Steunkousen bij Rusteloze Benen

Van een lotgenoot kreeg ik de tip om ’s nachts lichte steunkousen te proberen. Het leek me niet echt iets voor mij, omdat mijn benen en voeten ’s nachts heel warm worden. Zelfs hartje winter slaap ik met blote benen en zonder sokken.

De lotgenoot vertelde me dat ze een oplossing hiervoor gehad. Ze knipte het teengedeelte van de compressiekousen af. Op die manier was het voor haar goed te doen. Ik heb dit onthouden en ga het uitproberen.

In eerste instantie wil ik kijken of ik de steunkousen overdag kan aandoen. Misschien heeft dat al een effect op de RLS. Ik heb twee paar steunkousen aangeschaft bij de HEMA. Een paar houd ik heel en een paar knip ik open bij de tenen.

In dit blog ga ik verder op het onderwerp in. Ik beantwoord de volgende vragen:

 1. Wat zijn steunkousen en hoe kunnen steunkousen helpen bij RLS?
 2. Werken steunkousen ook bij mij?

Wat zijn steunkousen

Steunkousen zijn een soort sokken die de doorbloeding in de benen bevorderen. Ze helpen ook om overtollig vocht af te voeren. De kousen geven een bepaalde druk op de benen. Ze worden o.a. gebruikt tegen kramp, jeuk en lymfoedeem, maar ook bij spataderen, vermoeide benen en etalagebenen. Een andere naam voor steunkousen is compressiekousen of compressiesokken.

De kousen zijn er in verschillende diktes en drukklasses. Er bestaan ook armkousen: steunkousen voor de armen. De beenkousen zijn meestal tot de knie, maar kunnen ook tot de lies zijn. Hoe hoger de druk, hoe zwaarder de klacht waartegen de steunkousen gebruikt worden. De keuze voor een bepaalde soort compressiekous hangt af van leeftijd, medische indicatie en levensstijl.

Er zijn vier drukklassen. Steunkousen in drukklasse 1 helpen bij relatief lichte problemen. Drukklasse 2, 3 en 4 worden gebruikt bij ernstiger klachten. Deze kousen heten eigenlijk Therapeutisch Elastische Kousen (TEK). Ze verschillen onderling in de mate van druk die ze bij de enkels geven. De Therapeutisch Elastische Kousen worden vergoed door de verzekering.

Preventieve steunkousen vallen onder drukklasse 1. Voorbeelden hiervan zijn: reiskousen, zwangerschapskousen en sportcompressiesokken. Reizen kan zorgen voor een verminderde doorbloeding, onrustige benen of extra vochtophoping. Tijdens zwangerschap krijgen veel vrouwen last van rusteloze benen, kramp, spataderen of extra vocht in de benen. Sportcompressiesokken helpen om na het sporten beter te herstellen van je inspanning.

Persoonlijke ervaring

Ik heb gekozen voor lichte steunkousen. De lotgenoot raadde me dit aan. Online kreeg ik hetzelfde advies. De steunsokken die ik heb aangeschaft zijn huidkleurig en behoorlijk dun. Een beetje als panty’s of hoge kniekousen. Je voelt echter een bepaalde stevigheid en druk als je ze aan hebt. Dat komt denk ik door de brede elastiekrand, net onder de knieholte.

In eerste instantie heb ik ze overdag aangedaan. Dit advies kreeg ik online. De medewerkster van de online winkel raadde mij af om de sokken ’s nachts te dragen. Van een lotgenoot weet ik echter dat zij de kousen wel aan heeft als ze slaapt. Mijn ervaring overdag is dat de steunkousen lekker zitten. Ik vind de extra druk op mijn kuiten prettig. De compressie veroorzaakt een licht tintelend gevoel in de onderbenen.

Het tweede deel van mijn experiment is om de steunkousen ’s nachts aan te trekken. Omdat ik altijd zulke warme voeten heb in bed, knip ik een stukje van de kousen af zodat de tenen buiten de sok zitten. Als dit niet voldoende helpt, ben ik van plan het hele voetengedeelte eraf te knippen. Ik houd een ongeschonden paar apart om overdag te dragen.

Het dragen van steunkousen ’s nachts blijkt voor mij een onaangename ervaring te zijn. Ook als mijn tenen vrij zijn door er een stukje af te knippen. Mijn benen en voeten raken oververhit. Na korte tijd besluit ik de sokken uit te doen. De nacht ervoor heb ik overigens geen profijt gevoeld van overdag steunkousen dragen. Mogelijk moet ik het wat langer uitproberen om hier werkelijk een oordeel over te vellen.

Conclusie

Mijn voorlopige conclusie is dat steunkousen mij waarschijnlijk niet heel veel zullen helpen. Ik heb echter besloten nog wel even door te gaan met de sokken overdag dragen. Wie weet moet ik geduld hebben voor er effect waar te nemen is.

Een andere conclusie is dat het wisselend is waar mensen met restless legs baat bij hebben. Het blijft zoeken naar oplossingen. Die oplossingen zijn bovendien meestal van tijdelijke aard. Mijn ervaring is dat middelen, attributen en therapieën slechts een bepaalde periode werken.

Ik houd gewoon goede moed en blijf dingen uitproberen. Voor zover me dat lukt.

2 gedachten over “Steunkousen bij Rusteloze Benen”

 1. Heb al van alles geprobeerd en geslikt;niks helpt het word steeds erger slaap helemaal niet meer moet er steeds uit.sta in kous water maar zo gauw ik ga liggen gaat het weer,om gek te worden.heb het nu 54 jaar

  Beantwoorden
 2. Misschien het proberen waard?

  Sinds een half jaar heb ik elke nacht een niet te definiëren, maar vervelend gevoel (onder) in mijn kuiten. Weliswaar verdwijnt dat gevoel als ik dan een paar keer de kamer op en neer loop, maar het gevolg daarvan is weer dat ik dan meteen klaar wakker ben(.)
  Dat vervelende gevoel ontstaat bij mij altijd in het tweede deel van de nacht.
  Zo rond een uur of 4-5.

  Lezend over steunkousen, heb ik eerst van een paar gewone, maar wel stévige sokken, de gehele voet afgeknipt en die als een soort steunkousen voordat ik ging slapen over mijn kuiten getrokken.
  En dan vooral over het ónderste deel van mijn kuit waar ik het meest last van had.
  Dit hielp wel iets, maar onvoldoende.

  Echter, sinds ik deze sokken helemaal tót mijn knieholten trek, dus ook over de plaats waar ik ’s nachts géén last van mijn kuiten heb, zijn bij de klachten tot nu toe verdwenen, en slaap ik weer de klok rond!

  Ik denk wel dat de kousen vrij strak moeten aanvoelen en met de hiel naar voren.

  Het proberen waard????

  Beantwoorden

Plaats een reactie