Waarom is Roken Ongunstig bij RLS?

Roken is ongezond. Het schijnt echter ook ongunstig te zijn bij rusteloze benen.

Voor veel mensen is denk ik onduidelijk waarom roken precies een nadeel is als je te maken hebt met RLS. Ik hoop daarin wat helderheid te scheppen.

In dit blog ga ik eerst in op de algemene nadelige effecten van roken. Daarna leg ik de link met rusteloze benen.

Effecten van roken

Roken verhoogt het risico op allerlei aandoeningen, bijvoorbeeld op allerlei vormen van kanker. Maar ook op hart- en vaatziekten als een hartinfarct, een beroerte of etalagebenen. En longaandoeningen als astma of COPD. Bij vormen van kanker moet je denken aan mondkanker, keel- of slokdarmkanker, strottenhoofdkanker of longkanker.

De kans op onder andere diabetes, Alzheimer, reuma en onvruchtbaarheid is groter. Roken tijdens de zwangerschap geeft een grotere kans op complicaties. Rokers krijgen vaker te maken met angst of depressie. Andersom verhoogt depressie de kans dat je gaat roken. Meeroken is helaas ook behoorlijk ongezond.

Nicotine maakt roken verslavend. Deze stof geeft kortstondig een prettig gevoel. Iemand die rookt, steekt steeds weer een nieuwe sigaret op om maar dit gevoel te behouden. Wanneer je als verstokte roker een poosje niet rookt, krijg je bovendien last van ontwenningsverschijnselen. Die komen tot uitdrukking in bijvoorbeeld rusteloosheid, buikpijn, slapeloosheid, spanning of prikkelbaarheid.

Roken heeft naast het verslavende effect van nicotine ook andere nadelige gevolgen voor je gezondheid. Dit komt door de vele giftige stoffen in tabaksrook, zoals teer, koolmonoxide, stikstofmonoxide en cadmium. Roken zorgt onder andere voor ontsteking en beschadiging van de longen, en voor vernauwing van je bloedvaten. Het geeft een hogere bloeddruk en een hogere hartslag. Je krijgt er een slechte conditie van. Als roker hoest je veel of ben je kortademig. Je hebt minder eetlust en je proeft je eten minder goed. Door roken veroudert je huid.

Buurman

Mijn nieuwe buurman rookt. Meerdere keren per dag zet hij de deur naar de tuin open en steekt een sigaret op. De rook komt via de schutting mijn woning binnen. Het is alsof hij bij me in de woonkamer staat. Als hij binnen rookt, ruik ik het ook. Vooral wanneer ik in de badkamer moet zijn.

Voor een niet-roker als ik is dit heel vervelend. Roken stinkt en ik krijg ongewenst allerlei ongezonde stoffen binnen. Meeroken is een andere term hiervoor. Ik ben nog moed aan het verzamelen om hem een keer te vragen voortaan de rook de andere kant op te blazen. Of om wat verderop in de tuin te gaan staan. Ik vind dit lastig, want ik wil de verstandhouding graag goed houden.

Rusteloze benen en roken

Roken is niet de directe oorzaak van onrustige benen. Het is echter mogelijk wel een trigger voor je klachten. Daarmee bedoel ik dat roken ongunstig kan zijn voor je RLS. Op de lijstjes van voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen bij rusteloze benen staan naast roken ook vrijwel altijd chocola, alcohol, koffie en andere drankjes met cafeïne. Voor deze middelen geldt stuk voor stuk dat ze je klachten kunnen verergeren.

Allemaal hebben ze een werking op je hersenen. Ze zijn bijvoorbeeld van invloed op de aanmaak van neurotransmitters. Je moet dan denken aan stoffen als dopamine, endorfine en serotonine. Ze bevatten een opwekkende stof, maar veroorzaken helaas een uitschieter naar beneden als de stof uitgewerkt is.

Bij nicotine in sigaretten is dit ook het geval. Het lekkere, ontspannen en heldere gevoel slaat een paar uur later om in het tegenovergestelde. In wezen zijn dit ontwenningsverschijnselen. Een daarvan is slapeloosheid. Een andere is rusteloosheid, bijvoorbeeld in je benen.

Plaats een reactie