Al eerder schreef ik over het feit dat vrouwen gemiddeld vaker te maken krijgen met rusteloze benen dan mannen. Het is algemeen bekend dat de neurotransmitter dopamine hoogstwaarschijnlijk een rol speelt bij RLS. Veel minder duidelijk is welke invloed de vrouwelijke hormoonhuishouding hier mogelijk op heeft.
In dit blog ga ik nader op dit onderwerp in. Ik bespreek drie onderdelen van het leven waar veel vrouwen mee te maken krijgen: menstruatie, zwangerschap en de overgang. Ik bespreek de mogelijke link met RLS.
Menstruatie
Tijdens de vroege pubertijd beginnen de meeste meisjes te menstrueren. Elke maand verliezen ze gedurende een aantal dagen bloed. Vanaf dat moment zijn ze vruchtbaar en kunnen ze in principe kinderen krijgen.
In de vrouwelijke cyclus is twee weken na menstruatie de ovulatie (eisprong). Het lichaam bouwt dan extra baarmoederslijmvlies op voor het geval er een eitje bevrucht wordt. Als er geen bevruchting plaatsvindt, stoot de baarmoeder dat extra slijmvlies af. Op dat moment is er sprake van menstruatie.
In bloed zit veel ijzer. Het lijkt me vrij aannemelijk dat tijdens de ongesteldheid het ijzerpeil in je lichaam daalt. Dit zou een factor kunnen zijn bij het (extra) opspelen van onrustige benen. Persoonlijk merk ik echt dat mijn klachten verergeren als ik menstrueer. Een aantal nachten heb ik veel heftiger last.
Zwangerschap
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met rusteloze benen. Gedacht wordt dat dit weleens zou kunnen liggen aan een tekort aan foliumzuur. De klachten beginnen meestal rond het derde trimester. Als je zwanger bent, heb je meer foliumzuur nodig dan anders. Vrouwen krijgen daarom vaak het advies om vanaf het moment dat ze proberen zwanger te raken extra foliumzuur te slikken.
Opvallend is dat bij de meeste vrouwen de rusteloze benen na de zwangerschap overgaan. Sommige vrouwen houden echter vanaf dan klachten. De zwangerschap lijkt in dat geval een soort trigger te zijn voor een chronische vorm van RLS.
Zelf heb ik nooit een zwangerschap doorgemaakt.
Vrouwen tijdens de overgang
Percentueel krijgen de meeste vrouwen pas na hun veertigste ernstig last van rusteloze benen. Dat was bij mij ook het geval. Ik vraag me al een tijd af of de hormonale veranderingen in mijn lichaam een rol hebben gespeeld in het in gang zetten hiervan.
Op dit moment is de overgang bij mij al een heel eind gevorderd. De overgang is een proces waar jaren overheen gaan. Pas als je een jaar niet gemenstrueerd hebt, zit je officieel in de menopauze.
De ene vrouw heeft veel meer last van overgangsklachten dan de andere. Hormonaal gerelateerde klachten van deze levensfase zijn onder andere onregelmatige bloedingen, vermoeidheid, slecht slapen, opvliegers, depressie en duizeligheid. De lijst is veel langer dan dit. Vrouwen realiseren zich waarschijnlijk in lang niet alle gevallen dat bepaalde klachten bij de overgang zouden kunnen horen. Een en ander wordt ook nog weleens verward met overspannenheid of burn out.
Rusteloze benen is een van de iets minder bekende klachten die bij vrouwen vaak begint rond de tijd dat ze in de overgang raken. Het lijkt mij nuttig en interessant om nader te onderzoeken wat de mogelijke interactie tussen vrouwelijke geslachtshormonen, ijzer en dopamine is. RLS is een buitengewoon ontwrichtende aandoening die het meest bij vrouwen voorkomt. Juist deze invalshoek verdient mijns inziens meer aandacht.
Heb het idd gekregen toen ik 21 jaar en in verwachting was.nu 76 en het word met de week erger.mijn moeder had het en mijn dochter heeft het.niet te doen meer.draag nu stretch kousen en ga in januari naar een neuroloog.op hoop van zegen.kleine hoop.alles geprobeerd medicijnen crem koude voeten baden(s,nacht).maar elke na ht wakker tot s,morgens 6 uur.