RLS bij Ziektes aan de Lever

In de Chinese geneeskunde ziet men het functioneren van de lever als een belangrijke reden voor het ontstaan van rusteloze benen. Ik schreef hier al eerder over in mijn blog over acupunctuur.

Dit is een ander standpunt dan die van de westerse geneeskunde. Hierin ziet men primaire RLS vooral als een neurologische aandoening. Er wordt uitgegaan van een verstoorde aanmaak van de neurotransmitter dopamine.

In dit blog ga ik onder andere wat dieper in op de visie vanuit de Chinese geneeskunde, De westerse geneeskunde is denk ik niet zaligmakend. Oost en West kunnen elkaar aanvullen en van elkaar leren.

Wat is een lever

De lever is een veelzijdig orgaan dat zich rechtsboven in de buikholte bevindt. De lever weegt wel 1,5 kilo. Het orgaan speelt onder andere een belangrijke rol in je metabolisme. Bepaalde vitamines en mineralen zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine D worden erin opgeslagen en bewerkt. De lever is ook een opslagplaats van ‘suikers’,  als energievoorraad.

De lever maakt eiwitten aan die een rol spelen bij bloedstolling en bij de afweer. Een andere functie is de zuivering van het bloed. Afvalstoffen worden afgevoerd via de darmen in de vorm van ontlasting en via de nieren in de vorm van urine. Verder produceert de lever per dag ongeveer een liter gal. Gal helpt bij de verwerking en vertering van vetten.

Er zijn verschillende soorten ziektes aan de lever. Deze ziektes kunnen acuut of chronisch zijn. Het herstelvermogen van de lever is groot. Het orgaan blijft bij ziekte nog lang gewoon functioneren.

Overmatig gebruik van alcohol kan de lever beschadigen. Er zijn verschillende stadia. Het begint met leververvetting. Daarna volgt ontsteking aan de lever (hepatitis). Vervolgens is sprake van beschadiging en afbraak van levercellen (leverfibrose). Dit kan overgaan in een voorstadium van kanker (levercirrose). Mensen met leverziektes hebben vaak last van rusteloze benen.

Rusteloze benen

De traditionele Chinese geneeskunde ziet het rusteloze benen syndroom als een belemmering van de bloedstroom. De lever slaat bloed op. Dit bloed houdt spieren en pezen gezond en vitaal. Bij een verzwakte leverfunctie raakt de bloedcirculatie verstoord. Dit heeft volgens de Chinese geneeskunde effect op zowel fysiek als energetisch niveau.

Rusteloze benen ontstaan vooral als het lichaam in rust is. Het bloed stroomt terug naar de lever en circuleert dan minder. Afvalstoffen hopen zich op in de benen en dat zorgt voor het onrustige, onaangename gevoel. Bloed vervoert ook zuurstof in het lichaam. De verminderde bloedcirculatie zorgt volgens de Chinese geneeskunde daarom voor een zuurstoftekort in de benen. Dat zuurstoftekort geeft een gevoel van verzuring .

Ik heb in een vorig blog het gevoel in de kuiten al eens vergeleken met verzuring na intensief sporten. De kuitspier voelt dan verhard aan. Als tiener had ik dat regelmatig, omdat ik een fanatieke tennisser was. Nu heb ik harde kuitspieren zonder dergelijke fysieke inspanningen.

Zoals gezegd is er in de westerse geneeskunde veel minder aandacht voor het functioneren van de lever in verband met rusteloze benen. Wel wordt algemeen aangenomen dat tekort aan ijzer vaak een rol speelt bij RLS. Het gaat hier om het zogenaamde ferritinegehalte. De opslag hiervan is in de lever. Als bij bloedonderzoek een tekort aan ferritine wordt geconstateerd, schrijft de arts meestal het ijzersupplement ferrofumaraat voor. Een alternatief hiervoor is ijzer bisglycinaat.

Het lijkt mij voor de westerse geneeskunde zinnig om eens goed nader te onderzoeken welke rol de lever zou kunnen spelen bij het ontstaan van RLS. Het nemen van een ijzersupplement is symptoombestrijding. Het aanpakken van het onderliggende probleem zou natuurlijk beter zijn.

5 gedachten over “RLS bij Ziektes aan de Lever”

 1. Heb nu sinds een week pressor kousen,lig nu niet tot 6 uur maar nu tot drie uur wakker.denk dat t toch wat beter gaat.na54 jaar.ik hou ze dag en nacht aan.dus miss.een tip.

  Beantwoorden
  • Wat fijn, Pauline! Misschien zijn er inderdaad meer mensen die hier iets aan kunnen hebben. Dank je wel voor de tip.

  • Dag Johan, Ik ben benieuwd of verschil gemerkt hebt wat betreft rusteloze benen voor en na de levertransplantatie? Is het minder geworden of juist erger?

 2. Fijn om er over te lezen . Heb al 15 jaar een immuun ziekte van de lever genaamd PBC.
  Sinds die tijd eigenlijk ook RLS
  Mijn lever arts heeft volgens mij nog nooit de link gel gr tussen die 2 dingen en die ga ik hem zeker vragen als ik op consult ga.

  Beantwoorden

Plaats een reactie