Bij toeval las ik in een artikel dat natriumbicarbonaat een rol kan spelen bij rusteloze benen. Dat wekte mijn interesse.
Ik wist niet precies wat natriumbicarbonaat is. In eerste instantie moest ik denken aan een lotgenoot die me pas wees op het belang van een goede balans in je voeding tussen natrium en kalium. Daar wil ik me ook graag een keer verder in verdiepen.
Dit blog gaat over natriumbicarbonaat, in relatie tot rusteloze benen.
Wat is natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat is een zoutverbinding van natrium en bicarbonaat. Natrium is zout en bicarbonaat is een natuurlijk mineraal. In combinatie is het een wit poeder met een zoutige smaak. In de volksmond is natriumbicarbonaat beter bekend als baking soda. Baking soda is hetzelfde als zuiveringszout.
Het menselijk lichaam produceert natriumbicarbonaat in de alvleesklier. De stof heeft een lage zuurgraad en neutraliseert zure afvalstoffen die in je bloed komen als je gegeten hebt. Overtollige zuren worden erdoor afgevoerd. Zo blijft de zuurgraad in het lichaam op peil.
Vanaf je 40e neemt de voorraad natriumbicarbonaat in je bloed af. Vanaf die leeftijd kan je lichaam als gevolg hiervan minder goed afvalzuren afscheiden. Hierdoor blijven er naarmate je ouder wordt steeds meer zure afvalstoffen (zoals urinezuur) in je lichaam achter.
Afgezien van het lichaamseigen stofje natriumbicarbonaat helpen ook de nieren mee aan het afvoeren en neutraliseren van afvalzuren. Bij nieraandoeningen worden zuren steeds minder goed afgevoerd. Dit zorgt voor verzuring van je lichaam. Een van de mogelijke gevolgen van de stapeling van afvalstoffen en van verzuring is rusteloze benen.
Rusteloze benen
Het ontstaan van rusteloze benen als gevolg van verzuring vind ik een interessant gegeven. Ik heb mijn ervaring bij onrustige benen zelfs weleens beschreven als een soort verzuring. Het lijkt wat mij betreft op wat soms gebeurt na intensief sporten. Je spieren verharden door een ophoping van melkzuur, met het welbekende rottige, zeurende gevoel.
Dit zou een geval zijn van secundaire RLS. Secundaire RLS houdt in dat de RLS voortkomt uit een andere ziekte of aandoening, of uit een tekort. Het tekort zou hier natriumbicarbonaat zijn, eventueel in combinatie met een aandoening aan de nieren. Als dit de situatie bij iemand is dan is de volgende vraag of je er iets aan kunt doen.
Uit wat ik erover lees, begrijp ik dat het onverstandig is om rechtstreeks natriumbicarbonaat tot je te nemen, in de vorm van baking soda. Je lichaam zet dit namelijk om in (gewoon) zout en daar krijgen de meeste mensen al meer dan genoeg van binnen. Je krijgt er hoogstwaarschijnlijk ook flinke maagklachten van.
Er bestaan capsules en tabletten met natriumbicarbonaat. Deze worden beter door je lichaam opgenomen. Het lijkt me echter wijs om deze alleen te nemen in overleg met een arts. Een andere mogelijkheid is een aanpassing van je voeding. Er zijn voedingsmiddelen die ontzurend werken. Vraag advies aan een diëtist of een andere gezondheidsprofessional.