Rusteloze Benen bij Mannen

Het is wel bekend dat rusteloze benen twee keer zo vaak bij vrouwen voorkomen als bij mannen. Dat vind ik een interessant gegeven.

Ik schreef al eens een blog over waarom vrouwen vaker RLS hebben. Mijn focus lag daarbij op hormonale veranderingen bij vrouwen, zoals tijdens de zwangerschap, menstruatie of tijdens de overgang. Mannen hebben ook een hormoonhuishouding waarin in de loop van de tijd het nodige verandert. Is dit ook van invloed op de mate waarin zij RLS ervaren?

In dit blog besteed ik aandacht aan mannen met rusteloze benen. In welke omstandigheden en situaties krijgen zij RLS en is dat anders dan bij vrouwen?

Mannen van verschillende leeftijden

Pas ontving ik een berichtje van een wat oudere man die me vertelde over zijn onrustige benen. Ik ken hem nog van vroeger en van zijn echtgenote wist ik al langer dat ze RLS heeft. Beiden zijn inmiddels boven de tachtig en kregen op latere leeftijd pas last van rusteloze benen. RLS komt veel voor bij ouderen boven de zestig jaar.

Van mannelijke lotgenoten weet ik dat rusteloze benen op allerlei leeftijden kunnen beginnen. Sommige krijgen al RLS als kind of als twintiger. Bij anderen begint het bijvoorbeeld als ze in de veertig zijn of pas op latere leeftijd. In die zin is er dus niet zo’n groot verschil tussen mannen en vrouwen.

Op de vraag waarom RLS twee keer zo vaak voorkomt bij vrouwen als bij mannen zoek ik nog naar een antwoord. Ik ben geneigd om het toch ook te zoeken in hormonale omstandigheden, in relatie tot de aanmaak van neurotransmitters als dopamine maar misschien ook van serotonine.

PLMD

In mijn naaste omgeving ken ik een man van in de vijftig die vorig jaar de diagnose PLMD (Periodic Limb Movement Disorder) kreeg. Hij heeft mogelijk al jaren PLMD, zonder dat hij het wist. PLMD is een aandoening die verwant is aan RLS. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met een verstoorde aanmaak van dopamine. Ongeveer 80% van de mensen met RLS heeft ook PLMD.

Mijn vriend neemt al heel lang medicatie in verband met angst en depressie. Deze medicijnen werken in op zijn verstoorde serotonine huishouding. Hij vraagt zich al een tijdje af of zijn PLMD er misschien al was voordat hij antidepressiva ging slikken. Misschien had hij al eerder een onbalans in de aanmaak van zijn neurotransmitters, waardoor PLMD ontstond. Misschien kreeg hij pas daarna, als bijproduct van de PLMD een angststoornis.

Mannen met rusteloze benen

Als mannen eenmaal last krijgen van rusteloze benen, hebben ze er zeker niet minder last van dan vrouwen. In een artikel las ik pas dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mannen met RLS vroeger overlijden. De gemiddelde leeftijd van de mannen uit dit onderzoek was 67 jaar. Mannen met RLS bleken vaker antidepressiva te gebruiken en vaker te kampen te hebben met hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson, slaapproblemen en een hoge bloeddruk.

Of vrouwen als indirect gevolg van rusteloze benen gemiddeld ook korter leven weet ik niet. Chronisch slecht slapen lijkt me echter voor iedereen schadelijk. Zeker op de langere termijn. Je lichaam kan ’s nachts structureel onvoldoende herstellen van de activiteiten van de dag. Dit levert onherroepelijk grotere risico’s op het krijgen van allerlei, potentieel ernstige aandoeningen op. 

De kwalificatie ‘onschuldig’ of ‘klein’ kwaaltje die in de medische wereld nog steeds vaak wordt gegeven aan RLS lijkt me daarom op zijn minst een beetje kortzichtig.

Plaats een reactie