Problemen aan de schildklier en rusteloze benen

Een lotgenote vertelde dat haar schildklier te snel werkte en dat ze daarvoor behandeld was. Ze vertelde ook dat ze denkt dat deze klachten in verband staan met haar rusteloze benen. Ik had al eens gelezen dat er een link is tussen schildklieraandoeningen en onrustige benen. Klachten aan de schildklier schijnen best vaak samen te gaan met RLS. Hoe dit precies zit en hoe dit precies kan, is iets waar ik wel wat meer over wil weten.

Voor ik er meer over kan zeggen, moet ik eerst een beter beeld krijgen van de werking van de schildklier. In dit blog ga ik daarom in op wat de functie is van dit orgaan en wat voor problemen ermee kunnen ontstaan. Daarna leg ik de link met rusteloze benen.

Hoe werkt de schildklier

De schildklier is een orgaan dat onderin de hals zit, onder het strottenhoofd. Het ligt als een soort schild om de luchtpijp heen. Een ander woord voor schildklier is thyroïde. De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Via je bloed worden deze hormonen getransporteerd naar alle weefsels en organen in je lichaam. Twee kleine organen in de hersenen reguleren de schildklier: de hypothalamus en de hypofyse. Deze organen zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid schildklierhormonen aangemaakt wordt.

Voor de aanmaak van schildklierhormonen heeft de schildklier jodium en tyrosine nodig. Jodium zit in voeding. Je vindt het bijvoorbeeld in brood, melk, vis en eieren. Tyrosine is een aminozuur en is te vinden in eiwitrijke voeding. Denk aan melk, melkproducten, vlees, vis, noten en peulvruchten. Je hebt je schildklier nodig voor het reguleren van je lichaamstemperatuur en je energiegebruik. Bij kinderen zorgt dit orgaan voor de groeisnelheid.

Te snel werkende schildklier

Een ander woord voor een te snel werkende schildklier is hyperthyreoïdie. Bij een te snel werkende schildklier slaat het systeem op hol. Er worden teveel schildklierhormonen geproduceerd. Meestal heeft deze verstoring te maken met je afweersysteem. Het is in dat geval een auto-immuunziekte. De naam van deze aandoening is de ziekte van Graves. Met bloedonderzoek kun je achterhalen of er sprake is van een schildklieraandoening.

Symptomen zijn hartkloppingen, beven, veel zweten, onrust en irritatie, vermoeidheid, diarree, afvallen, uitpuilende ogen, vergrote schildklier en onregelmatige menstruatie. Je hebt een grotere kans op een schildklieraandoening als je vrouw bent of al wat ouder, na een bevalling of als het in de familie zit. Er zijn drie behandelingen mogelijk: medicijnen, radioactief jodium of een operatie.

De lotgenote die ik aan het begin van blog noemde, had ook een te snel werkende schildklier. Zij kreeg een behandeling met radioactief jodium. Dit is een vrij radicale aanpak om een deel van de overactieve schildklierhormonen te vernietigen. Na een aantal weken is de radioactiviteit uitgewerkt. Als ik me haar verhaal goed herinner, vertelde ze dat haar rusteloze benen vooral na deze behandeling erger werden.

Te langzaam werkende schildklier

Een schildklier kan ook te langzaam werken. Er worden te weinig schildklierhormonen aangemaakt. Je stofwisseling verloopt niet goed en je hebt daardoor minder energie. Een ander woord hiervoor is hypothyreoïdie. Hier is eveneens sprake van een probleem met de afweer. Het is net als bij een te snel werkende schildklier een auto-immuunziekte. Meestal gaat het hier om de ziekte van Hashimoto.

Symptomen van een te traag werkende schildklier zijn vermoeidheid, het snel koud hebben, in gewicht aankomen, verstopping, haaruitval, droge/koude/bleke huid, dikke oogleden & dik gezicht, vergrote schildklier, veranderde stem, onregelmatige menstruatie. Ook voor deze variant geldt dat je een grotere kans hebt op deze aandoening als je vrouw bent of al wat ouder of als het in familie zit. Het eerste jaar na een zwangerschap is er eveneens een vergrote kans. Er zijn medicijnen. Verder helpt een gezonde voeding en regelmatig bewegen.

Ik ken iemand die de ziekte van Hashimoto heeft. Zij heeft lang last gehad van rusteloze benen. Bij haar hielp een hele hoge dosering magnesium. Volgens mij slikte zij dagelijks 2x 400 mg. Zij had overigens een enorm scala aan klachten, waaronder ook fibromyalgie en een prikkelbare darm. Ik heb weleens gedacht dat die prikkelbare darm van haar zou kunnen samenhangen met die enorme hoeveelheid magnesium. Mijn darmen zouden dat niet kunnen verdragen, denk ik.

Rusteloze benen

Als ik lees over een mogelijk verband tussen rusteloze benen en schildklieraandoeningen dan wordt vooral een traag werkende schildklier genoemd. Ik lees ook over een mogelijk verband tussen een traag werkende schildklier en problemen met de opname van vitamine B12 en ijzer. Die twee zouden weer een link kunnen hebben met symptomen van RLS.

Hoe het precies zit met effecten van (een bepaalde behandeling of medicatie bij) een te snel werkende schildklier weet ik niet. Er zijn in elk geval mensen die (extra) klachten ervaren. Meer en specifiek onderzoek hiernaar zou goed zijn.

Hormonen en stofwisseling liggen aan de basis van heel veel zaken in je gezondheid. De schildklier lijkt me een heel wezenlijk ‘machientje’ in dit geheel. Dat verstoring van dit ingenieuze systeem een effect zou kunnen hebben op een aandoening als rusteloze benen verbaast me eigenlijk helemaal niet.

Plaats een reactie