Vitamine B12 bij Rusteloze Benen

Van lotgenoten weet ik dat sommigen zweren bij het nemen van extra vitamine B12 tegen rusteloze benen. Zelf neem ik ook een deel van het jaar hiervan een supplement. Ik dacht daarbij aanvankelijk echter niet direct aan een verband met RLS.

Als vegetariër is het voor mij minder vanzelfsprekend dat ik voldoende binnenkrijg uit voeding. Het zit namelijk alleen in dierlijke producten. Ik had al vaker gelezen over mogelijke gevolgen van een tekort en besloot mede op grond daarvan te kijken of een supplement voor mij zinvol zou zijn.

Om meer zicht te krijgen op vitaminetekort en op het mogelijke verband met rusteloze benen, ga ik in dit blog wat dieper in op de volgende vragen:

 1. Wat is vitamine B12 en waar heb je het voor nodig?
 2. Waar zit het in?
 3. Is er een verband tussen vitamine B12 en rusteloze benen?

Wat is vitamine B12 en waar heb je het voor nodig

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof en komt in het menselijk lichaam voor in twee vormen:

 1. Methylcobalamine
 2. Adenosylcobalamine

Methylcobalamine wordt gebruikt voor de aanmaak van DNA en van verscheidene neurotransmitters. Adenosylcobalamine is nodig voor je energiehuishouding en voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Het menselijk lichaam kan zelf ook vitamine B12 aanmaken in de darmen, maar is daar niet opneembaar. Je moet het dus uit voeding halen. Het lichaam slaat een voorraad op, vaak wel voor minimaal 3 jaar. Als deze voorraad opraakt, ontstaat een tekort. Zo’n tekort ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar is ook niet snel verholpen.

Vitamine B12 is van invloed op veel systemen in ons lichaam, waaronder:

 • Zenuwstelsel
 • Immuunsysteem
 • Hart- en vaatstelsel
 • Maag- en darmstelsel

Omdat het bij zoveel lichaamsprocessen betrokken is, kan een tekort op veel verschillende manieren aan het licht komen. Op de langere termijn zijn het vaak neurologische klachten, maar bijvoorbeeld ook psychische klachten.

Interessant voor mensen met RLS is, dat er mogelijk een verband is tussen een tekort aan vitamine B12 en een tekort aan ijzer of foliumzuur. Over het verband tussen ijzer en rusteloze benen schreef ik al eerder een blog. Een tekort aan foliumzuur wordt bovendien wel in verband gebracht met zwangerschap.

Andere oorzaken van een tekort aan vitamine B12 zijn:

 • Te weinig uit voeding (vegetariërs en veganisten)
 • Minder goede opname door een auto-immuunziekte of een infectie
 • Langdurig gebruik bepaalde medicatie
 • Chronische ontsteking van het maagslijmvlies
 • Darmziektes zoals de ziekte van Crohn
 • Alcoholisme

Waar zit het in

Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals:

 • Vlees
 • Vis
 • Zuivel
 • Eieren

Het is ook te vinden in plantaardige producten als zeewier en algen. Uit deze vorm wordt het echter minder goed opgenomen dan uit dierlijke producten.

Dit is vergelijkbaar met de opname van ijzer uit voeding. In dierlijke producten zit heemijzer en in plantaardige non-heemijzer. Heemijzer wordt beter opgenomen dan non-heemijzer. Een vegetariër of veganist moet daarom voor hetzelfde effect in verhouding veel meer eten dan een vleeseter. (Zie mijn blog over ijzer.)

Hierboven gaf ik al aan dat een tekort aan vitamine B12 o.a. samen kan hangen met een tekort aan ijzer. Als je vegetarisch of veganistisch eet, ben je dus extra kwetsbaar voor zowel een deficiëntie voor vitamine B12 als één voor ijzer.

Vitamine B12 en rusteloze benen

Het lijkt me een lastige kwestie om te bepalen of het werkelijk alleen een tekort aan deze vitamine is, dat rusteloze benen veroorzaakt. Je kunt wel periodiek testen of het nemen van een supplement verlichting van de klachten geeft. Zelfs dan is het echter moeilijk een eventueel effect te isoleren van alle mogelijk andere factoren die meespelen.

Het is mijn vermoeden dat bij secundaire RLS, dus restless legs waarbij de aandoening voortkomt uit iets anders (een andere ziekte of een tekort), altijd sprake is van een combinatie van tekorten. Het ene tekort zorgt voor andere tekorten zogezegd.

Een voorbeeld hiervan is wat ik hierboven schreef over de (mogelijke) samenhang tussen tekorten in ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.  Het menselijk lichaam is een complex systeem waarin elk onderdeel andere onderdelen beïnvloedt.

Hoe het ook zij: als je een tekort vermoedt, raadpleeg dan je huisarts of een andere gezondheidsprofessional. Op grond van de uitslag kun je zo nodig je voedingspatroon aanpassen of periodiek een (oraal) supplement nemen. Alleen bij ernstige klachten zal je huisarts overgaan tot het geven van injecties.

2 gedachten over “Vitamine B12 bij Rusteloze Benen”

 1. En vraag om je waarden als je geprikt wordt. Bij mij was het beneden de 150 en de assistente zei dat het oké was en er niks hoefde.
  Om een vervolgafspraak gevraagd die ze eerst niet wilde geven omdat alles oké was. Na het bloedonderzoek gebeld en toen moest ik 6 weken lang 2 keer per week komen te prikken en nu een vaste dosis van 1 keer per maand levenslang. Dus laat je niet weg sturen

  Beantwoorden
  • Mijn B12 stond 10 jaar geleden op 120 ik kreeg meteen injecties en nog steeds maandelijks. Desondanks is mijn poly
   Neuropaty verergerd. En ondanks dat ik pregabaline slik.

Plaats een reactie