Vitamine B1 bij Rusteloze Benen

Tijdens het schrijven van een blog over koolhydraten kwam ik in een achtergrondartikel een stukje tekst over vitamine B1 tegen. Deze vitamine blijkt een rol te kunnen spelen bij het verminderen van symptomen van RLS.

Bij het gebruikelijke rijtje van vitamines en mineralen die relevant zijn voor rusteloze benen wordt deze vitamine doorgaans niet genoemd. In dat rijtje staan meestal vooral magnesium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

In dit blog ga ik nader in op wat vitamine B1 is en in welke situatie je er iets aan kunt hebben bij rusteloze benen.

Wat is vitamine B1

Vitamine B1 is een ander woord voor thiamine en is een wateroplosbare vitamine. Wateroplosbaar houdt in dat het in het vocht van voedingsmiddelen zit. Je lichaam legt er geen voorraad van aan, dus je moet het elke dag via je voeding binnen zien te krijgen.

Je vindt vitamine B1 in dierlijke producten als vlees en zuivel. Het zit ook in graanproducten als brood, in aardappelen en in beperkte mate in groente en fruit. Het meest tref je het aan in volkorenbrood en in varkensvlees. Thiamine is in je lichaam onder andere belangrijk voor het omzetten van koolhydraten in energie. Het is ook essentieel voor hart, zenuwstelsel en hersenen.

Bij een normale voeding zul je volgens een bron als het Voedingscentrum niet zo gauw een tekort oplopen. Een tekort komt vooral voor bij alcoholisten, bij mensen die zeer eenzijdig eten, die een darmaandoening hebben of tijdens zwangerschap.

Volgens andere bronnen zoals bijvoorbeeld de orthomoleculaire geneeskunde zijn er een stuk meer indicaties voor een mogelijk tekort aan thiamine. Die indicaties zijn er bij een heel aantal chronische ziektes, maar ook bij omstandigheden als stress, roken, zwaar lichamelijk werk en bij een verhoogde inname van koolhydraten.

Wat betreft je zenuwstelsel is vitamine B1 van belang voor de overdracht van prikkels tussen cellen, bijvoorbeeld bij spieren.

Rusteloze benen

Wat betreft rusteloze benen kwam ik vitamine B1 op het spoor toen ik me inlas over de mogelijk negatieve effecten van het eten van teveel koolhydraten. In het desbetreffende artikel stond dat je lichaam een teveel aan koolhydraten op een gegeven moment niet meer kan verwerken. Het teveel wordt omgezet in een overschot aan melkzuur (of lactaat) in je spieren. Dit voelt aan als onrustige benen.

Vitamine B1 zorgt voor een betere suikerstofwisseling en helpt om melkzuur te verwerken. Op die manier kan het helpen om klachten van rusteloze benen te verminderen. De rusteloze benen zijn in dit geval een vorm van secundaire RLS. Hiermee bedoel ik dat de klachten voortkomen uit een andere ziekte of uit een tekort. Het tekort aan vitamine B1 ontstaat hier door teveel koolhydraten te eten, met name geraffineerde (ofwel: snelle) suikers.

Je kunt in een dergelijke situatie overwegen om extra vitamine B1 te slikken. Zinniger lijkt het me echter om je voedingspatroon onder de loep te nemen en aan te passen. Vraag bij twijfel altijd advies aan een arts, een diëtist of een andere gezondheidsprofessional.

2 gedachten over “Vitamine B1 bij Rusteloze Benen”

Plaats een reactie