Wat heeft Vitamine D te maken met RLS?

Kort geleden zag ik een Engels artikel over het mogelijke verband tussen vitamine D en rusteloze benen. Zelf slik ik al een tijdje een hoge dosering van deze vitamine. Ik had echter nog niet eerder de link gelegd met RLS.

In dit artikel las ik dat vitamine D van invloed is op de aanmaak van neurotransmitters als dopamine. Dat maakte me natuurlijk extra nieuwsgierig. Tijd dus om wat dieper in dit onderwerp te duiken.

Wat is vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een heleboel zaken. Om te beginnen heb je deze vitamine nodig voor de groei en de sterkte van je botten en je gebit. Het is ook van belang voor de werking van spieren en voor je afweer.

Je lichaam maakt zelf deze stof aan met behulp van zonlicht. Het zit ook in voeding. Je vindt vitamine D vooral in vette vis en in vlees en eieren. Het wordt het beste opgenomen met vet of olie en is vetoplosbaar. Deze vitamine helpt bovendien om calcium en fosfor beter op te nemen uit voeding.

Een tekort bij volwassenen en ouderen kan op termijn zorgen voor botontkalking/osteoporose en spierzwakte. Volgens het voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 10 microgram. Bij ouderen boven de 70 is dit 20 microgram.

Andere bronnen als de orthomoleculaire geneeskunde houden hogere doseringen aan. Ik slik tijdens de wintermaanden elke dag een supplement van 25 microgram. Het dagelijkse maximum is in Nederland vastgesteld op 100 microgram per dag.

Afgezien van ouderen loop je als je vegetarisch of veganistisch eet een groter risico om een tekort op te lopen, omdat vitamine D in dierlijke voeding zit. Deze doelgroep krijgt ook sneller een vitaminetekort wat betreft andere vitamines en mineralen. Dit geldt voor vitamines en mineralen die beter opneembaar zijn uit vlees, vis, zuivel of eieren. Ik denk aan magnesium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

Er zijn twee soorten: vitamine D2 en vitamine D3. In vitaminesupplementen zie je vaak vitamine D3. Deze heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2. Beide worden echter gebruikt in supplementen en in voeding die verrijkt is met vitamine D.

Rusteloze benen

Op zoek naar informatie over een mogelijk verband met onrustige benen zag ik een Nederlands artikel waarin stond dat vitamine D helpt om magnesium beter op te nemen. Ook weer interessant! Ik wist dit niet.

Momenteel neem ik elke ochtend een aantal supplementen tegelijk in, waaronder vitamine D3 en magnesium. In de herfst en de winter slik ik meer verschillende supplementen dan in lente en zomer. De reden daarvoor is niet alleen mijn rusteloze benen, maar ook artrose. Van deze vorm van reuma heb ik voornamelijk last tijdens de koudere maanden.

Aan het begin van dit blog noemde ik het Engelse artikel waarin ik las over het mogelijke verband tussen vitamine D en de aanmaak van dopamine. Het artikel gaat nader in op het feit dat vitamine D betrokken is bij de signaalfunctie van dopamine. Dopamine zorgt er namelijk onder andere voor dat spieren in het lichaam op de juiste momenten kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld als je wilt gaan slapen of anderszins rust neemt.

Vitamine D reguleert de ontwikkeling en de functie van verschillende neuronen in het brein. Dit zijn voornamelijk neuronen die te maken hebben met dopamine. Men vermoedt dat een tekort een rol speelt bij ziektes als MS, Parkinson en RLS.

Er wordt al onderzoek gedaan naar het effect van het nemen van extra vitamine D bij rusteloze benen. Dit onderzoek is nog in een pril stadium. Er is meer tijd nodig om conclusies hieruit te kunnen trekken en om vitamine D in te gaan zetten als behandeling van symptomen bij RLS. 

2 gedachten over “Wat heeft Vitamine D te maken met RLS?”

  1. Beste Tiny,
    Sinds een arts opmerkte dat RLS deels de verschijnselen van Parkinson vertoont, besloot hij een dopamine agonist voor te schrijven (om het tekort aan dopamine op te heffen). Resultaat: de symptomen werden aanzienlijk minder. Sinds die tijd werden dopamine agonisten het voorkeur medicijn. Echter wat bleek, bij hogere doseringen of langdurig gebruik werden de symptomen heviger. IJlings werd gezocht naar een alternatief: Gabapentine en Pregabaline kregen de voorkeur, ondanks de vele bijwerkingen. Opioïden bleken trouwens ook te werken. Dit allemaal op basis van trial and error. De precieze oorzaak is nog onbekend. 60% is erfelijk, over de overgebleven 40% is ook niets bekend. Wat wel bekend is: antidepressiva kunnen RLS opwekken en/of verergeren.
    Verder bestaan er legio huis tuin en keukenmiddelen die bij sommige mensen goed werken maar bij anderen hekemaal niet. Trouwens net zoals medicijnen. Er wordt wereldwijd onderzoek naar gedaan, maar een goed werkend medicijn behoort niet tot de resultaten. Het blijft dus bij behelpen en zelf zoeken.

    Beantwoorden
  2. Een ander onderzoek zegt het tegenovergestelde, RLS is het gevolg van een TEVEEL aan dopamine.
    Het is dus nog steeds een raadsel waar niemand echt raad mee weet.
    Persoonlijk verergert de RLS bij inname magnesium.

    Beantwoorden

Plaats een reactie