Wat zijn de Beste Huismiddeltjes bij RLS?

In de loop der tijd heb ik regelmatig huismiddeltjes voor rusteloze benen voorbij zien komen. Sommige verrasten me. Andere leken me een beetje vergezocht. Feit is dat er mensen zijn die erbij zweren.

Niet zo lang geleden kreeg ik een e-mail van een personal trainer. Zij begeleidde onder andere mensen die last hebben van onrustige benen. Op haar website stond een heel lijstje opties voor  als je last hebt van deze kwaal. Een flink deel van dat lijstje bestond uit huismiddeltjes. Dat vond ik wel opvallend.

Zo’n beetje elke aandoening kent haar huismiddeltjes. Rusteloze benen is hierin geen uitzondering. Ik neem er graag een aantal onder de loep.

Huismiddeltjes: 1. Zeep

Met stip op één bij de huismiddeltjes staat denk ik wel zeep onder het hoeslaken, op het matras. Dit huismiddeltje heb ik meer dan eens genoemd zien worden door lotgenoten. Soms gebruikte hun moeder het die al wat ouder was, maar soms legden ze zelf ook een stuk zeep in hun bed. Of zelfs een paar stukken zeep.

Een dergelijk middel lijkt vallen onder de categorie ‘Oma weet raad’. Ik heb mij laten vertellen dat je het beste kunt kiezen voor een ouderwets stuk Sunlight zeep. Uit de goede oude tijd zullen we maar zeggen. Lavendelzeep wordt ook wel genoemd. Aanvullende tip is om een washandje om het stuk zeep te doen.

Er is geen wetenschappelijk bewijs van een positieve werking van dit huismiddel. Sommigen vermoeden dat magnesium in de zeep de klachten vermindert, maar zeker weten doen ze het niet. De zeep schijnt ook te helpen tegen kramp. Kramp zou komen door verzuring in de benen. Een zeep is basisch en zou die verzuring neutraliseren. Of het nu een placebo-effect is of iets anders, het lijkt me een goedkoop en onschuldig middel. Dus waarom niet.

Huismiddeltjes: 2. Vicks of tijgerbalsem

Iets anders wat mogelijk helpt, is het smeren van Vicks Vaporub of Tijgerbalsem. Beide zijn een soort menthol crème of zalf. Het idee is dat ze de symptomen van onrustige benen verzachten. Dit komt doordat deze smeersels verkoelend werken.

Sommigen smeren een ruime hoeveelheid op hun benen en hebben daar baat bij. Anderen brengen de zalf onder hun voeten aan en doen daar sokken overeen. Die laatste optie zou trouwens niks voor mij zijn, omdat ik ‘s nachts vanwege hitte geen sokken aan mijn voeten verdraag.

Deze optie lijkt me ook het proberen waard. Qua kosten kun je je er geen buil aan vallen. Misschien koop ik binnenkort een potje van één van beide. Een alternatieve tip is om menthol poeder te gebruiken. Dat is wat minder plakkerig.

Huismiddeltjes: 3. Roestvrijstalen lepel

De personal trainer die ik aan het begin van het blog noemde, opperde als één van de huismiddeltjes om bij rusteloze benen een roestvrijstalen lepel te gebruiken. Daar had ik echt nog nooit van gehoord. Ze vertelde dat ze zelf ook een poosje onrustige benen had gehad en dat zo’n roestvrijstalen lepel haar had geholpen. Ze raadde het nu ook haar cliënten aan.

Men neme de bolle kant van de lepel en wrijft deze een paar minuten over de voetzool. Daarna is de andere voet aan de beurt. Het idee is dat de lepel negatief geladen is. Dit kun je testen door er een magneet tegenaan te houden. Ik vind het een wonderlijk verhaal, maar ben ook wel een beetje geïntrigeerd. Eens kijken of ik hiermee een poging zal wagen.

Andere suggesties

Er zijn natuurlijk nog meer huismiddeltjes die op internet circuleren. Het ene middeltje is bekender dan het andere.

Van sommige is niet meer dan anekdotisch bewijs dat ze werken tegen RLS. Van andere lees je regelmatiger een positieve ervaring en lijkt de werking meer plausibel. Een kwestie van keuzes maken, denk ik. De ene remedie zal je meer aantrekken dan de andere. Het prijskaartje is misschien ook een factor.

Ik noem er een paar:

 • koud douchen
 • paardenbalsem op voeten en benen smeren
 • benen hoger leggen tijdens het slapen
 • stoppen met het drinken van light producten
 • een magneet bij je dragen

Zelf ben ik er voorstander van om dingen met zo min mogelijk vooroordelen uit te testen. Als iets helpt, helpt het. Of dit effect komt door het specifieke huismiddeltje of dat het psychologisch is maakt mij niet zo heel veel uit.

Uiteindelijk helpt niets immers blijvend bij rusteloze benen, ook medicijnen niet. Tot de ultieme genezing voor RLS gevonden is, vind ik het zeer valide om te proberen de symptomen te verzachten. Ook als dit maar voor een beperkte periode is.

4 gedachten over “Wat zijn de Beste Huismiddeltjes bij RLS?”

 1. Nu weer een koelhoud mat gekocht voor de benen,helpt mij ook niet.ben het spoor bijster.Alles al geprobeerd en steeds een half uurtje eruit en dan maar weer proberen,sterkte allemaal.

  Beantwoorden
 2. De voeten afwisselend eerst in echt bijna te warm water en daarna de voeten in heel koud water.
  Dit helpt mij om daarna in slaap te vallen.

  Beantwoorden
 3. Ik vraag het voor mijn partner hij heeft heel veel last van rusteloze benen en armen hij is 75 jaar zou het ook parkison kunnen zijn hij heeft wel een griepvirus gehad misschien is dat de oorzaak hij wilt geen medicatie namelijk

  Beantwoorden

Plaats een reactie