Speelt Histamine een Rol bij RLS?

Een lotgenote wees me een poosje geleden erop dat een allergie of intolerantie voor histamine een rol kan spelen bij rusteloze benen. Dat wist ik niet. Zij heeft zelf, afgezien van met RLS, ook te maken met het prikkelbare darm syndroom. Toen ze over haar klachten vertelde, was ze al enige tijd bezig met het minderen van gluten in haar voeding.

Ik had me eigenlijk nooit zo verdiept in histamine en in welke voeding het vooral zit. Dat heb ik nu wel gedaan en ik besteed er aandacht aan in dit blog.

Wat is histamine

Histamine is een stof die in je lichaam voorkomt en die ook in voeding zit. Deze stof helpt bij de spijsvertering. Histamine is ook een neurotransmitter. Het reguleert je slaapritme en draagt bij aan wondgenezing. Voor je immuunsysteem is histamine ook van belang bij de afweer tegen ongewenste stoffen in je lichaam.

Normaal gesproken is je lichaam zelf in staat om de hoeveelheid aanwezige histamine te reguleren. Daar zorgt het enzym DAO voor. Bij een verstoring in de aanmaak van dit enzym ontstaat er een overschot. Deze stapeling zorgt voor problemen.

Een teveel kan ook ontstaan door een ontsteking. Voorbeelden van zo’n ontstekingsreactie zijn allergieën en verschillende darmaandoeningen zoals coeliakie, ziekte van Crohn en SIBO (teveel bacteriën in de darmen). Tot slot kan een overmaat aan histaminerijke of histamine vrijmakende voeding de oorzaak zijn van stapeling.

Histamine intolerantie

Een histamine intolerantie ontstaat als er teveel histamine in je lichaam aanwezig is. Bij een intolerantie ben je niet zozeer allergisch. Je lichaam kan echter de te grote hoeveelheid niet verwerken. Een tijdelijke aanpassing van je voeding is vaak noodzakelijk. Stress is in veel gevallen ook een factor die aandacht behoeft.

Het is raadzaam eerst met een test te achterhalen wat de precieze achterliggende oorzaak. Vervolgens kun je op grond van de uitkomst kiezen voor bepaalde aanpak. Een optie is bijvoorbeeld om histamineremmers te nemen. De huisarts kan die voorschrijven. Een andere optie is een supplement nemen waarin het enzym DAO zit. Een derde optie is om via voeding de ontstekingsactiviteit in je lichaam zo laag mogelijk te krijgen en te houden.

Een verhoogd niveau van histamine kan een heel scala aan vrij uiteenlopende klachten geven. Een daarvan is rusteloze benen.

Rusteloze benen

In de informatie die ik over histamine vind, staat rusteloze benen steeds in een uitgebreid rijtje van mogelijke klachten. De precieze wisselwerking met onrustige benen is me eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk. De link die mij het meest plausibel lijkt is die waarbij je histamine beschouwt als een neurotransmitter.

Ik kan me zo voorstellen dat bij een overschot de balans in het hele hormoonsysteem verstoord raakt. De aanmaak van bijvoorbeeld dopamine wordt daarmee wellicht ook negatief beïnvloed. Of deze redenering van mij klopt, weet ik niet. Ik zou er graag meer over te weten willen komen.

Een voedingsaanpassing waarbij histaminerijke en histamine vrijmakende producten gemeden worden, lijkt me trouwens nog behoorlijk ingewikkeld. Ik vraag me sowieso soms weleens af wat ik nog wel mag eten. Voor ik hier echt duidelijkheid over heb, laat ik een dergelijke aanpassing nog maar even achterwege.

4 gedachten over “Speelt Histamine een Rol bij RLS?”

 1. Er zit veel histamine in zuurkool en andere gefermenteerde producten. Als ik zoiets heb gegeten heb ik meteen meer RLS. Zelfde bij alcohol, kabucha en kefir.

  (Ik bedoel dan wel ECHTE zuurkool, niet die pakjes uit de supermarkt, want dat is niet gefermenteerde kool)

  Beantwoorden
 2. Zeker is er een verband tussen rsl en histamine overschot door viedselallergieën of intolelanties.Ook ik had daar enorm last van,maar ik dacht dat het bij de overgang hoorde,ook heb ik ziekte van crohn,en had chronische diaree.Toen ben ik voir mijn dochter naar een natuurarts gegaan die met een apparaat via een meetstaaf in je hand allergieën opspoord,en ik dacht ,laat ik het ook eens laten nakijken nu ik er toch ben.Er kwam uit dat ik geen melk en tarwe verdroeg.Ik geloofde het maar half,maar ben toch gestopt met zuivel en tarwe.Wat knapte ik daarvan op!Mijn ziekte van chrohn geeft geen klachten meer,ik ben van buikpijn en diaree verlost,en tot mijn verbazing heb ik ook geen rsl meer.ook veel meer energie en concentratie.

  Beantwoorden
 3. Er beginnen steeds meer dingen op zijn plaats te vallen.
  Ik kijk al een tijdje naar mijn histamine. Ik denk er migraine van te krijgen. Ik heb een chronische darmziekte en RLS.

  Beantwoorden

Plaats een reactie