Rusteloze Benen tijdens het Zitten

Mijn vader vertelde me pas dat hij de laatste tijd regelmatig last heeft van onrustige benen tijdens het zitten. Niet zozeer overdag, maar vooral ’s avonds als hij samen met mijn moeder televisie zit te kijken. Hij kan zijn benen dan moeilijk stil houden. Echt lekker genieten van het programma dat hij aan het kijken was, is er niet meer bij.

Van lotgenoten weet ik dat ze hier ook mee te maken hebben. Bij hen komt dit helaas soms ook overdag voor als ze voor langere periode moeten zitten. Autorijden, reizen met de trein of het vliegtuig zijn voor hen echt een opgave. Voor een avondje uit naar de bioscoop, theater of vrienden geldt hetzelfde.

Rustig zitten

Rusteloze benen komen vooral voor in situaties dat je rust neemt. Zo lang je in beweging bent, heb je meestal geen last. Met rust bedoel ik zitten of liggen.

De meeste mensen zijn overdag regelmatig in beweging. Ze gaan naar hun werk of doen klusjes in en om het huis. Het moment om rust te nemen is vaak later op de dag, dus ’s avonds en uiteindelijk ’s nachts.

Uit ervaring weet ik helaas hoe enorm lastig het is dat je lichaam juist gaat opspelen als je moe bent. Even zitten om uit te blazen kan zo echt een opgave worden. Je systeem heeft het nodig om op te laden. Op het moment dat je die welverdiende rust wilt nemen, werkt je eigen lichaam je tegen.

Avond

Persoonlijk heb ik minder te maken met onrustige benen tijdens het zitten ‘s avonds. Ik ga namelijk al naar bed voordat het zover komt. In vergelijking tot andere mensen ga ik extreem vroeg slapen. Tijdens de nacht sta ik echter meerdere keren op, vaak een aantal keren langer dan een half uur.

Ik neem in totaal vrij veel tijd voor mijn nachtrust. Met alle onderbrekingen erbij sprokkel ik op deze manier toch een enigszins aanvaardbaar aantal slaapuren. Over de kwaliteit van mijn slaap kun je het hebben, maar voorlopig voelt dit voor mij als de minst beroerde optie.

Als ik ’s nachts opsta, helpt het bij mij als ik een tijdje ga zitten, met mijn voeten plat op de vloer. Het rusteloze gevoel in mijn benen trekt dan na een bepaalde periode weg. Sommige nachten duurt dat meer dan een half uur. Ik kan daarna echter meestal wel weer een poosje slapen.

Soms keren de rusteloze benen echter zodra ik weer in bed ga liggen terug. In zo’n geval wordt het wel een beetje ingewikkeld. Het enige wat ik dan nog kan bedenken, is masseren, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen vanuit de yoga. Gelukkig heb ik daarvoor een mooi programmaatje ontwikkeld. Ik ben altijd toch weer blij verrast als ik in slaap gevallen ben.

1 gedachte over “Rusteloze Benen tijdens het Zitten”

Plaats een reactie