Rusteloze Benen bij Kanker

Ook bij kanker kun je last krijgen van rusteloze benen. Of van iets wat daarop lijkt. Kanker is een slopende ziekte. Behandelingen zijn agressief en richten op hun beurt schade aan in je lichaam. Hierdoor ontstaan extra klachten.

In dit blog kijk ik naar wat kanker is en naar wat gevolgen zijn van de behandelingen. Natuurlijk besteed ik hierbij aandacht aan rusteloze benen.

Wat is kanker

Bij kanker is sprake van een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Er zijn meer dan honderd soorten kanker. Het menselijk lichaam maakt door celdeling steeds nieuwe cellen aan. Beschadigde en oude cellen worden vervangen, gerepareerd of opgeruimd. Een normale lichaamscel heeft een bepaalde functie en stopt op een gegeven moment met delen.

Kanker ontstaat door veranderingen (mutaties) in het DNA. Kankercellen hebben verschillende mutaties ondergaan. Deze cellen hebben vaak geen functie en blijven zich daarom onophoudelijk delen. Ze kunnen bovendien het afweersysteem omzeilen.

Er is een verschil tussen solide en niet-solide kanker. Solide kanker zit in een weefsel of in een orgaan. Hierin ontstaat een gezwel (tumor). Deze variant kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Niet-solide kanker zit niet op een vaste plek maar als losse kankercellen verspreid door het lichaam. Dit is bijvoorbeeld in je bloed, het beenmerg of in het lymfestelsel. Niet-solide kanker is altijd kwaadaardig.

Vooral ouderen krijgen te maken met deze ziekte. Bij deze groep neemt het vermogen om fouten in de celdeling te herstellen af.

Behandelingen van kanker

Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, bestaan er ook een heel aantal verschillende behandelingen. Vaak krijgt iemand een combinatie van deze behandelingen. Een behandeling kan ingezet worden met verschillende doeleinden. Voor de een is deze bedoeld om te genezen. Bij een ander probeert men iemands leven te verlengen. Een derde wordt behandeld om klachten te verminderen of te voorkomen.

De meest voorkomende behandelingen zijn een operatie, chemotherapie, bestraling, immunotherapie, doelgerichte therapie met medicijnen en hormoontherapie. De kans op kanker wordt aanzienlijk verkleind door een gezonde levensstijl. Gezonde voeding, niet roken, het voorkomen van overgewicht en voldoende lichaamsbeweging behoren tot de algemene aanbevelingen.

Medicijnen tegen kanker hebben vaak bijwerkingen. Een ervan is perifere neuropathie. Je kunt ook last krijgen van rusteloze benen.

Rusteloze benen

Ik noem hier zowel neuropathie als rusteloze benen, omdat de symptomen van neuropathie sterk kunnen lijken op die van rusteloze benen. Al eerder schreef ik hier een blog over. Rusteloze benen en neuropathie zijn verschillende aandoeningen. Ze kunnen wel tegelijkertijd bij dezelfde persoon voorkomen.

Perifere neuropathie is een veelvoorkomende bijwerking van kankermedicijnen. Neuropathie is een soort zenuwpijn. Het ontstaat doordat uiteinden van zenuwen beschadigd raken. Bij perifere neuropathie gaat het dan om handen, voeten, benen of armen.

Vooral chemotherapie veroorzaakt perifere neuropathie. Soms komt het ook door doelgerichte therapie met medicijnen of door immunotherapie. Symptomen zijn tintelingen, overgevoeligheid voor prikkels, een branderig of doof gevoel, of pijnscheuten. Je kunt ook last krijgen van spier- en gewrichtspijn.

Gewone pijnstillers helpen niet. Soms verlichten anti-epileptica of antidepressiva de klachten. Ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie of mindfulness kunnen helpen om beter met neuropathie om te gaan.

Plaats een reactie