RLS en Dunne Vezel Neuropathie (DVN)

Een flink aantal jaren geleden vertelde een vriend dat hij naast sarcoïdose ook dunne vezel neuropathie (DVN) had. Een bijkomende klacht van zijn dunne vezel neuropathie was rusteloze benen.

In die periode had ik zelf nog geen ernstige RLS, dus ik nam wat hij vertelde vooral voor kennisgeving aan. Nu rusteloze benen mijn dagelijkse realiteit zijn, vind ik het echter interessant om ook dunne vezel neuropathie eens nader onder de loep te nemen.

In dit blog vertel ik daarom eerst wat meer over dunne vezel neuropathie. Daarna kijk ik naar het verband tussen DVN en rusteloze benen.

Wat is dunne vezel neuropathie

Dunne vezelneuropathie is een vorm van polyneuropathie. Hierbij functioneren de dunne zenuwvezels niet goed. Pijn en allerlei andere gezondheidsklachten kunnen het gevolg zijn. DVN is een vrij zeldzame aandoening. Dunne zenuwvezels zitten vlak onder de huid en zijn de uiteindjes van de zenuwen. Deze vezels regelen pijn en temperatuur, maar ook autonome functies als bloeddruk en zweten.

Als de dunne zenuwvezels beschadigd zijn dan kan dit verschillende klachten geven. Voorbeelden hiervan zijn brandende, prikkelende of schietende pijn, minder gevoel voor warmte, kou en pijnprikkels, hartkloppingen, maag- en darmklachten, schommelingen in bloeddruk en meer of juist minder zweten.

Oorzaken en behandeling

Mogelijke oorzaken zijn onderliggende ziektes als diabetes mellitus (suikerziekte), auto-immuunziektes als sarcoïdose of de ziekte van Sjögren, of coeliakie. Het kan ook te maken hebben met een bijwerking van bepaalde medicijnen (chemotherapie bij kanker), met vitaminetekort (vitamine B12 of vitamine B1) of vitamineoverschot (vitamine B6), of met alcoholmisbruik. In minder dan een derde van de gevallen is DVN erfelijk. Bij wie het niet erfelijk is wordt bij ongeveer de helft geen oorzaak gevonden.

Behandeling is meestal in de vorm van pijnbestrijding en pijnrevalidatie. Antidepressiva, anti-epileptica (gabapentine en pregabaline) en opioïden (zoals tramadol en oxycodon) worden vaak voorgeschreven. Bij pijnrevalidatie kun je denken aan fysiotherapie of ergotherapie. Een behandeling in een pijncentrum is ook een mogelijkheid.

Rusteloze benen en dunne vezel neuropathie

Wat me opvalt als ik me inlees over dunne vezel neuropathie is dat de pijn of het veranderde gevoel meestal begint in de voeten en de handen. Daarna in de onderbenen en de onderarmen. Mogelijk verspreidt de aandoening zich verder naar de romp, maar dat zal per persoon verschillen. Het veranderde gevoel kan bijvoorbeeld ook jeuk zijn, gevoeligheid voor kleding of lakens, of meer pijn dan normaal wanneer je je stoot.

Al meerdere keren schreef ik in blogs dat de klachten die je bij RLS ervaart sterk kunnen lijken op symptomen van neuropathie. In sommige gevallen kan iemand te maken hebben met beide aandoeningen tegelijk. Ik denk dat ditzelfde verhaal opgaat voor dunne vezel neuropathie.

Symptomen die sterk lijken op die van rusteloze benen zijn tintelende, prikkende sensaties, een beetje alsof er mieren over de huid lopen. Het kan in handen en voeten, armen en benen voorkomen. Soms voelt het aan als kramp. Een verschil is dat RLS niet zozeer een brandende, snijdende pijn geeft.

Mijn vermoeden is dat artsen deze aandoeningen soms door elkaar halen of als diagnose kiezen voor één van beide wanneer sprake is van alle twee tegelijk. Dat het tussen de oren zit, zal helaas ook nog steeds weleens gezegd worden.

3 gedachten over “RLS en Dunne Vezel Neuropathie (DVN)”

 1. De omschrijving/beleving van de aandoening RLS is bij ieder anders.
  Het gevoel of er mieren door je benen lopen is bij mij totaal anders.
  Ik vergelijk RLS alsof het lijkt dat ik bij de huisarts op tafel zit en hij met een hamertje op mijn knie tikt.
  Het is dan niet te onderdrukken dat je been beweegt

  Beantwoorden
 2. Jammer dat mijn huisarts me steeds vertelde dat de een meer pijn ervaart dan de ander
  Kom ik bij de neuroloog door een toeval is hij bang dat de pramiexol nu tegen me werkt,waardoor ik bijna niet meer kan lopen
  Inbouw ze nu af en begin met gababentine 300 en voelt nu ietsje beter

  Beantwoorden

Plaats een reactie