In mijn vorige blogs noemde ik al meerdere malen de orthomoleculaire geneeskunde. Op verschillende onderwerpen die in verband staan met de behandeling van rusteloze benen heeft deze leer een net wat andere kijk.
Als je leest over de orthomoleculaire zienswijze zie je een aantal benamingen. Soms wordt het omschreven als therapie, soms als geneeskunde of geneeswijze. De behandelaar heet soms een arts, soms een therapeut.
Ik vind het interessant en zinvol om te onderzoeken of ik meer helderheid kan verschaffen over waar we het hier precies over hebben. Wat is de orthomoleculaire geneeskunde precies en hoe kun je deze leer beter plaatsen in het geheel van behandelingen en therapieën? Natuurlijk leg ik ook de link naar rusteloze benen en naar hoe de orthomoleculaire geneeskunde hier tegenaan kijkt.
Wat is orthomoleculaire geneeskunde
De orthomoleculaire geneeskunde valt onder de alternatieve geneeswijzen. Het is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. Je kunt deze behandelwijze zien als een aanvulling op de reguliere geneeskunde. Een andere naam voor orthomoleculaire geneeskunde is nutritionele geneeskunde of voedingsgeneeskunde.
Een orthomoleculair arts is een (reguliere) arts met als specialisatie de orthomoleculaire geneeskunde. Een orthomoleculair therapeut of diëtist is iemand die zich via een opleiding of privé verdiept heeft in de orthomoleculaire geneeskunde. De titel orthomoleculair therapeut is niet beschermd.
De nadruk ligt op gezonde voeding. Als er desondanks een voedingstekort is, kan geadviseerd worden een supplement te nemen. Er is in de orthomoleculaire geneeskunde ook aandacht voor voldoende lichaamsbeweging, gedrag en ontspanning. In vergelijking tot de reguliere geneeskunde schrijft de orthomoleculaire geneeskunde hoge doseringen voedingssupplementen voor. Het idee is dat dit helpt om gezond te worden en te blijven, en wellicht te verbeteren.
De achterliggende visie van de orthomoleculaire geneeskunde is dat je met de westerse voeding te weinig vitamines, mineralen en andere stoffen binnen krijgt. In deze behandelwijze wordt als het enigszins kan de voorkeur gegeven aan voeding en voedingssupplementen boven reguliere medicijnen. Adviezen van een orthomoleculair arts of therapeut zijn bedoeld om het zelfhelend vermogen van het menselijk lichaam te herstellen en/of te bevorderen. Er wordt uitgegaan van een verbinding tussen lichaam en geest, tussen lichamelijke en geestelijke klachten.
Lotgenote
Een tijdje geleden las ik bij een lotgenote dat zij advies had gevraagd aan een orthomoleculair arts of therapeut. Zij had namelijk veel meer last gekregen van haar rusteloze benen sinds ze in de overgang was. Haar slaap was dusdanig verstoord dat er iets moest gebeuren.
De orthomoleculair therapeut die haar adviseerde, ging eerst na of er bij haar sprake was van een tekort aan ijzer. Dat was het geval. Vervolgens gaf hij haar een voedingsadvies om ervoor te zorgen dat ze meer ijzer binnen zou krijgen. Ook schreef hij een ijzersupplement voor.
Ik geloof deze therapeut haar ook aanraadde om extra magnesium te slikken. In elk geval nam zij elke dag een voetenbadje met magnesium vlokken. Ik herinner me dat omdat ze zei dat ze dat zo heerlijk vond. Uit haar verhaal bleek dat ze veel baat had bij deze aanpak. Haar klachten waren substantieel afgenomen. Ik ben best benieuwd hoe het nu met haar gaat.
Mijn ervaring met orthomoleculaire geneeskunde
Zelf heb ik ook meer dan eens een orthomoleculair advies ter harte genomen. Een vriendin van mij heeft zich verdiept in de orthomoleculaire geneeskunde. Van haar heb ik al een paar keer goede tips gekregen.
De eerste keer was een flink aantal jaren geleden. Ik had toen last van een prikkelbare darm. Vermoedelijk kwamen deze klachten voort uit een dieet dat ik deed. Dit dieet pakte kennelijk niet helemaal goed uit voor mijn systeem. Op een gegeven moment trekt je lichaam dan aan de bel. Bovengenoemde vriendin raadde mij aan om een orthomoleculair poeder te nemen om mijn darmflora weer op te bouwen. Ik weet niet meer precies hoe lang ik dit heb genomen, maar het effect was wonderbaarlijk goed. Mijn stoelgang kwam weer op gang! Dat was een enorme opluchting.
Recenter heb ik ervaring opgedaan met het nemen van extra vitamine B12. Ik doe dit al een aantal jaren, een deel van het jaar. Het vitaminesupplement komt van een firma die zich specialiseert in orthomoleculaire voedingssupplementen. Het supplement is in de vorm van een zuigtabletje. Dat vind ik gemakkelijker om tot me te nemen dan een tablet dat je in zijn geheel door moet slikken. Als het enigszins kan en een beetje betaalbaar is, kies ik bij mijn extra vitamines en mineralen voor een kauw- of zuigtablet.
Rusteloze benen
Wat betreft mijn rusteloze benen zou ik ook nog weleens gedegen advies willen vragen aan een orthomoleculair arts of therapeut. Wat me tot nu toe daarvan weerhouden heeft, zijn de kosten van zowel het consult als de supplementen die voorgeschreven worden. Een orthomoleculair advies is niet goedkoop en de voedingssupplementen van een ‘orthomoleculair merk’ zijn dat ook niet.
Het verhaal dat ik hierboven vertelde over de lotgenote moedigt me echter wel extra aan om de stap toch een keer te zetten. Als de financiën het toelaten. Voor het zover is, lees ik me nog wat verder in op de vele websites die er over dit onderwerp te vinden zijn. Daar doe ik ook nu al de nodige inspiratie op over waar ik qua voeding en eventuele voedingssupplementen het beste op kan letten.
Kortgeleden heb ik een healing gehad met een wonderbaarlijk effect. Het rusteloze is uit m’n lijf en bovendien heb ik geen last meer van koude voeten/benen! En ik slaap aanmerkelijk beter.
Bovendien ben ik me aan het inlezen over mindfulness. Al met al heeft dit voor mij zeker een positief effect!!