RLS en de Ziekte van Huntington

Er zijn ziektes en aandoeningen die regelmatig samen voorkomen met RLS. Een ervan is de ziekte van Huntington.

Ik schreef al eerder een blog over secundaire RLS. Daarin benoem ik een aantal van die andere ziektes. Voorbeelden hiervan zijn reuma, neuropathie,  aandoeningen aan de schildklier, nieraandoeningen, fibromyalgie en hart- en vaatziekten.

De ziekte van Huntington wordt minder vaak genoemd in verband met rusteloze benen. Ik besteed er hier daarom nu aandacht aan.

Wat is de ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke en ongeneeslijke ziekte. Bepaalde delen in de hersenen worden door de ziekte aangetast. Huntington is een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen verergeren in de loop der tijd. De oorzaak is een afwijkend gen. De ziekte wordt overgedragen van ouder op kind. Als een van de ouders het gen bij zich draagt, heeft het kind 50% kans het ook te hebben.

Bij Huntington maken patiënten onwillekeurige bewegingen. Spieren worden in de loop der tijd stijver en bewegingen vertragen. Praten en slikken kunnen lastig worden. Patiënten met de ziekte van Huntington vallen vaak af door slikproblemen. Verder is sprake van verstandelijke achteruitgang, zoals trager denken, en van andere psychische symptomen, zoals somberheid of boosheid.

De ziekte uit zich meestal voor het eerst tussen de 35 en de 50 jaar. Klachten verschillen per persoon. Na de eerste symptomen leeft de patiënt gemiddeld nog 15 tot 20 jaar. Sinds 1993 is het mogelijk om de ziekte via een DNA-onderzoek vast te stellen. Er is geen genezing voor Huntington. De ziekte kan ook niet worden afgeremd.

Wel worden medicijnen voorgeschreven naarmate symptomen verergeren. Per persoon worden dan voor- en nadelen afgewogen van bepaalde medicaties. Fysiotherapie of bijvoorbeeld ergotherapie helpen soms ook de klachten te verminderen.

In het lijstje van mogelijke medicijnen bij de ziekte van Huntington zie ik onder andere dopamine-agonisten, antidepressiva en slaapmiddelen staan. Deze vallen mij vooral op omdat ze ook voorkomen op het lijstje medicijnen dat bij rusteloze benen voorgeschreven wordt.

Bewegingsstoornissen

Huntington valt onder bewegingsstoornissen, waaronder ook Parkinson. Het gaat hier om neurologische bewegingsstoornissen. De link is lijkt me gauw gelegd met PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). Ongeveer 80% van de mensen met RLS heeft ook last van PLMD. Ik schreef hierover al eens een blog.

Bij PLMD maken armen en/of benen onwillekeurige bewegingen en zorgen zo voor slaapverstoringen. Dat bewegen gebeurt vooral ’s nachts, tijdens het slapen. De meeste mensen worden hier niet wakker van.

Bij zowel RLS als PLMD worden dopamine agonisten voorgeschreven. Bij de ziekte van Huntington gebeurt dit bij ernstige verergering van onwillekeurige bewegingen ook. Dopamine agonisten fingeren de werking van dopamine in de hersenen. Dopamine is onder andere belangrijk voor je controle over bewegingen.

Rusteloze benen

Een van de mogelijk bijkomende ziekteverschijnselen van de ziekte van Huntington is een slaapstoornis. Ik lees dat wel 90% van de mensen met de ziekte van Huntington slaapproblemen heeft. Je moet dan denken aan moeite hebben met in slaap vallen, vaak wakker worden, bewegen tijdens het slapen en aan slaperigheid overdag.

In een artikel over dit onderwerp lees ik ook dat patiënten met Huntington minder REM-slaap hebben. Het onwillekeurig bewegen tijdens het slapen lijkt me een geval van PLMD. In het artikel wordt dit nachtelijke bewegen echter beschouwd als het rusteloze benen syndroom. Het is mij al vaker opgevallen dat beide aandoeningen door elkaar gehaald worden.

In een ander artikel worden onrustige benen genoemd als secundair bijverschijnsel bij neurodegeneratieve ziektes als Huntington (en Parkinson). Met andere woorden: ziektes waarbij hersenfuncties in de loop van de ziekte steeds verder achteruit gaan.

Plaats een reactie