Waarom komt RLS vaker voor bij Ouderen?

Je hebt net als ik vast weleens gelezen dat rusteloze benen gemiddeld vaker voorkomen bij ouderen dan bij jongeren. Ik heb dit eigenlijk altijd vooral voor kennisgeving aangenomen, maar waarom is dit eigenlijk zo?

Is er iets specifieks bij ouderen dat maakt dat zij gauwer last krijgen van onrustige benen dan mensen die een lagere leeftijd hebben? Anderzijds krijgen sommige kinderen ook te maken met RLS, dus het kan zich ook al vroeg manifesteren in iemands leven.

In dit blog kijk ik nader naar het verband tussen ouderen en rusteloze benen. Ik probeer te achterhalen waarom deze groep extra kwetsbaar is voor deze aandoening.

Wat versta je onder ‘ouderen’

In de samenleving wordt het begrip ouderen vrij breed gebruikt. Soms gaat het bij deze groep over gepensioneerden of bejaarden van boven de 70 of 80 jaar. Soms gaat het over mensen boven de 60 jaar. Het kan tegenwoordig echter ook al gaan over 50 of 55 plussers.

Ouderdom komt met gebreken, zo zegt men. Hoe ouder je wordt, hoe meer kwaaltjes je krijgt. Je lijf slijt en gaat in de loop der jaren flink achteruit. Dat geldt althans voor de meeste mensen. De moeder van iemand die ik goed ken, zegt vaak dat zij lijdt aan PHPD. Dit staat voor ‘Pijntje Hier Pijntje Daar’. Ik vermoed dat veel ouderen dit zullen herkennen.

Als je ouder wordt, herstel je ook steeds minder goed als er iets aan de hand is. De kans is dus groter dat je langer ergens last van houdt. Wellicht krijg je ook te maken met aandoeningen die chronisch zijn. Een consequentie hiervan is dat ouderen vaak steeds kwetsbaarder worden en meer zorg nodig hebben.

Ziektes bij ouderen

Er zijn verschillende ziektes waarbij ouderen een risicogroep zijn. Bekende voorbeelden hiervan zijn hart- en vaatziekten, dementie, overgewicht, botontkalking en depressie.

Er zijn echter nog veel meer ziektes die gemiddeld vaker bij ouderen voorkomen dan bij jongeren. Een belangrijke reden hiervoor is dat het lichaam van ouderen gewoon minder herstelvermogen heeft dan dat van iemand die een stuk jonger is.

Over een aantal van deze ziektes schreef ik al eerder blogs. Ik denk aan reuma (artrose), de ziekte van Parkinson, aandoeningen aan de schildklier, spataderen en neuropathie.

Rusteloze benen bij ouderen

Geschat wordt dat in Nederland ongeveer een half miljoen mensen te maken heeft met onrustige benen.Het merendeel is ouder dan 60 jaar. Geschat wordt dat van de 65 plussers wel tot een kwart van de mensen klachten ervaart. Vrouwen hebben vaker rusteloze benen dan mannen.

De meesten hebben zo nu en dan symptomen of op zijn hoogst een paar keer per week last. Relatief een klein deel heeft elke nacht symptomen. Sommigen hebben ook symptomen overdag. Ouderen hebben sowieso meer dan gemiddeld last van slaapstoornissen. Ze slapen minder lang en minder goed. Afgezien van RLS komt ook slaapapneu vaak voor bij deze groep.

Ouders

Mijn beide ouders hebben zo nu en dan last van onrustige benen. Mijn moeder heeft het vaker dan mijn vader. Bij beiden is dit pas op latere leeftijd begonnen. Ik vermoed dat ze boven de zestig waren.

Bij mijn moeder is neuropathie geconstateerd toen zij met haar klachten naar de neuroloog ging. In mijn blog over neuropathie en rusteloze benen schreef ik al dat deze aandoeningen soms tegelijkertijd bij dezelfde persoon voorkomen. Ik vermoed dat dit bij mijn moeder het geval is. Mijn vader blijkt waarschijnlijk ook neuropathie te hebben. De laatste tijd heeft hij helaas meer last van rusteloze benen.

Bij mij verergerden mijn klachten drastisch in het jaar dat ik 43 werd. Ik vermoed dat dit te maken had met het feit dat ik in het begin van de overgang zat. Voor die tijd had ik zo nu en dan last van rusteloze benen. Sinds die tijd gaat er geen nacht meer voorbij zonder klachten.

Veel vrouwen in die leeftijdscategorie ervaren symptomen van RLS. Tot de groep ouderen behoren ze dan nog niet helemaal, maar het lijkt voor die vrouwen wel het voorportaal daarvan te zijn.

2 gedachten over “Waarom komt RLS vaker voor bij Ouderen?”

  1. Heb het al van 21 ste toen ik zwanger was,nu 76 en elke nacht en vaak s,middags al,word er gek van.alles geslikt niks helpt,ik beweeg voldoende.

    Beantwoorden
    • Het is een ingewikkelde aandoening. Ik weet er alles van… en leef met je mee.

Plaats een reactie