Rusteloze Benen bij Overgewicht

Gisteren kreeg ik een e-mail van een lotgenoot. Hij vertelde dat hij 20 kilo overgewicht had en daarbij veel last van rusteloze benen. Hij wilde wel graag op dieet en vroeg me hem een uitgebreide lijst te sturen met glutenvrije voedingsmiddelen. Aan zijn verzoek ging de vraag vooraf of een bepaald e-nummer of glutamaat ongunstig was voor RLS.

Omdat ik hier geen lijst van glutenvrije producten heb liggen en ook geen expert ben op het gebied van specifieke e-nummers heb ik hem geadviseerd contact op te nemen met een diëtiste. De e-mail gaf me wel de inspiratie tot dit blog. Ik wil het onder andere hebben over de link tussen  rusteloze benen en overgewicht.

Gluten en glutamaat

Allereerst lijkt het me goed om nog een keer onder de aandacht te brengen dat gluten en glutamaat niet hetzelfde zijn. In een vorig blog schreef ik al eens dat glutamaat niet bestaat uit gluten. In producten met gluten kan wel tegelijkertijd ook glutamaat zitten.

Bovengenoemde lotgenoot hoopt dat een glutenvrij dieet hem misschien van zijn overgewicht afhelpt. Van glutenvrije producten val je echter niet per se af. In de praktijk blijkt namelijk dat er in de speciaal hiervoor ontwikkelde voedingsmiddelen vaak zelfs meer suiker zit dan in vergelijkbare producten met gluten.

Ik vermoed dat de lotgenoot eigenlijk minder glutamaten binnen wil krijgen. Bij de lijst waar hij naar op zoek is, wil hij nu ik er nog eens over nadenk vermoedelijk producten zonder of met een beperkte hoeveelheid glutamaten.

Overgewicht

Overgewicht gaat nog weleens samen met slaapproblemen. Het vergroot ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Slecht slapen kan zorgen voor een verstoorde stofwisseling. Een ander punt is dat je misschien geneigd bent om ’s nachts te gaan eten. Je bent immers toch wakker. Overdag eet je daarnaast ook al gauw een hapje meer. Je voelt je moe en eten helpt voor je gevoel om dingen gedaan te krijgen.

Keer op keer een greep uit de koelkast zorgt uiteindelijk voor onder de streep een flink aantal kilootjes meer. Dat extra gewicht krijg je er niet zo gemakkelijk weer af. Andersom kan overwicht een negatief effect hebben op je slaap. Mensen met obesitas hebben bijvoorbeeld gemiddeld vaker last van snurken en slaapapneu. Ook slapeloosheid komt vaker bij deze groep voor. En dus rusteloze benen.

Als je zowel met overgewicht als met een of meerdere slaapstoornissen te maken hebt, beland je al snel in een vicieuze cirkel. Door je overgewicht slaap je kwalitatief slecht en te weinig. Afvallen is in die omstandigheden extra moeilijk op te brengen.

Rusteloze benen

Of bovengenoemde lotgenoot eerst last van overgewicht of eerst last van rusteloze benen had, weet ik niet. Mogelijk kan hij beide zaken nu nauwelijks nog los van elkaar zien, omdat beide problemen chronisch zijn geworden.

Ik heb hem teruggeschreven dat ik het heel goed van hem vind dat hij met zijn gewicht aan de slag gaat. Ook als je geen overgewicht hebt, is goede voeding belangrijk. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je bestand bent tegen de gevolgen van een complexe aandoening als RLS.

Of een dieet met weinig gluten of glutamaten hiervoor de aangewezen aanpak is, durf ik niet te zeggen. Voor een gedegen persoonlijk advies zou ik te rade gaan bij een diëtist. Ik denk dat het belangrijk is om naast aandacht voor eten ook aandacht aan lichaamsbeweging te besteden. Lichaamsbeweging helpt bij afvallen en is bovendien gunstig om de symptomen van rusteloze benen te verminderen.

Daarnaast lijkt het me zinnig om te kijken naar de aanpak van stress. Als je veel last hebt van stress, ga je gemakkelijk toch weer teveel of ongezond eten. De ervaring leert dat de RLS ook meer opspeelt als je gestrest bent.

Plaats een reactie