Wat is de invloed van voeding op RLS?

In zekere zin schreef ik al eerder over de mogelijke invloed van voeding op rusteloze benen. Verschillende blogs wijdde ik namelijk aan vitaminetekort en tekort aan mineralen. Ik schreef over magnesium en ijzer, over vitamine B12 en over foliumzuur.

Onder voeding versta ik echter ook wat je drinkt. Het drinken van alcohol en cafeïne is niet zo gunstig voor RLS. Voldoende water drinken is echter belangrijk om wel te doen. Sigaretten eet je natuurlijk niet, maar ook roken verergert je klachten. Overigens is het niet alleen slecht voor je onrustige benen, maar dat wist je waarschijnlijk al.

Ik weet niet in hoeverre het wetenschappelijk bewezen is maar het beperken van suiker in je voeding lijkt mij de kans op verergering van je klachten eveneens verminderen. Voor het eten van chocola geldt hetzelfde.

Regelmaat in je voeding

Zelf houd ik het bij drie maaltijden per dag. Ik neem geen tussendoortjes. Verder let ik erop dat ik mijn laatste maaltijd uiterlijk een paar uur voor het slapen nuttig.

Mijn ontbijt neem ik rond zes uur ’s ochtends. Ik weet dat ik met goed ontbijten mijn spijsvertering in gang zet. Hierop red ik het prima de eerste uren van de dag. Voor mij is de ochtend het meest productieve deel van de dag. De lunch is bij mij onderverdeeld in eerst een grote portie groente en twee uur later de rest. Voor mij is dit een manier om veel groente binnen te krijgen, met de nodige vitamines en mineralen.

Eind van de middag is mijn derde en laatste eetmoment van de dag. Daarna drink ik alleen nog een kop thee, minimaal een uur voordat ik ga slapen. Het beste zou ik dan kruidenthee nemen, om niet kort voor bedtijd nog theïne (vergelijkbaar met cafeïne) binnen te krijgen. Ik kies echter, als tussenweg, ook nog weleens voor groene thee.

Ik begrijp dat dit voedingspatroon niet voor iedereen weggelegd is. Sommige mensen hebben meer eetmomenten per dag of hebben regelmatiger behoefte aan een tussendoortje. Als je, daarmee rekening houdend, toch een redelijk stabiel ritme in je voeding aan weet te brengen dan zal dit denk ik een positieve werking hebben.

Vegetarische voeding

Al meer dan 20 jaar eet ik geen vlees, vis of gevogelte. Ik ben een vegetariër. Zuivel neem ik wel. Ik ben altijd gek op yoghurt en kwark geweest. Zo nu en dan eet ik kaas en ik gebruik melk om eiwitshakes mee te maken. Als het uitkomt, koop ik ook weleens een doosje eieren.

Voor mijn rusteloze benen zitten er mogelijk wat ongunstige kanten aan het alleen binnenkrijgen van plantaardige voeding. Het is daarmee lastiger om genoeg van sommige vitamines en mineralen binnen te krijgen.

In mijn blog over ijzer schreef ik bijvoorbeeld al dat in vegetarisch eten een andere vorm van ijzer zit dan in vlees. Het ijzer dat je tot je neemt uit groente wordt minder goed door het lichaam opgenomen. Je moet er daarom veel meer van eten in verhouding om hetzelfde effect te bereiken als een vleeseter.

Als vegetariër kun je daarom beter extra goed in de gaten houden of je geen tekorten oploopt. Laat je bloed meten via de huisarts en vraag advies aan een deskundige over je voeding. Neem eventueel een voedingssupplement.

Vasten

Een lotgenote vertelde dat ze voor haar onrustige benen baat had bij ‘intermitted fasting’. In eerste instantie dacht ik dat ze bedoelde dat ze soms een paar dagen stopte met eten. Later begreep ik van haar dat ze alleen eet tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds.

Zelf ben ik niet het type voor een paar dagen achter elkaar leven op alleen water of groentesapjes. Mijn lijf draait beter op regelmatig en voldoende eten. Bij wat deze lotgenote opperde, kan ik me echter wel wat voorstellen.

In het verleden heb ik meerdere keren deelgenomen aan langdurige meditatie retraites waar ook zoiets werd gedaan. Tussen 8 en 11 ’s ochtends kreeg je twee maaltijden en dan om half vijf alleen nog een stuk fruit. Voor de oudgedienden was er citroenwater of je kon ervoor kiezen alleen nog water of kruidenthee te drinken.

Destijds had ik nog niet de RLS klachten zoals ik ze nu heb, dus ik weet niet in hoeverre deze vorm van vasten een effect zou hebben gehad op mijn benen. Interessant vind ik het echter wel. Misschien moet ik dit nog eens nader onderzoeken.

Voedingsdagboek

Een idee dat iemand anders me eens aan de hand deed, was het bijhouden van een eetdagboek. Je schrijft daarin precies op wat je op een dag eet. Je test zo voor bepaalde periodes of het toevoegen of weglaten van bepaalde voeding iets verandert in hoeveel klachten je ervaart.

Aan het begin van dit blog noemde ik een aantal dingen dat je beter niet kunt nemen of slechts heel beperkt. Als je bijvoorbeeld wilt weten wat het effect van het drinken van koffie is op je rusteloze benen, laat die koffie dan eens een paar dagen weg. Kijk hoe je je daarbij voelt.

Dit vraagt wel de nodige discipline. Bij zaken als koffie, roken en alcohol zal het best lastig zijn om hiermee op te houden. Anderzijds zijn de klachten van RLS niet mis te verstaan en wil je wellicht toch een poging wagen.

Als je het heel lastig vindt, is er misschien iemand die je erbij kan helpen. Ik denk bijvoorbeeld aan een diëtist of een psycholoog. Misschien wil je partner of iemand anders met je meedoen. Dat kan ook een steuntje in de rug zijn.

Plaats een reactie