Vermoeidheid door Rusteloze Benen

Als je last hebt van rusteloze benen dan heb je ongetwijfeld ook te maken met vermoeidheid. Dat is een simpele constatering. Vermoeidheid heeft grote consequenties voor allerlei onderdelen van je leven. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar alles meer doen waar je zin in hebt. Je zult behoedzaam om moeten gaan met je energie. Ik spreek uit ervaring.

Het is lastig om vaak moe te zijn. Niet iedereen heeft daar begrip voor. Veel mensen hebben zelfs nog nooit van RLS gehoord, laat staan dat ze weten wat het precies is. Rusteloze benen staat in de top 5 van meest voorkomende slaapstoornissen.

Wat is vermoeidheid

Chronisch slecht slapen zorgt voor chronische vermoeidheid overdag. Dit is een belangrijk kenmerk van een slaapstoornis. Als je niet goed slaapt ’s nachts dan kom je geestelijk niet tot rust. De verwerking van gedachten, informatie en belevenissen overdag kan niet plaatsvinden zoals het hoort.

Vermoeidheid overdag heeft als consequentie dat je minder energie hebt om dingen te doen. Je kunt daar maar het beste rekening mee houden. Je concentratie is minder goed en je hebt minder veerkracht om gebeurtenissen op te vangen.

Bij verplichtingen op je werk en thuis is het lastig om altijd maar moe zijn. Dingen moeten gewoon gebeuren en je wilt misschien ook niet steeds maar begrip vragen voor jouw beperkte energie. Dit levert onherroepelijk spanningen op.

Er is bij vermoeidheid een flink risico om op een gegeven moment opgebrand te raken. Je kunt een burn out krijgen. Stress is dan te lang een dagelijkse factor geweest. Depressie ligt op de loer. Omgaan met chronische vermoeidheid vraagt om maatregelen en discipline. Om jezelf geestelijk en lichamelijk gezond te houden zul je namelijk extra goed voor jezelf moeten zorgen.

Overdag betekent dat voldoende rustmomenten inbouwen, niet te lang achter elkaar werken, aandacht besteden aan ontspanning en aan gezonde voeding. Dit is voor iedereen belangrijk. Bij een slaapstoornis als rusteloze benen luistert het extra nauw om te zorgen voor een goede balans.

Rusteloze benen

Sinds ik elke nacht last heb van rusteloze benen heb ik allerlei nieuwe dimensies van vermoeidheid leren kennen. Ik was niet eerder zo chronisch moe. Iedereen slaapt weleens een nachtje minder goed. Normaal gesproken kun je dit gewoon opvangen. Als het nacht in nacht uit gebeurt dan heeft het echter ingrijpende gevolgen.

Persoonlijk ken ik nu heel goed de ervaring me overdag ‘gruizig’ voelen. Mijn geest is minder helder. Ik kan regelmatig minder lang goed nadenken en ik vergeet soms midden in een handeling wat ik aan het doen ben.

Sinds een paar jaar werk ik voornamelijk thuis. Dit heeft als groot voordeel dat ik zelf kan bepalen wanneer en hoeveel ik werk. Eerlijk gezegd is dit bepaald geen overbodige luxe. Ik weet namelijk per dag niet hoeveel energie ik heb en wat ik op kan brengen.

Door elke dag mijn activiteiten af te stemmen op mijn fitheid en rust te nemen waar nodig houd ik mezelf geestelijk en lichamelijk op de been. Als ik dit niet doe, draai ik mezelf in de soep. Arbeidsongeschiktheid wordt dan op een gegeven moment een onontkoombare realiteit.

Ik realiseer me dat niet iedereen het vermogen heeft om op een dergelijke manier voor zichzelf te zorgen. Niet iedereen die lijdt onder RLS weet wat te doen bij de chronische roofbouw van slecht slapen. Niet iedereen is ook in de omstandigheden om werk en privé zo in te richten dat er ruimte is om per dag te bepalen wat je wel en niet doet. Als je een gezin hebt of een vaste baan buitenshuis dan is dit al heel wat lastiger.

Ik geloof wel dat je als je te maken hebt met het rusteloze benen syndroom vroeg of laat het beste je levensstijl kunt aanpassen. Als je geen aandacht besteed aan je vermoeidheid, krijg je op een gegeven moment onherroepelijk de rekening gepresenteerd.

3 gedachten over “Vermoeidheid door Rusteloze Benen”

 1. Doodmoe en als je overdag een inzinking krijgt en gaat liggen ook dan beginnen m’n benen te trappelen Als ik heel veel last heb en lang. Ben je bijna bereid om alles te nemen als t maar helpt. Zit nu al op teveel medicatie t lijkt voor buitenstaanders niks voor te stellen. Maar bij mij regeert t m’n leven. Succes mede rls lijders

  Beantwoorden
 2. Allemaal heel herkenbaar. Ik heb ook alle medicijnen gehad die gebruikt worden bij rls en rusteloze armen. Heb augmentatie (wil zeggen dat medicijnen niet meer goed werken). Gebruik Rotigotine en Oxycodon. Alles al geprobeerd ook alternatieven zoals cannabis… ook magnesium etc. Niets helpt… je moet er mee leven…. het is niet anders. Neurologen/somnologen weten het ook niet…..

  Beantwoorden
 3. RLS….de VLOEK van mijn leven( en omgeving,).
  5! Neurologen ” versleten”.
  Term: ” uitbehandeld” vaak gehoord!.
  AMC neuroloog bracht redding: recept med.cannabis( 10 % THC/ 5% CBD.kosten; 186.- euro!!
  Per flesje van 10ml.
  Heb het er graag voor over, maaaar het geeft voor ong.20 % verlichting.
  Verdere medicatie:
  – Sifrol ( pramipexol)
  – Codeïne 30 mgr.
  En nog altijd die afschuwelijke trekkingen!
  Kortom:
  Ik ga nu de CBG/ Lipos.magnesium proberen.
  Dank voor aandacht!

  Beantwoorden

Plaats een reactie