Rusteloze Benen in het Vliegtuig

Langdurig zitten kan een probleem zijn als je RLS hebt. Reizen met het vliegtuig is daarom voor sommige lotgenoten iets waar ze tegenop kunnen zien.

Ik schreef al eerder over autorijden met onrustige benen. Korte ritjes zijn misschien niet zo erg. Als je langer onderweg bent, zul je echter vermoedelijk behoefte hebben aan een paar extra pauzes om je benen te strekken of een rondje te lopen.

Reizen met het vliegtuig heb ik al een aantal jaren niet gedaan. Dit heeft natuurlijk te maken met corona. Reizen op zichzelf is voor mij echter ook niet meer zo vanzelfsprekend. Door mijn rusteloze benen ben ik minder fit en daarom vaak liever in mijn eigen omgeving.

In het vliegtuig

Lotgenoten vertellen soms dat vliegreizen vervelend voor ze zijn. Je benen kunnen opspelen en je hebt niet echt de ruimte om ze even goed te bewegen. Als je bij het gangpad zit dan kun je misschien een keertje extra opstaan. Bij het raam of in het midden is dat al een stukje ingewikkelder. Je wilt niet lastig zijn.

Voordat ik ernstig last kreeg van rusteloze benen heb ik veel internationaal gereisd. Als twintiger reisde ik meerdere keren voor langere tijd buiten Europa. Als dertiger en veertiger ging ik vaak naar Portugal.

Bij het plannen van die reizen zorgde ik ervoor dat ik aan het gangpad zat. Dan was het eenvoudiger om regelmatig even een stukje te lopen of naar de wc te gaan. Destijds vond ik langer achter elkaar zitten ook al niet heel aangenaam.

Mocht ik de komende jaren toch weer eens naar de zon willen dan zou ik wel drie keer nadenken over hoe ik die vliegreis enigszins aanvaardbaar kan maken. Ik heb het dan niet eens over het verblijf zelf. Een gedeelde kamer in een hostel is inmiddels ook vrij lastig geworden met mijn nachtelijke gespook.

Suggesties

Pas las ik de suggestie om een spijkermat onder je voeten te leggen in het vliegtuig. Ik heb dat nog nooit geprobeerd. Ik kan me voorstellen dat het werkt als een soort massage. Zo’n spijkermat lijkt me best een goed idee. Het is bovendien een eenvoudigere oplossing dan je voeten of kuiten zelf langdurig te kneden.

In mijn blog over acupunctuur noemde ik de spijkermat al eens. Deze is ook wel bekend onder de naam acupressuurmat. Een spijkermat verlicht pijn en ongemak. Je lichaam maakt door het manipuleren van drukpunten prettige, pijnstillende stofjes aan. Hierdoor voel je je beter en meer ontspannen.

Een andere optie is de Relegs. Ook daar schreef ik al eerder over. De Relegs is een apparaatje dat je met een elektroden pleister op je kuit plakt. Door er een paar keer op te tikken zet je het aan en gaat het apparaatje pulseren.

Zelf heb ik de Relegs destijds vooral in bed getest. Het werkte bij mij de ene keer beter dan de andere. Dit kwam onder andere omdat het niet altijd goed bleef zitten. Ook technisch haperde het nog weleens. Misschien gebeurde dit omdat het lastig is om tijdens het in slaap vallen helemaal stil te blijven liggen. Ik denk dat ik per ongeluk weleens ergens tegenaan stootte. Op zo’n moment sloeg de Relegs op tilt. Het slapen werd er niet eenvoudiger door.

Voor in het vliegtuig lijkt de Relegs me echter wel behoorlijk geschikt. Je zit daar rustig en wakker rechtop. In die omstandigheden is de kans een stuk minder groot ergens tegenaan te stoten.

Als je de ruimte hebt om in het vliegtuig je benen onder de stoel van de passagier voor je uit te strekken, kun je provisorisch wat oefeningen doen. Vanuit de yoga ken ik bijvoorbeeld een oefening waarbij je met je voet rondjes draait over het enkelgewricht. Een paar keer de ene kant op en dan een paar keer in de tegenovergestelde richting. Misschien heb je in het vliegtuig ook last van onrustige armen. Je kunt dan een vergelijkbare oefening doen met je handen, over het polsgewricht.

Van sommige lotgenoten weet ik dat ze bij het innemen van hun medicijnen rekening houden met wanneer ze in het vliegtuig zitten. Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid.

6 gedachten over “Rusteloze Benen in het Vliegtuig”

 1. Hoi Syl!

  Voor mijn nachtelijke restless leggs gebruik ik de laatste weken 2 uur vóór het slapen gaan 0,25 mg (2 tabl.) pramipexol, een parkinson medicijn. Daarmee kom ik de nachten redelijk goed door… Misschien een idee?
  H. gr.

  Beantwoorden
  • Dank voor je berichtje, heel leuk om van je te horen! Wat vervelend dat je ook te maken hebt met rusteloze benen… Fijn dat je baat hebt bij pramipexol. Ik hoop voor je dat je op termijn geen last krijgt van augmentatie. Via de zoekfunctie kun je mijn blog(s) over dopamine agonisten als pramipexol (en de kans op augmentatie) vinden als je hier meer over wilt lezen.
   Hartelijke groeten voor jou en Riet

Plaats een reactie