Piriformis Syndroom en Rusteloze Benen

Een lotgenote vertelde me een tijdje geleden dat ze naast RLS ook last heeft van het piriformis syndroom. Ik wist toen nog niet wat dat was. Ze vertelde me dat de pijn bij haar in bil en heup zat. De pijn straalde bij haar uit naar het been. Ze voelde het ook in haar kuit.

Kort geleden nam ze opnieuw contact met me op. Ze vertelde me onder andere hoe het met het haar rusteloze benen ging. Ook deed ze me de suggestie aan de hand om een blog te schrijven over het piriformis syndroom. Ze zei dat klachten van het piriformis syndroom soms verward worden met die van rusteloze benen. Dat maakte me nieuwsgierig.

Wat is piriformis syndroom

De piriformis is een dieper gelegen bilspier. Bij het piriformis syndroom is meestal sprake van pijn in de bil. De pijn kan echter ook in de heup zitten of uitstralen naar de achterkant van het been.

De pijn ontstaat doordat de ischias-zenuw in de onderrug geïrriteerd raakt. Deze zenuw loopt tussen de spieren in de bil door, waaronder de piriformis. De piriformis drukt op de ischias-zenuw en dat levert problemen op.

De oorzaak kan zowel in piriformis als in de onderrugzenuw liggen. Soms is sprake van overbelasting, soms van een verkeerde houding of looppatroon, of van een verschil in beenlengte. Een val kan ook de oorzaak zijn. Stress speelt in dit geheel vermoedelijk eveneens een belangrijke rol.

Het piriformis syndroom komt vooral voor bij mensen rond de veertig en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Klachten verschillen per persoon, maar worden vaak ervaren na lang zitten, wandelen, hardlopen of fietsen.

De diagnose is vrij lastig te stellen, omdat de symptomen op die van een aantal andere aandoeningen lijkt. Voorbeelden hiervan zijn hernia, ischias, artrose, pees- of slijmbeursontsteking of zenuwpijn. Behandeling is in eerste instantie een combinatie van rust, fysiotherapie en pijnstillers.

De fysiotherapie bestaat uit, massage, rekoefeningen en oefeningen om de spieren in het gebied rond de piriformis te versterken. Bij de pijnstillers moet je denken aan paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Deze remmen ook de ontsteking. Een volgende stap kan dry needling zijn. Als dit allemaal niet werkt dan kun je denken aan een pijnblokkade door een injectie met een lokaal verdovingsmiddel of met botox.

Rusteloze benen

Toen ik me wat verder in het piriformis syndroom verdiepte, moest ik sterk denken aan een andere lotgenote. Zij vertelde meerdere malen dat ze tijdens het fietsen zo’n pijn heeft in haar kuiten. Ik vond dat toen een vreemd verhaal, omdat bij RLS beweging normaal gesproken juist gunstig is. Misschien heeft deze lotgenote echter geen RLS, maar het piriformis syndroom! Het zou ook nog kunnen dat ze last heeft van beide aandoeningen.

Met de lotgenote die ik aan het begin van dit blog genoemd heb, gaat het inmiddels een stuk beter. Ze heeft minder last van haar bil en niet meer zo vaak het vervelende gevoel in haar kuit. Een behandeling bij de fysiotherapeut met massage, oefeningen en dry needling, heeft bij haar geholpen. Tijdens haar herstel slikte ze verder ibuprofen en paracetamol.

Lotgenote benadrukte wel dat ze goed voor zichzelf moest blijven zorgen. Anders kwamen de klachten terug. Ze doet daarom nog steeds regelmatig spierversterkende oefeningen. Ook probeert ze erop te letten dat ze niet teveel stress heeft.

Zelf heb ik ook zo nu en dan een soort zeurende pijn in mijn bil. Ik voel het voornamelijk ’s nachts. Gelukkig is het bij mij niet chronisch. Mijn vermoeden is dat bij mij soms sprake is van overbelasting. Ik doe voor mijn rusteloze benen ‘s nachts vaak rekoefeningen. Soms is dat kennelijk iets teveel van het goede. Het blijft, ook voor mij, steeds weer zoeken naar de juiste balans.

2 gedachten over “Piriformis Syndroom en Rusteloze Benen”

  1. Er wordt gesproken over het gebruik van ibuprofen bij dit syndroom.
    Maar PAS OP: als je hoge bloeddruk hebt of medicatie daarvoor, is ibuprofen NIET goed!
    ( advies van tandarts )

    Beantwoorden
  2. Dit is zo’n toeval dat ik dit lees. Ik heb nm precies hetzelfde. Al jaren. Nu pas naar de fysio gegaan en de manueel therapeut zei dat ik te soepel was en dat ik spierversterkende oefeningen moest doen. Het piriformus syndroom heeft hij dan niet benoemd. Het komt vanuit de wervels nm tussen de tweede en de derde wervel. Die korte bandjes die daar zitten zijn verslapt waardoor je dus deze klachten krijgt. Ik heb vnm de rls in linker been en deze klacht zit rechts . Links begin ik het nu ook te voelen. Ga het wel na vragen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie