bisglycinaat wordt door de meeste mensen beter verdragen dan andere vormen van ijzer.

Het verschil tussen ferrofumaraat en ijzer bisglycinaat is dat het ijzersupplement gebonden is aan een ander stofje. Bij ferrofumaraat is dat zout, bij ijzer bisglycinaat is het een eiwit. IJzer gebonden aan eiwit wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen. Daarom heb je er minder van nodig. IJzer bisglycinaat heeft bovendien minder vervelende bijwerkingen. Voor alle ijzersupplementen geldt dat vitamine C de opname van ijzer bevordert. Zuivel, koffie en (groene of zwarte) thee zitten de opname juist in de weg.

Heb jij hier ervaring mee?

Plaats een reactie