In vorige blogs schreef ik al dat vitaminetekort een rol kan spelen bij het Restless Legs Syndrome (RLS). Onder vitaminetekort versta ik ook tekorten aan bepaalde mineralen. In veel gevallen geldt dat het nemen van een supplement helpt om zo’n tekort op te lossen. Als het een beetje meezit, heb je daarna geen last meer van rusteloze benen.
Van lotgenoten weet ik echter dat het niet altijd van een leien dakje gaat als na bloedonderzoek een vitaminetekort geconstateerd wordt. Een van de problemen kan zijn dat iemands lijf niet goed die bepaalde vitamine opneemt uit voeding. Dat kan bijvoorbeeld komen door een andere aandoening waar die persoon aan lijdt.
Een andere mogelijke complicatie is dat bij sommige mensen het nemen van supplement ook niet helpt, eigenlijk om dezelfde reden. Uiteindelijk komt zo iemand in zulke gevallen vaak uit op injecties. Voordat dit punt wordt bereikt, is meestal een enorm medisch traject doorlopen.
In dit blog komen een aantal vitamines en mineralen aan bod in verband met rusteloze benen. Dat zijn ijzer, magnesium, vitamine B12 en foliumzuur.
Vitaminetekort: het mineraal ijzer
Vanuit de medische wereld wordt een tekort aan ijzer het meest genoemd en erkend als mogelijke oorzaak van restless legs. Huisartsen zullen waarschijnlijk het snelst hieraan denken in verband met bloedonderzoek.
IJzer zit in voeding, maar je krijgt er niet altijd voldoende van binnen. Vegetariërs en veganisten hebben een vergrote kans op ijzertekort, omdat ijzer vooral in dierlijke producten zit. Andere voedingsmiddelen bevatten ook wel ijzer, maar dan in een variant die minder goed opneembaar is.
Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben te maken met tekorten. Dat komt alleen al door het feit dat ze maandelijks menstrueren. Ook tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding is vaak sprake van een ijzertekort.
Als je een bloedonderzoek laat doen, is het belangrijk om je ferritine te laten meten. Niet alle huisartsen zijn op de hoogte van het feit dat iemand met RLS meer ferritine nodig heeft dan de waarde die normaal wordt aangehouden. De standaardwaarde voor ferritine is minimaal 20. Voor iemand met RLS zou dat echter minimaal 50 moeten zijn. Ga hierover in gesprek met de huisarts of laat je doorverwijzen naar een specialist.
Vitaminetekort: het mineraal magnesium
Zelf ben ik allereerst begonnen met het nemen van een magnesiumsupplement toen ik ernstig last kreeg van rusteloze benen. Dat was een hele zoektocht, omdat ik erachter kwam dat er veel verschillende soorten en vormen van magnesium op de markt zijn. Ik kwam uiteindelijk uit op magnesium citraat.
Magnesium helpt tegen overmatige spierspanning. Als je last hebt van rusteloze benen dan weet je dat de spieren in je kuiten ’s nachts aan kunnen voelen als harde spierkabels. Ik ben altijd een fanatieke sporter geweest en dit gevoel doet me denken aan verzuring na langdurige of explosieve inspanning. Het is een grote vraag hoe het kan dat dit zonder fysieke reden ’s nachts optreedt bij mensen met RLS.
Uit eigen ervaring en van lotgenoten weet ik dat zij een behoorlijk hoge dosering van magnesium gebruiken. Magnesium werkt echter ook laxerend. Persoonlijk kan ik daarom niet zoveel ervan nemen als ik zou willen voor mijn onrustige benen. Anderen schijnen er beter tegen te kunnen. Dit is een kwestie van uitproberen.
Een ander punt is dat de magnesium na een paar jaar slikken mogelijk niet meer werkt. Hoe dat kan, weet ik niet. Zelf heb ik al een paar keer geprobeerd om een poosje helemaal te stoppen en dan na een maandje opnieuw te beginnen. Meestal werkt de magnesium na een periode van onthouding wat beter. Het blijft experimenteren met dit soort middelen. Ik zou graag willen dat het anders was, maar een definitieve oplossing voor rusteloze benen is er helaas niet.
Tekort aan vitamine B12
Vitamine B12 heeft invloed op veel processen in het menselijk lichaam. Het is daarom nog weleens lastig om precies te achterhalen of nu juist een tekort van vitamine B12 zorgt voor bepaalde klachten of dat die klachten een andere oorzaak hebben. Hoe het ook zij, ik heb van sommige lotgenoten gehoord dat zij voor hun rusteloze benen baat (denken te) hebben bij het nemen van een supplement van B12.
Net als ijzer is vitamine B12 vooral te vinden in dierlijke producten. Ook hier lopen vegetariërs en veganisten een grotere kans om een tekort op te lopen. Zo’n vitaminetekort kan echter eveneens ontstaan doordat B12 niet goed door het lichaam wordt opgenomen uit voeding. In dat geval kunnen injecties uitkomst bieden.
Een tekort aan vitamine B12 ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het lichaam heeft normaal gesproken een flinke voorraad. Als je echter eenmaal een tekort hebt dan duurt het ook enige tijd voordat de voorraad weer op peil gebracht is.
Tekort aan foliumzuur of vitamine B11/B9
Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. Beide termen worden door elkaar gebruikt. Het is goed om daar op te letten als je hier iets over leest. Om de verwarring nog groter te maken: in andere landen wordt foliumzuur ook wel vitamine B9 genoemd.
Een tekort aan foliumzuur komt vooral voor bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven. Het is bekend dat zwangere vrouwen vaak last hebben van rusteloze benen. Mogelijk speelt een tekort een foliumzuur hierbij een rol.
Als je niet zwanger bent, is het minder aannemelijk dat een tekort aan foliumzuur een rol speelt bij je rusteloze benen. Er zijn echter wel een aantal aandoeningen die kunnen zorgen dat foliumzuur uit voeding niet goed wordt opgenomen door je lichaam en er dus toch een tekort ontstaat. Je moet dan denken aan bepaalde darmziektes. Alcoholisme is ook niet gunstig, evenals bepaalde medicijnen.
Huisarts
Niet bij iedereen die last heeft van restless legs is sprake van een vitaminetekort. Het is echter wel een mogelijkheid. Bloedonderzoek laten doen via de huisarts lijkt me daarom op zijn minst het overwegen waard.
Als je erover denkt om vervolgens vitaminesupplementen te gaan slikken, kun je het beste advies vragen aan iemand die hier wat meer verstand van heeft. Idealiter is dat de huisarts. Die vormt immers meestal je eerste aanspreekpunt in gezondheidszaken.
Het kan echter zo zijn dat je huisarts wat minder verstand heeft van rusteloze benen dan je zou wensen. Een huisarts is een generalist. Dit houdt in dat hij of zij een beetje weet van een heleboel zaken. Helemaal vreemd is het daarom niet dat hij of zij niet altijd het naadje van de kous weet van zoiets specifieks als RLS. Het kan echter ook zo zijn dat je huisarts je klachten niet serieus neemt.
In al dat soort gevallen lijkt het mij beter om te rade te gaan bij een andere huisarts of je door te laten verwijzen naar een specialist. Ook in het alternatieve circuit zijn er mensen die meer dan gemiddeld weten van vitaminetekort en vitaminesupplementen. Het kan, denk ik, zeker geen kwaad om zo iemand eens te raadplegen. Tot slot: gebruik je gezonde verstand.
Ik spuit al jaren vit b12
En of het helpt weet ik niet want heb ernstige Rls
Zal bij mijn neuroloog even aangeven over de ferritine.