Wandelen bij Rusteloze Benen

Wandelen is een goede activiteit als je te maken hebt met rusteloze benen. Zolang je in beweging blijft, heb je geen last. Wandelen is bovendien voor veel mensen mogelijk. Je hoeft er niet extreem sportief voor te zijn.

Zelf ben ik altijd een sporter geweest. Ik houd ervan om liefst dagelijks een uurtje gematigd intensief in beweging te zijn. Als ik niet kan sporten dan is wandelen voor mij een goed alternatief.

Ik vermoed dat wandelen voor onrustige benen misschien zelfs gunstiger is dan sporten. Een paar wandelingetjes gespreid over de dag zou het beste zijn. Je voorkomt zo dat je te lang achter elkaar zit.

Wat is wandelen

Wandelen is een gematigde vorm van beweging. De meeste mensen zien het niet als sport. Het heeft vergelijkbare voordelen. In het verleden heb ik zo’n 7 jaar sportlessen gegeven. Ik weet daarom wel het een en ander van het onderwerp af.

Als je een definitie van sporten zou moeten geven dan is een belangrijk element hiervan dat je hartslag omhoog gaat. Regelmatig een verhoogde hartslag door beweging helpt bij het gezond houden van hart en longen. Wandelen zorgt er ook voor dat je hartslag omhoog gaat. Je blijft echter in de lagere waardes. Dit wordt ook wel de vetverbrandingszone genoemd. Bij een hogere hartslag verbrand je juist meer koolhydraten.

Wandelen is dus een wat rustiger activiteit. Je kunt nog van je omgeving genieten en raakt niet buiten adem. Wandelen is voor veel mensen bijna meditatief. Je kunt wandelen beschouwen als een soort dynamische meditatie. In het verlengde daarvan ligt dat het goed werkt tegen stress. Tijdens het lopen kun je rustig ademen. Je laat de boel even de boel. Lichaam en geest komen bij.

Rusteloze benen

Een paar jaar geleden las ik een artikel over een jonge Friezin die een aantal weken ging wandelen. Ze was volgens mij begin twintig en had al op jonge leeftijd last van RLS. Haar doel was onder andere om met haar wandeltocht aandacht te vragen voor onze nare, voor veel mensen vrij onbekende aandoening. Ze is daar volgens mij wel in geslaagd. Ik vond het in elk geval inspirerend om haar verhaal te lezen.

Onderweg merkte ze tot haar verrassing dat ze nauwelijks klachten had. Slapen ging beter nu ze hele dagen wandelde. Prachtig natuurlijk, hoewel ze zich meteen ook realiseerde dat ze dit niet altijd zo kon doen.

Afgezien van overdag wandelen zullen veel lotgenoten ’s nachts regelmatig een rondje lopen als ze vanwege hun onrustige benen niet in bed kunnen blijven liggen. Sommigen gaan daarvoor misschien zelfs naar buiten. Ik vermoed dat de meesten echter binnenshuis blijven. Afhankelijk van de grootte van je huis is je rondje wat korter of wat langer.

Qua afstand haal je in verband met RLS het meeste voordeel uit wandelen als je overdag gaat. Afgezien van de gezondheidsvoordelen die je er sowieso van hebt, zul je er ’s avonds en ’s nachts voor je benen profijt van trekken. Wandelen verzacht namelijk je klachten. Je valt bovendien gemakkelijker in slaap als je overdag voldoende lichaamsbeweging hebt gehad.

Plaats een reactie