Rusteloze Benen en Slapeloosheid

Rusteloze benen staan in de top 5 van meest voorkomende slaapstoornissen. Slapeloosheid staat in dit rijtje op nummer 1. Als je een beetje pech hebt dan heb je van beide last. Je kunt meerdere slaapstoornissen tegelijk hebben. Ik weet bijvoorbeeld dat er lotgenoten zijn die zowel RLS als slaapapneu hebben. Slapen wordt dan wel heel ingewikkeld.

Slapeloosheid kan op zichzelf staan. Het kan ook ontstaan doordat je al te maken hebt met een andere slaapstoornis. In dit blog ga ik dieper in op wat slapeloosheid is. Natuurlijk leg ik de link met rusteloze benen.

Wat is slapeloosheid

Een ander woord voor slapeloosheid is insomnie of insomnia. Tot mijn verrassing las ik dat wel 10% van de Nederlandse bevolking last heeft van chronische slapeloosheid. Van chronische slapeloosheid is sprake als je minimaal drie keer per week en al minstens drie maanden slaapproblemen hebt. Bij slapeloosheid kun je vaak moeilijk in slaap komen. Doorslapen is lastig en ’s ochtends wordt je (te) vroeg wakker. Gemiddeld slapen mensen met slapeloosheid minder dan 5 uur per nacht.

Sommige symptomen van slapeloosheid zijn vergelijkbaar met die van rusteloze benen. Je concentratie is minder goed. Overdag heb je te maken met prikkelbaarheid en vermoeidheid. Je hebt weinig energie en voelt je emotioneel minder stabiel. Chronisch slecht slapen kan net als RLS leiden tot een depressie of angstklachten. Andersom kan een depressie ook leiden tot slapeloosheid.

De slapelozen

Een poosje geleden was er een serie radio- en televisie-uitzendingen met als titel ‘De slapelozen’. Het programma werd gepresenteerd door Frits Spits. In deze uitzendingen kwamen naast slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Slapeloosheid werd zichtbaar gemaakt door mensen individueel in beeld te brengen tijdens hun weg door de nacht.

Op de radio was er tijdens een van de uitzendingen ook een kort gesprekje met iemand die last had van rusteloze benen. Het merendeel van de aandacht ging echter naar mensen met slapeloosheid.

Voorafgaand aan het radioprogramma had ik contact met een van de redactrices. Zij gaf aan dat het de bedoeling was dat voor het televisiedeel een cameraploeg ’s nachts langs zou komen. Ergens tussen 1 en 4 in de ochtend. Ik wees haar er toen op dat slapen voor mensen zoals ik al zo ingewikkeld is. De opnames voor dit programma zouden voor mij een nacht doorhalen betekenen. Ik kan me dat nauwelijks permitteren in de balans die ik nu heb. Misschien werkt RLS wat dit betreft net iets anders dan slapeloosheid.

Rusteloze benen

In de zomer sta ik ’s nachts vaak wel een paar keer langer dan een half uur op. De hogere temperaturen zorgen voor extra hitte in mijn benen. Warmte is een trigger voor mijn rusteloze benen.

Ik heb gemerkt dat ik de laatste tijd soms moeilijk weer in slaap val als ik een poosje eruit ben geweest. Mijn geest is te wakker en dat maakt slapen lastig. Met ontspanningsoefeningen en letten op mijn ademhaling lukt het gelukkig meestal uiteindelijk toch.

Het zou me niet verbazen als het verstoorde slaappatroon van rusteloze benen bij sommige mensen leidt tot het ontstaan van slapeloosheid. Het probleem verergert als je je ook nog eens zorgen gaat maken.

Ik betrap mezelf er soms op dat ik ’s nachts op de klok kijk om te zien hoeveel uurtjes er over zijn voordat de wekker gaat. In slaaptips heb ik weleens gelezen dat je dit beter niet kunt doen. Het geeft alleen maar stress. Omgaan met slecht slapen blijft ingewikkeld.

Plaats een reactie