Release417 bij Rusteloze Benen

Release417

In dit blog vertel ik wat meer over mijn recente ervaringen met de Release417. De bedenker en eigenaar van deze stoffen band stelde mij namelijk in de gelegenheid om een (tweedehands) exemplaar uit te testen.

Ik was daar blij mee, omdat de releaseband door omstandigheden tijdelijk niet in de verkoop is en ik bovendien sowieso een zeer krappe beurs heb. Als tegenprestatie beloofde ik hem om een blog te schrijven. Hier is het resultaat.

Wat is een Release417

De Release417 is een band met gedeeltelijk een verdikking. Je doet de band om je bovenbeen, met de verdikking aan de binnenkant van het been. Het is de bedoeling dat de band behoorlijk strak zit.

Het idee is dat door de druk aan de binnenkant van het bovenbeen de hersenen via een zenuwbaan een seintje krijgen. Vanaf dat moment worden er in je lichaam bepaalde stoffen aangemaakt. Het gaat hier om endorfine en opioïden peptiden. Deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat je je klachten van RLS minder voelt.

De releaseband is gemaakt van huidvriendelijk materiaal. Er zijn drie maten beschikbaar. Als de grootste maat niet groot genoeg is, kan er een extender (extra stukje klittenband) gebruikt worden die 5 centimeter extra speelruimte geeft.

Je kunt de band gebruiken als je in bed ligt, maar bijvoorbeeld ook als je ’s avonds wat langer achter elkaar moet zitten of tijdens een vliegreis. Idealiter zorgt de Release417 ervoor dat je geen (of minder) medicatie nodig hebt. De klachten gaan er niet door over, maar worden als het een beetje meezit dragelijker.

Gewone riem versus Release417

Er zijn lotgenoten die met meer of minder succes experimenteren met het gebruik van eigen banden of riemen. Sommige fabriceren bijvoorbeeld zelf een oplossing om voor de armen te gebruiken, omdat de releaseband daar niet voor geschikt is. Het is de vraag wat het effect van langdurig gebruik van een eigen gemaakte band of riem op de huid is. Zo’n band is misschien wel goedkoper, maar misschien ook minder geschikt om voor langere tijd te gebruiken.

Na ontvangst besluit ik de releaseband meteen de eerste nacht uit te proberen. ’s Middags kijk ik hoe ik de band om moet doen. Dat blijkt heel eenvoudig te zijn. De bedenker en eigenaar René van Alphen heeft me apart een instructie gegeven. De band is namelijk niet helemaal de juiste maat voor mij. Ik moet eigenlijk een medium hebben en dit is een small. Het is echter de enige band die hij nog had liggen die in de buurt van mijn maat kwam. Zijn instructie is nu om de Release417 ongeveer tien centimeter boven de knie om te doen, met de verdikking aan de binnenkant van het bovenbeen. Normaal gesproken moet de band een stuk hoger op het been worden aangebracht, maar René hoopt dat het zo ook zal werken.

Na een eerste slaapperiode word ik zoals gebruikelijk wakker met onrustige benen. Als ik de releaseband vervolgens heb omgedaan, neem ik rustig de tijd om te voelen of er iets gebeurt. Na enige tijd meen ik wel iets waar te nemen. In de kuit van het been waar de band omheen zit, voel ik licht een aangename, ontspannende tinteling. Het effect is licht, maar eerlijk is eerlijk: ik val in slaap met de band om mijn been. Ik word echter na een slaapcyclus wel net als anders wakker met opspelende klachten. Op dat moment draag ik de releaseband nog.

De nachten erna

De volgende nachten test ik de releaseband opnieuw, afwisselend om het linker- en het rechterbeen. Het effect blijft licht. De band zit overigens prima als ik hem draag. Ik vind het daarom niet vervelend om een aantal dagen achter elkaar te testen. Het effect is bij mij echter niet voldoende om ervoor te zorgen dat ik er ’s nachts niet meer langere tijd uit hoef. Ik vraag me af hoe het zou zijn als ik om beide benen tegelijk een band zou dragen.

Omdat ik de Release417 lager op het bovenbeen draag dan officieel op de website wordt geïnstrueerd, kijk ik of ik met een extra (bijgeleverd) stukje klittenband wat extra ruimte kan creëren. Op die manier kan ik de band wat hoger op het been aanbrengen. Misschien werkt dat beter. Het blijkt (voor mij) een beetje hannesen met het klittenband. Uiteindelijk lukt het om de releaseband hoger op het bovenbeen om te doen. Met deze aanpassing kan de band op de plek zoals deze in de instructie op de website staat.

Het effect is in eerste instantie minimaal. Ik weet echter dat je soms even wat langer moet testen, dus ik besluit het de nachten erna nogmaals de proef op de som te nemen.Ook die nachten blijft het effect van de Release417 voor mij vrij klein.

Conclusie

Bij een hulpmiddel als de Release417 weet je van tevoren dat er een groep gebruikers is bij wie het goed werkt en een groep bij wie het minder goed aanslaat. Het is niet altijd duidelijk waarom iets op een bepaald moment wel of niet werkt voor iemand. Al met al moet ik concluderen dat ik tot de groep behoor bij wie de releaseband op dit moment niet de werking heeft die je zou mogen hopen.

Dat wil niet zeggen dat dit hetzelfde is voor een andere lotgenoot die de band uitprobeert. Ik weet dat er lotgenoten zijn die er echt baat bij hebben. Zij gebruiken de band naast de andere dingen waarvan zij in de loop der tijd hebben uitgevonden dat die hun symptomen enigszins verlichten.

Dat is het beste wat je bij RLS kunt doen, want er bestaat vooralsnog geen remedie waardoor de aandoening helemaal over gaat. Ik denk dat de Release417 een prima optie is om uit te proberen, mocht je in de gelegenheid zijn. Het is een kwalitatief goed product dat eenvoudig en comfortabel is in het gebruik.

Op het moment dat ik dit blog schrijf, is de band tijdelijk door omstandigheden helaas niet in de verkoop. Als dit wel weer het geval is, zou ik zeker een poging wagen. Zelfs al zou je er alleen maar voor een bepaald periode wat aan hebben dan lijkt het me de moeite van het proberen waard, mits je het je financieel kunt veroorloven natuurlijk. Het is de kosten echter denk ik meer dan waard als jij tot de gelukkigen behoort voor wie de releaseband werkt.

6 gedachten over “Release417 bij Rusteloze Benen”

 1. Ik heb de release417 persoonlijk van Rene gekocht ik vind hem geweldig en zou er graag weer een willen kopen of overnemen van iemand die er mss geen baat bij heeft, helaas zijn ze niet in productie ivm het overlijden van Rene denk ik. Zo jammer. Voor mij een uitkomst tegen RLSl

  Beantwoorden
  • Hallo Gerben, ze zijn op dit moment voor zover ik weet niet in de verkoop. Degene die ze verkocht is ernstig ziek en er is nog geen vervanger gevonden die het van hem over wil nemen.

 2. Ik reageer gelukkig zeer goed op de band. Ik doe hem om zodra ik naar bed ga en doe hem af als ik s’ochtends op sta. En ik heb een afdruk van de band op mijn bovenbeen. Aan de buitenkant van mijn bovenbeen maak ik de band vast met het klittenband. Dat verdikking stuk zit bij mij niet aan de binnenkant van mijn bovenbeen. Mocht je de band nog hebben, dan misschien een optie om het verdikkingsstuk op de voorkant van jou bovenbeen te doen ipv de zij-binnenkant.
  Gr ivonne

  Beantwoorden
 3. Dank je wel voor je reactie. Die vraag stelde René van Alphen me ook al 🙂 Ja, dat heb ik gedaan… Fijn dat de band bij jou werkt!

  Beantwoorden
 4. Hallo
  Heb je de band wel goed strak aangetrokken? Dat is de bedoeling van de band en soms heb ik de afdrukken in mijn been staan als ik hem af doe . Gelukkig heb ik er heel veel aan en draag hem elke dag.
  Maar ik doe hem ver van tevoren om en behoorlijk strak . Na een 15 min ebt de RLS weg en hou ik het vol tot ik mijn medicijnen neem.

  Beantwoorden

Plaats een reactie