Rusteloze Benen en Alcohol

Van lotgenoten hoor ik nog weleens dat alcohol bij hen een trigger is voor rusteloze benen. Ik kan hier niet echt over meepraten, want ik drink niet. Het is mij opgevallen dat, als je kijkt naar wat triggers zijn bij ziektes en aandoeningen, alcohol daar vaak bij staat. Andere ‘veelplegers’ zijn bijvoorbeeld roken, koffie, suiker en chocola.

Kennelijk zitten er stoffen in die voor veel dingen niet zo goed zijn. Er is dan natuurlijk nog wel een verschil tussen af en toe een glaasje en alcoholisme. Pas schreef ik een blog over bijwerkingen van medicijnen die bij RLS worden voorgeschreven. In het materiaal dat ik over dat onderwerp las, stond regelmatig dat alcohol die bijwerkingen nog eens versterkte.

In dit blog bespreek ik wat alcohol is en wat het effect ervan is op allerlei zaken. Uiteraard spits ik mijn verhaal toe op het rusteloze benen syndroom.

Wat is alcohol

Alcohol is een chemische verbinding. Alcoholische dranken ontstaan door het gisten van suiker in fruit, granen of bijvoorbeeld aardappel. In wezen is alcohol een giftige stof die bij overmatig gebruik schadelijk en verslavend is. Ook bij regelmatig drinken loop je al de kans op schade aan je organen. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op ziektes als kanker, hart- en vaatziekten of aandoeningen aan de lever.

Op je hormoonhuishouding heeft alcoholconsumptie eveneens een effect. Het stresshormoon cortisol blijft hierdoor bijvoorbeeld langer in je lichaam. Het lijkt alsof drinken ontspannend is, maar eigenlijk stapelt de stress zich in je lijf op.

Alcohol heeft een verdovend effect op je hersenen. Je raakt er meer ontremd door, reageert trager, emotioneler en ziet minder goed. Overmatig gebruik kan onder andere leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, angst en concentratieproblemen.

Als je medicijnen slikt, is het extra uitkijken geblazen. Alcohol kan de werking van medicijnen versterken, verzwakken of juist opheffen. Bijwerkingen kunnen er heviger door worden. Lees daarom goed de bijsluiter van je medicatie en bespreek zo nodig je drankgebruik met je huisarts of apotheker.

Rusteloze benen

Ook zonder rusteloze benen zijn er al voldoende redenen om voorzichtig om te gaan met alcohol. Drinken kan echter je onrustige benen erger maken. Het loont de moeite om hier rekening mee te houden als je tijdens een gezellig avondje uit een drankje uitkiest.

Alcohol heeft bovendien een sterke invloed op je slaap. In eerste instantie werkt het verdovend en val je er gemakkelijker door in slaap. Gedurende de nacht verstoort en fragmenteert drank echter je nachtrust.

Op hormonaal niveau versterkt alcohol de werking van de kalmerende neurotransmitter GABA, maar remt de werking van neurotransmitter glutamaat die belangrijk is voor je leervermogen en je geheugen. GABA is van invloed op je dopamineniveau. Zoals je misschien wel weet is dopamine waarschijnlijk een factor bij het rusteloze benen syndroom. Mogelijk is daarom het drinken van alcohol een trigger voor je klachten.

Plaats een reactie