Omgaan met Slaapproblemen bij RLS

Van mijn zorgverzekering kreeg ik bericht dat ik een maand lang gratis gebruik mag maken van een aantal online cursussen. Een ervan gaat over slaapproblemen.

Al eerder heb ik me verdiept in slaaptherapie. Zo’n therapie bestaat onder andere uit inzicht krijgen in wat er mentaal en emotioneel gebeurt als je niet kunt slapen, uit slaaptips en uit het bijhouden van een slaapdagboek. De kans om hier nog wat meer over op te steken sla ik niet af.

Cursus slaapproblemen

Op de website van de zorgverzekeraar kom ik terecht in een vrij ondoorzichtig oerwoud van informatie. Ik zie een overzicht van bovengenoemde elementen die bij slaaptherapie horen. De gratis maand voor de cursus Slaapproblemen blijk ik echter niet te kunnen vinden.

Wel zie ik allerlei andere informatieknoppen die onder andere verwijzen naar hoe je erachter komt of je echt slaapproblemen hebt en naar tips over beter slapen. Een van de mogelijkheden is verder het volgen van een webinar op een website voor online meditatie. Er is ook aandacht voor ontspanningsoefeningen en voor het tegengaan van stress.

De slaaptips gaan onder andere over hoe je je slaapkamer zo gunstig mogelijk inricht ter voorbereiding van een goede nachtrust. Een donkere, rustige slaapkamer is het beste. Bovendien wordt benadrukt dat je het beste tijdig je activiteiten van de dag afbouwt en niet kort voor het slapen nog een maaltijd nuttigt. Liever ook geen koffie  of (veel) alcohol meer tijdens de avonduren.

Rusteloze benen

De informatie bij de zorgverzekering is niet specifiek gericht op het rusteloze benen syndroom. Veel van de slaaptips zijn echter wel bruikbaar voor onze doelgroep. Ik herinner me dat de slaaptherapie die ik eerder eens doorgenomen heb vooral bestemd was voor mensen met slapeloosheid. Hier kun je ook mee te maken krijgen als je rusteloze benen hebt, maar dat is niet altijd zo.

Persoonlijk heb ik niet zozeer moeite met ontspannen en volgde ik alle slaaptips al op voordat mijn rusteloze benen ernstig werden. Ik kan op zich prima in slaap vallen. Pas als ik wakker word met onrustige benen en dat gevoel niet wegtrekt na masseren, eruit gaan en het doen van rekoefeningen wordt ontspannen lastiger.

De laatste tijd merk ik dat als ik het echt even niet meer weet, ademhalingsoefeningen me helpen om mijn aandacht ergens op te richten. Door me daarop te concentreren heb ik geen ruimte meer over om me zorgen te maken over mijn benen. Uiteindelijk val ik dan vrijwel altijd in slaap.

Plaats een reactie