Mindfulness voor RLS

Gelukkig zijn met rusteloze benen

Alle mensen streven naar geluk. Of je nu groot of klein bent, dik of dun, oud of jong. Iedereen is er naar op zoek.

Ook als je zoals jij en ik last hebt van rusteloze benen…

Wat geluk precies is, weet niemand. Maar de meeste mensen hebben er wel een gevoel bij: je voelt je prettig en maakt je even nergens druk om.

Een tijdje geleden liep ik in het bos. De omstandigheden waren zo’n beetje perfect.

Het zonnetje scheen, de vogeltjes floten. De natuur stond in volle bloei. Er waren niet al teveel mensen. Ik had geen haast.

Kortom: ik was in mijn element.

Pas op de weg terug naar huis realiseerde ik me dat dit echt een geluksmoment was.

Daar, op dat moment.

Even had ik me geen zorgen gemaakt:

  • Over mijn beroerde nachten.
  • Over altijd maar moe zijn.
  • Over afspraken waar ik de energie gewoon niet voor heb
  • Over hoe het nu allemaal verder moet.

Het enige wat ik deed, was enkel en alleen helemaal aanwezig zijn. Daar op dat moment, in het bos. Terwijl ik de zon op mijn rug voelde en er een briesje door mijn haren ging.

Ik ging volledig op in het moment. Met andere woorden: ik was mindful…

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een programma dat eind jaren ‘70 ontwikkeld is door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn.

Hij was oorspronkelijk moleculair bioloog en had ervaring met yoga en meditatie. Jon Kabat-Zinn werkte destijds in een academisch ziekenhuis.

Hij ontwikkelde een training voor patiënten met chronische pijn. Deze patiënten waren uitbehandeld, maar zaten nog steeds met klachten. In de training staat het oefenen van aandacht centraal.

Kabat-Zinn gaf zijn doelgroep hiermee middelen in handen om zelf iets aan hun gezondheid te doen. En aan de beleving ervan.

Inmiddels is mindfulness wijd en zijd bekend.

De kers op de taart

Geluksmomenten zijn natuurlijk fijn. In het leven zijn ze de spreekwoordelijke kers op de taart.

Om bij die kers te blijven: per taart zit er maar eentje op. Dat betekent ook een heleboel happen die misschien wat minder bijzonder zijn.

Mogelijk zitten er zelfs taarten bij die je eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt.

De ‘taart’ die jij en ik toebedeeld hebben gekregen is er zo eentje. Wij hebben te maken met rusteloze benen en dat is bepaald niet makkelijk.

Deze aandoening kost veel aandacht en energie.

Misschien zou je er liever wat minder mee bezig zijn. Bij een dergelijke aandoening waar je fysiek zo’n last van hebt, voelt dat bijna onmogelijk.

Maar, hoe zou het zijn:

  • Als je structureel meer controle hebt over hoe je je voelt?
  • Als je regelmatig geluksmomenten ervaart?
  • Als je zelf middelen in handen hebt om gelukkiger te zijn?

Mindfulness: hoe en wat

Bij mindfulness gaat het niet om het bestuderen van ingewikkelde theorieën. Het gaat vooral om het aanleren van technieken waarmee je zelf aan de slag kunt.

De oefeningen zijn er niet zozeer op gericht om je problemen op te lossen. Het doel is dat je je klachten meer gaat accepteren.

Door deze acceptatie valt er spanning weg en ervaar je netto meer rust en minder klachten. Hoe meer je accepteert, hoe gelukkiger je je voelt.

Mindfulness is het accepteren van de situatie zoals deze zich op dit moment voordoet. Dat is dus te leren!

Mijn verhaal

Net als jij heb ik al heel wat moeilijke momenten doorgemaakt als gevolg van de rusteloze benen.

Ik weet hoe het is:

  • Om nacht in nacht uit slecht te slapen.
  • Om overdag altijd minder fit te zijn dan ik zou willen.
  • Om vanwege de RLS steeds maar weer op mijn grenzen te moeten letten.

Net als Jon Kabat-Zinn heb ik echter ook veel ervaring met meditatie en yoga. Sterker nog, ik ben gecertificeerd yogadocent.

Jarenlang heb ik cursussen en trainingen gegeven. In 2012 was ik bovendien medeoprichter van het online platform Yoga Centraal. Ik was daarmee een pionier.

Door de jaren heen nam ik deel aan een groot aantal langdurige retraites op het gebied van yoga en meditatie. Ik heb zelf natuurlijk ook het standaard mindfulness programma doorlopen.

Dank je wel! Ben rustiger en slaap veel beter.

Erna

Mijn compliment. Wat doe je dat geweldig! De rust, het vakmanschap, het respect voor je “cliënten”: petje af!!!

Frans

Mijn oplossing

Ik heb daarom nu een nieuw programma mindfulness ontwikkeld, speciaal voor mensen met rusteloze benen. Als ervaringsdeskundige kan ik namelijk een goede inschatting maken welke onderdelen van mindfulness het meest geschikt zijn voor onze doelgroep.

Ik heb de bestaande oefeningen aangepast op onze situatie. Deze training is dus op maat gemaakt voor mensen met RLS, zoals jij en ik.

Mijn training bestaat uit vijf onderdelen:

Onderdeel 1: Ademhaling

Het eerste onderdeel is een ademhalingsoefening. Hiermee kom je tot rust terwijl je ademt. Je ademhaling is een belangrijk middel om je RLS-klachten los te kunnen laten.

Onderdeel 2: Mindful bewegen

Dit onderdeel bestaat uit drie losse mindfulness yogaoefeningen. De oefeningen zijn dynamisch. Je herhaalt de beweging een aantal keren. Deze beweging helpt om RLS te verminderen.

Onderdeel 3: De Bodyscan

Onderdeel drie is de Bodyscan. Dit is een centrale oefening binnen de mindfulness. Je leert hierdoor je lichaam beter kennen. Dit helpt je om op een nieuwe manier om te gaan met je rusteloze benen.

Onderdeel 4: Stoeloefeningen

Onderdeel 4 bevat twee keer twee stoeloefeningen. Drie ervan zijn gericht op de benen en eentje op de armen. Je kunt de oefeningen preventief doen voor je klachten. Ze zijn ook heel geschikt voor momenten dat je last hebt.

Onderdeel 5: Framing

Met dit vijfde onderdeel leer je je gedachten een positieve wending te geven. Hiermee geef je jezelf keer op keer een oppepper als je weer eens een rotnacht hebt gehad door je rusteloze benen.

Van de ademhalingsoefening en de Bodyscan krijg je een korte en een lange versie. Dus je kunt per dag kiezen wat je het beste uitkomt.

Voordelen van Mindfulness

  • Meer rust
  • Meer ontspanning
  • Positievere blik op je situatie
  • Beter voelen in het hier en nu
  • Groter vertrouwen in de toekomst

Schrijf je hier direct in voor Mindfulness voor RLS

Daarnaast heb ik twee extra oefeningen voor je opgenomen. Deze oefeningen krijg je er als bonus bij als je nu mijn training aanschaft:

Bonus 1: Oefening met een object uit de natuur

Met deze oefening richt je je aandacht eens op iets anders dan je rusteloze benen. Je ziet de schoonheid daarvan. Je focust je op die manier op iets wat waardevol en de moeite waard is. Dit vormt een tegenwicht voor wat je denkt en voelt over je klachten.

Bonus 2: Loopmeditatie

In deze oefening leer ik je een methode om te lopen met bijzondere aandacht. ‘Gewoon’ lopen is al gunstig voor rusteloze benen. Het vermindert je klachten. Met aandacht lopen zorgt ervoor dat je bovendien ook nog eens optimaal aanwezig bent in het moment.

Mindfulness voor RLS

Direct aan de slag met de training
€77

Klik hier om deze training te volgen


Ik geniet erg van de training, en gebruik het bijna dagelijks. Zo fijn om een eigen tijdstip te bepalen. Jouw rustige stem en alles is duidelijk. Ik ben er erg blij mee.

Marja

Een poosje geleden heb ik me aangemeld. De reden dat ik ermee ben begonnen is dat ik wil proberen meer te ontspannen.

Meta

Als je toch nog twijfelt…

Mijn online training kost je minder dan een standaard mindfulness cursus ergens op locatie. Bovendien wordt daar geen rekening gehouden met onze specifieke situatie.

Je hoeft voor deze training niet te reizen of op een bepaald tijdstip ergens te zijn. Geen reistijd dus… En ook geen agendastress.

Per keer bepaal je zelf wanneer je oefent. En hoeveel je doet…

De oefeningen zijn op maat gemaakt voor mensen zoals jij en ik, met RLS. In elk onderdeel zit een extra instructie waarin aangegeven wordt wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

Als je toch nog vragen hebt, mag je me altijd e-mailen. Ik heb bakkenvol ervaring als coach en trainer, en kan je vast helpen met extra tips en uitleg.

Klik hier om te starten met Mindfulness voor RLS

Veel succes en ontspanning!
Sylvia Spruit

P.S. Deze training is ideaal om te beginnen met anders omgaan met je rusteloze benen. Dus meld je nu aan.

Sylvia leeft en doorleeft zelf alles dat ze je leert. Ze is in haar dagelijkse leven meer ‘mindful’ dan iedere andere trainer, leraar of guru die ik heb ontmoet. Zonder enige pretentie of opsmuk. Wil je leren hoe je mindfulness toepast bij rusteloze benen, zoek dan niet verder.

Martijn Mulder

Oprichter OntspanningsOefeningen.com en Meditatie.live