Vegan met Rusteloze Benen

Een poosje geleden plaatste ik een blog op Facebook met de vraag of vegetarisch eten nadelig is voor RLS. Ik kreeg daarop een nogal verongelijkte reactie van iemand die zei dat hij al vele jaren vegan at en nooit problemen had gehad met een vitaminetekort. Hij noemde mijn vraag zelfs ‘zever’. Uit het gebruik van dit woord begreep ik dat hij Belgisch was. In Nederland gebruiken we dit woord eigenlijk niet.

Ik vond het nogal een sterk aangezette reactie. Mijn vermoeden is dat de lotgenoot in kwestie zich vaak aangevallen voelt over zijn keuzes in voeding. Als hij mijn blog echter had gelezen, was hem duidelijk geworden dat ik zelf al meer dan 20 jaar vegetariër ben.

Het feit dat ik geen vlees eet, weerhoudt me er echter niet van om te kijken wat de mogelijke nadelen van deze manier van eten zijn voor mijn rusteloze benen. Als ik weet wat ik eventueel in mijn plantaardige voedsel mis dan kan ik daar misschien iets aan doen.

Wat is vegan

Vegan is het Engelse woord voor veganistisch. De Engelse term wordt tegenwoordig vaak gebruikt in het populaire taalgebruik. Het is bovendien in bepaalde kringen de mode om vegan te zijn.

Een vegetariër eet officieel geen vlees, vis of gevogelte. Een veganist neemt afgezien daarvan ook geen eieren en melkproducten. Zelf heb ik nooit overwogen om vegan te worden. Voor mij was het genoeg om geen vlees te eten. Ik gebruik wel melkproducten en neem af en toe een ei.

Ik had vroeger een oom die veganist was. Deze oom werd in de familie als nogal zonderling gezien. In die tijd zag men veganisme vaak als een ongezonde levenswijze waarbij je mogelijk door vitaminetekort oranje haar zou krijgen. Tegenwoordig is er denk ik veel meer kennis over veganistische voeding. Mensen weten beter hoe ze als vegan toch aan een volwaardige voeding kunnen komen.

Rusteloze benen

Hoe de publieke opinie over veganisme ook is, feit blijft dat je als vegan een grotere kans loopt om een vitaminetekort op te lopen.

Je zult bijvoorbeeld extra goed op moeten letten dat je voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Deze stoffen zitten vooral in dierlijke producten. Als vegan neem je naast vlees ook geen zuivel of eieren, dus je moet het echt van andere bronnen hebben.

Rusteloze benen komen niet altijd voort uit een tekort aan bijvoorbeeld ijzer. In de medische wereld wordt echter wel vermoed dat ijzer vaak een rol speelt in het ontstaan ervan. Het kan daarom zeker geen kwaad om bij de huisarts je ijzer eens te laten meten door middel van bloedonderzoek. Op grond daarvan kun je dan kijken of je verdere maatregelen neemt.

Plaats een reactie