Prikkelbare Darm Syndroom bij RLS

Een lotgenote vertelde dat ze naast rusteloze benen ook last had van het prikkelbare darm syndroom. Mijn eerste gedachte daarbij was dat dit weleens te maken kon hebben met chronisch slecht slapen door de RLS. Als je slecht slaapt, kunnen processen in de darmen sterk verstoord raken. Het verband zou ook andersom kunnen zijn. Door een verstoorde spijsvertering en darmwerking verstoringen in de aanmaak van neurotransmitters als dopamine. En via die weg rusteloze benen.

Ik weet het niet, maar kan me bij beide scenario’s iets voorstellen. Dus een wisselwerking tussen darmen en hersenen. Dezelfde lotgenote zette me op het spoor van een website over de mogelijke rol van ontsteking bij rusteloze benen. Dat vond ik ook interessant. Veel ziektes en aandoeningen in het menselijk lichaam komen voort uit een vorm van ontsteking. Prikkelbare darm syndroom is er een van.

Wat is prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische aandoening die veel voorkomt. Er wordt hiervan gesproken als persoon in kwestie minimaal zes maanden klachten heeft. Een ander woord voor PDS is spastische darm. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft er last van. Van deze groep bestaat 75% uit vrouwen.

Bij prikkelbare darm syndroom is de darmfunctie verstoord. Het gaat hier vooral om de dikke darm. De darm maakt teveel of juist te weinig bewegingen. Zenuwen in de darmwand raken extra gevoelig. Hierdoor ontstaat diarree of verstopping of een combinatie van die twee. Mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben vaak last van buikpijn, een opgezette buik en winderigheid. De klachten verschillen per persoon.

Er is niet echt een aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Voeding en stress spelen waarschijnlijk een rol. Aanpassingen in levensstijl kunnen helpen de klachten te verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld aanpassingen op het gebied van voeding, beweging en ontspanningsoefeningen.

Soms helpen medicijnen. Of bepaalde supplementen zoals magnesium, kurkuma, vitamine B12, vitamine D of CBD olie. Er zijn ook andere vormen van behandeling die bij sommige mensen helpen. Een paar voorbeelden hiervan zijn cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie en bekkenbodem fysiotherapie. Andere mogelijke therapieën zijn mindfulness, osteopathie en orthomoleculaire geneeskunde. Het is per persoon verschillend wat helpt.

Neem contact op met je huisarts om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten. Bij andere aandoeningen kun je denken aan coeliakie, SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm), endometriose, verstoring in de opname van vitamine B12 of zelfs darmkanker.

Rusteloze benen

Mijn eigen ervaring met prikkelbare darm syndroom had ik een flink aantal jaren geleden. Ik volgde toen een dieet waarbij ik koolhydraten beperkte. Mijn voeding was in die periode vrij eenzijdig.

Op een gegeven moment kon ik een aantal maanden niet goed meer naar de wc en voelden mijn darmen ontstoken. Ik kan je verzekeren dat dit heel vervelend was. Uiteindelijk heb ik een orthomoleculaire probioticakuur gedaan om mijn darmflora weer op te bouwen. In die periode had ik nog nauwelijks last van rusteloze benen. Terugkijkend lijkt het erop dat er bij mij geen link was tussen prikkelbare darm syndroom en onrustige benen.

Bovengenoemde lotgenote onderzocht destijds voor zichzelf of ze met een aanpassing in haar voeding de klachten van haar prikkelbare darm syndroom kon verminderen. Ik vermoed dat ze hoopte dat het ook gunstig zou zijn voor haar rusteloze benen. Op dat moment nam ze met dit doel minder gluten. Ik weet niet wat het effect hiervan uiteindelijk is geweest.

Of er een link is tussen het prikkelbare darm syndroom en rusteloze benen weet ik niet. Nader wetenschappelijk onderzoek hiernaar lijkt mij nuttig.

Plaats een reactie