Voordelen van Meditatie bij Rusteloze Benen

Voor mij persoonlijk heeft meditatie al jaren een plaats in mijn leven. Dat begon lang voordat ik in ernstige mate te maken kreeg met rusteloze benen. Meditatie is wat mij betreft een ander woord voor aandacht. Als je aandacht besteedt aan hoe het er met je voorstaat, krijg je een accurater beeld. Dit helpt mij om beter om te gaan met dingen die niet zo gemakkelijk zijn.

Meditatie kan op verschillende manieren. Je kunt je bij een groep aansluiten of in je eentje op een kussentje gaan zitten. Voor mij zit meditatie inmiddels eigenlijk in alle dagelijkse gebeurtenissen, maar het heeft even geduurd voordat ik het zo kon zien.

Ik vertelde al eerder dat ik me bezig houd met yoga. In 2005 begon ik aan een yogaopleiding. Dit was een intensief, persoonlijk traject dat bij mij ertoe leidde dat ik yogalessen ging geven. Ik leerde dat meditatie en yoga nauw aan elkaar verwant zijn.

Na een aantal jaren yogacursussen en privélessen te hebben gegeven, ben ik online een yogawebsite begonnen. Op deze website staan een paar honderd gefilmde yogalessen die je thuis op je eigen moment kunt doen.

Voor een aantal verschillende doelgroepen zijn er bovendien gefilmde yogalessen op maat. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met fibromyalgie, postpolio, sarcoïdose en reuma. De laatste aanwinst wat dit betreft is een pakket yogalessen voor mensen met restless legs.

Rusteloze benen

Aan het begin van het blog vertelde ik dat meditatie mij helpt om beter om te gaan met dingen die niet zo gemakkelijk zijn. Het moge duidelijk zijn dat RLS een van die dingen is. Fysiek is het behoorlijk oncomfortabel om elke nacht te moeten dealen met rusteloze benen. Mentaal is het echter ook niet makkelijk. Onrustige benen zorgen voor stress en bij sommigen zelfs voor depressie.

Ik noemde eveneens het woord aandacht. Als dingen pijnlijk of oncomfortabel zijn, ben je misschien in eerste instantie geneigd om je aandacht ervan af te wenden. Bij meditatie ga je er echter juist met je aandacht naartoe. Je doorvoelt wat er op dat moment is. Je gaat er als het ware middenin zitten. Mijn ervaring is dat dit al een stukje van de spanning afhaalt. Je ontspant zo wat meer in de situatie. De waarde hiervan is denk ik niet te overschatten.

Niet iedereen houdt echter zo van het woord meditatie. Het wordt vaak geassocieerd met geitenwollen sokken en navelstaren. Wat mij betreft heeft het daar weinig mee te maken. Je gaat juist met je aandacht naar wat er echt speelt. Van mij mag je het daarom ook ontspanningsoefeningen of mindfulness noemen.

Je mediteert je problemen of klachten niet weg. Dat is ook niet de opzet van de oefeningen. Er ontstaat wel een bepaalde ruimte. In die ruimte zorg je een beetje extra voor jezelf. Meditatie is in wezen een handeling van zorgzaamheid, van compassie naar jezelf.

Online meditatie

Persoonlijk ben ik via de yoga voor het eerst echt serieus in aanraking gekomen met meditatie. Na mijn yoga-opleiding ben ik ook naar boeddhistische centra geweest, soms voor meditatieretraites. Die intensieve ervaringen hielpen me om meditatie meer en meer een dagelijkse plek in mijn leven te geven. Dat ging heel geleidelijk.

In deze tijd wordt het steeds gebruikelijker om zaken als meditatie en yoga thuis te doen, met behulp van een online website of een app. Met mijn yogawebsite was ik destijds een voorloper. Nu ontstaan steeds meer online platforms waar je op dagelijkse basis terecht kunt voor lessen, ook voor meditatie.

Een goede bekende van mij heeft meditatiewebsite opgezet. Er worden daar gratis online live meditaties gegeven door professionele trainers. Het mooie van zo’n website is dat je er online gelijkgestemden treft. Je mediteert samen, vanuit huis. Na de meditatie is er ruimte voor vragen en kun je als je wilt zelfs terecht in een soort chat room om nog even na te praten. Er is inmiddels ook een uitgebreid archief waarmee je zelf op elk gewenst moment aan de slag kunt.

Plaats een reactie