Trilplaat voor Rusteloze Benen

Trilplaat

RLS kan te maken hebben met een verminderde doorbloeding. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van rusteloze benen is. Mogelijk heeft het te maken met een tekort aan dopamine. Er is tot op heden geen medicijn gevonden om onrustige benen te genezen. Je kunt wel een poging doen om te symptomen te verzachten. Afgelopen zomer heb ik daarom een paar maanden een trilplaat uitgeprobeerd.

Ik kreeg de trilplaat trouwens voor mijn verjaardag. De gever wil mij op deze manier stimuleren om te blijven kijken naar middelen die mijn situatie verbeteren. Wie ben ik dan om daar tegenin te gaan. Met goede moed ben ik daarom maar weer aan een nieuw avontuur begonnen, in dit geval de trilplaat.

Ik was in die periode juist even gestopt met het nemen van supplementen als magnesium en ijzer. Op deze manier wilde ik mijn lichaam de kans geven om een ‘reset’ te maken. Ik heb gemerkt dat de supplementen na zo’n periode meer effect hebben. Het nadeel is dat ik tijdens mijn ‘drug holiday’ meer last had van RLS.

Dat was daarom meteen ook een geschikt moment om iets nieuws te testen. Ik denk dat mensen met restless legs dit zullen herkennen. Als het slapen vrij redelijk gaat, om wat voor reden dan ook, ben je minder geneigd om dingen uit te proberen. Je wilt die balans – hoe tijdelijk ook – niet in de waagschaal stellen. Nu ik toch al beroerd sliep, was ik extra gemotiveerd om dit apparaat uit te proberen.

Overdag sessies met de trilplaat

Na het lezen van de gebruiksaanwijzing heb ik moed verzameld en vervolgens de sprong gewaagd. Ik begon met sessies van 10 minuten. Het apparaat zet je aan door middel van een afstandsbediening. Er staan verschillende programma’s op die elk met trillen en masseren de voetzolen bewerken. Het ene programma is intenser dan het andere.

Sommige programma’s vond ik ronduit pijnlijk en kon ik niet lang verdragen. Wat ik ook merkte, was dat ik een stukje stof tussen de huid van mijn voetzool en de trilplaat nodig had. Bij koeler weer hield ik mijn sokken aan en anders legde ik er een handdoek tussen. Andere programma’s hadden wel de juiste intensiteit voor mij. Zoals dat bij mij kan gaan: ik kreeg de smaak te pakken. Een aantal dagen na mijn eerste 10 minuten deed ik al langere sessies.

Soms deed ik hetzelfde programma een paar keer achter elkaar of anders een mix van verschillende programma’s. Ik vond het een prettige ervaring. Door de vibraties van de trilplaat had ik de indruk dat mijn benen op een goede manier werden geactiveerd. Al gauw gebruikte ik de trilplaat dagelijks. Ergens halverwege de middag deed ik de eerste sessie en vaak eind van de middag of begin van de avond nog één.

Voor mij was dit logisch. Ik sta ’s ochtends namelijk heel vroeg op en ben dan actief tot het eerste deel van de middag. Daarna zit ik langer achter elkaar en doen mijn benen veel minder. Een beetje stimulans kunnen ze dan dus wel gebruiken. De laatste sessie van de dag was meestal die van begin van de avond. Vanwege het vroege opstaan ga ik ’s avonds ook vrij vroeg naar bed. Na de trilplaat deed ik nog de rekoefeningen, die ik al heel lang elke avond doe. De oefeningen helpen tegen de onrustige benen en ook om te ontspannen.

’s Nachts

Tijdens deze maanden stond ik ’s nachts extra vaak op. Het niet nemen van supplementen zorgde zoals gezegd helaas voor verhevigde klachten. Ik had daarom ook meer tijd uit bed nodig om weer in slaap te kunnen vallen.

Het was alsof mijn lichaam iedere keer de benen moest ‘opladen’. Dat lukte door rechtop te gaan zitten, met mijn voeten op de vloer. Ik merkte dat ik met een half uur per keer een heel eind kwam. Terug in bed kon ik dan meestal wel een poosje slapen. Tot ik weer wakker werd van de onrustige benen.

Het leek me geen gek idee om het trilapparaat ook ’s nachts uit te proberen. Natuurlijk hoopte ik dat het zou helpen en dat ik zo weer iets kon toevoegen aan mijn zelfhulparsenaal. Ik ging er iedere keer minimaal een half uur voor zitten en dat vaak een paar keer per nacht.

Meestal keek ik ondertussen naar een serie of een stuk van een documentaire. Een paar maanden achter elkaar heb ik dit gedaan. Ik had het gevoel dat het een gunstige werking had. Soms voelde het trillen echter als teveel prikkeling. Als ik terugging naar bed, begon de ellende in de benen veel te snel weer. Ik had hier ook bij lotgenoten weleens over gelezen.

Apparaten die de bloedcirculatie stimuleren kunnen ook teveel van het goede zijn en in dat geval werken ze averechts. Hetzelfde geldt voor beweging. Het is goed om regelmatig te bewegen. Dat vermindert de symptomen van RLS. Te intensief of te lang bewegen levert echter juist meer klachten op.

Het lijkt erop dat iedereen voor zichzelf moet uitzoeken wat teveel is voor hem of haar. Je zult hier ongetwijfeld ook zo nu en dan de mist mee ingaan. Ik geloof echter dat dingen uitproberen je verder brengt. Je leert zo je lichaam hopelijk steeds een beetje beter kennen.

Conclusie

Al met al vond ik het testen van het trilapparaat een positieve ervaring. De massage van mijn voetzolen was prettig. De vibratie van het apparaat stimuleerde bovendien duidelijk voelbaar de doorstroming in beide benen.

De vraag is natuurlijk of de trilplaat ook echt helpt tegen rusteloze benen. Daar kan ik geen definitief antwoord op geven. Waarschijnlijk is het ook per persoon verschillend hoeveel baat je erbij hebt.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik vermoed dat de trilplaat misschien niet veel meer helpt dan gewoon een half uur zitten met mijn voeten op de vloer. Toen ik namelijk in het najaar een poosje stopte met de trilsessies, kon ik eigenlijk net zo goed weer in slaap vallen na ‘enkel’ ongeveer 30 minuten rechtop zitten.

Als je me om advies zou vragen, zou ik zeggen: probeer het uit als je denkt dat je er misschien wat aan hebt. Baat het niet, schaadt het niet. Iedere mogelijke verbetering van je situatie ’s nachts is immers het onderzoeken waard.

4 gedachten over “Trilplaat voor Rusteloze Benen”

    • Hallo Dominique, trilplaten worden op verschillende websites online te koop aangeboden. Het beste is om zelf eens via een zoekmachine zoals Google op zoek te gaan. De prijzen zullen verschillend zijn per website.

Plaats een reactie