Massage bij Rusteloze Benen

Bij een lotgenoot las ik een poosje geleden dat hij veel baat heeft bij regelmatig een massage. Hij huurt daar bijna wekelijks iemand voor in. Helaas kan niet iedereen zich een dergelijke luxe permitteren. Voor mij zou dit bijvoorbeeld financieel niet haalbaar zijn.

Ik masseer wel regelmatig zelf mijn kuiten. Vaak doe ik dit als ik ’s nachts wakker ben en last heb van onrustige benen. Ik heb dan meestal al wat rekoefeningen en yoga gedaan. Als ik weer lig, merk ik echter vaak dat er meer nodig is dan alleen oefeningen om de rusteloze benen weer een beetje te kalmeren.

Het schijnt dat je regelmatig laten masseren een gunstig effect heeft op onrustige benen. Massages verzachten de symptomen van RLS. Er zijn allerlei soorten massages. Ik zal er hier daarom een aantal beschrijven. Hiermee geef ik niet een advies, maar zet ik er alleen een paar wat meer in het voetlicht. De volgende massages komen in dit blog aan bod:

 • Manuele lymfedrainage
 • Bindweefselmassage
 • Sportmassage
 • Voetreflexmassage
 • Zelf masseren

Manuele lymfedrainage

Voor de bestrijding van klachten van rusteloze benen is manuele lymfedrainage de eerste mogelijkheid die ik hier aanstip. Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die als doel heeft het lymfestelsel te stimuleren. De techniek helpt bovendien om via weefselvocht en lymfevloeistof afvalstoffen beter af te voeren.

Bij RLS is sprake van een verstoring van de bloedcirculatie. Dit is meestal vooral in de kuiten maar soms ook in andere lichaamsdelen. Er is ook een te hoge spierspanning op die plekken. De ritmische, pompende massagetechniek van manuele lymfedrainage zorgt voor fysieke ontspanning en herstel.

Ik heb deze massagevorm zelf nooit ondergaan. Het lijkt me heerlijk en ik kan me zeker voorstellen dat het voor tijdelijke verlichting van de klachten zorgt. Het is natuurlijk aan jou of je het de moeite (en de financiële investering) waard vindt om het uit te proberen.

Bindweefsel massage

Een bindweefselmassage is gericht op het losmaken van bindweefsel. Bindweefsel ondersteunt gewrichten, spieren en organen. Het zit vlak onder de huid en vormt lichamelijk gezien één geheel. De behandeling van een bepaalde bindweefselzone kan daardoor effect hebben op een andere plek dan waar gemasseerd wordt.

Deze vorm van massage is geen ontspanningsmassage. Vastzittend bindweefsel wordt losgemaakt en dat is gevoelig of zelfs pijnlijk. De behandeling zorgt o.a. voor een betere doorbloeding, stimuleert huid en organen, en vermindert pijnklachten.

Bij rusteloze benen kan een bindweefselmassage helpen om chronische spierspanning te verminderen. Dit gebeurt door het losmaken van spieren en spierknopen. De behandeling bevordert zoals gezegd ook een betere doorbloeding. Een bindweefselmassage valt onder reflexzone massages. Deze wordt bij een aanvullende zorgverzekering deels vergoed.

Sport massage

Zoals het woord al zegt, een sportmassage helpt bij stijfheid in de spieren voor of na het sporten. Ik ben zelf een sporter en weet hoe stijfheid aanvoelt. De stijfheid die je voor het sporten voelt is een andere dan die erna. Zeker als je langdurig hebt getraind. Ik herinner me van vroeger dat na een dag competitief sporten mijn beenspieren moe en verzuurd aanvoelden.

De stijfheid in mijn kuiten die ik ’s nachts ervaar door de restless legs lijkt wel wat op die verzuring. Het is alsof er zich, in inactiviteit, een soort onnatuurlijk melkzuur ophoopt in de onderbenen. Wonderlijk, maar waar.

Het liefst zou je een sportmasseur in de buurt hebben als de symptomen ’s nachts de kop opsteken. Dat is helaas niet realistisch. Misschien helpt het ook (tijdelijk) om met enige regelmaat een sportmassage te ondergaan. Je moet je dat dan wel kunnen permitteren financieel. Ik weet niet in hoeverre het lichaam zich een dergelijke behandeling herinnert als je ’s avonds gaat slapen. Beweging overdag helpt echter ook om minder last te hebben van RLS. Massage zou je kunnen zien als een passieve vorm van beweging.

Voetreflexmassage

Net als andere vormen van massage kan voetreflexmassage zorgen voor een vermindering van klachten bij RLS. Door middel van het masseren van drukpunten helpt deze therapie om het lichaam beter in balans te brengen. De drukpunten staan in verbinding met de verschillende organen in het lichaam. Het masseren bevordert in de organen een betere doorbloeding en helpt bij een betere afvoer van afvalstoffen.

De effecten laten zich pas op de wat langere termijn zien. Het is een behandeling om het zelfhelende vermogen van het menselijk lichaam te ondersteunen. Voetreflexmassage moet worden gezien als aanvullend op de reguliere geneeskunde. Deze therapie lijkt me heel geschikt ter ondersteuning van je algehele gezondheid. Het is niet een quick fix, maar iets waar je enige tijd in steekt voor een duurzamer resultaat.

Zelf masseren

Tot nu toe heb ik geen gebruik gemaakt van masseurs om de symptomen van RLS te verminderen. Ik kan het me eigenlijk financieel niet echt veroorloven. Bovendien ben ik liever ook niet van iemand anders afhankelijk voor mijn welzijn. Dus als ik ’s nachts last heb, masseer ik zelf mijn kuitspieren. Vanaf de knieholte ga ik over de hele lengte van de kuit tot en met de achillespees. Per centimeter kneed ik zo de hele (stijve en pijnlijke) spier.

Op zich is er niks mis mee jezelf op een dergelijke manier te behandelen. Ik heb echter gemerkt dat het masseren best zwaar is voor mijn handen. Als ik meerdere keren per nacht masseer dan krijg ik pijn in mijn handen en polsen. Het vervelende is dat ik in de winter ook nog eens te maken heb met artrose in mijn handen. Dit houdt in dat er ontstekingen ontstaan in de vingers. Alles wat ik dan met mijn handen doe, is een pijnlijke aangelegenheid. Masseren is in zo’n periode best lastig.

Gelukkig bestaan er hulpmiddelen om jezelf te masseren. Fysiek het gemakkelijkst is het gebruik van je eigen knie. Het is even wennen, maar je kunt ook met je knie de hele kuitspier bewerken. Er zijn ook attributen die bruikbaar zijn bij het masseren. Ik vind dat wel een gedoe, omdat je die dingen er ’s nachts bij moet zien te pakken. Je wordt daar in mijn beleving veel te wakker van en dat wil ik op zo’n moment helemaal niet.

Ik heb twee van zulke attributen in huis die je (o.a.) voor je kuiten kunt gebruiken. De ene is een massage roller, de andere een soort driepootje (of massagehand). Deze kun je allebei handmatig gebruiken. Er bestaan ook andersoortige massagerollers of foam rollers, met een specifiek profiel of met balletjes. Sommige gebruik je, net als die van mij, handmatig. Bij andere moet je erop gaan liggen.

7 gedachten over “Massage bij Rusteloze Benen”

 1. Oh oh, ik wil iedereen in zijn waarde laten maar al die zogenaamde hulpmiddelen berusten op een placebo effect. RLS komt immers door een storing in het dopamine gehalte in je hersenen. Producenten doen er alles aan om je geld uit je zak te kloppen. TRAP ER NIET IN!!!

  Beantwoorden
  • Beste Joger, Het is wel bekend dat mensen die last hebben van rusteloze benen sterk gevoelig zijn voor het placebo-effect. Persoonlijk lijkt het me geen enkel probleem als een bepaald hulpmiddel of een therapie een werking heeft voor iemand, vooral ook omdat medicatie voor veel mensen niet een blijvende oplossing biedt.

 2. Een paar weken geleden heb ik een cupping behandeling gehad. Aanvankelijk leek het te helpen totdat ik weer ernstige klachten kreeg vooral aan het been wat behandeld was.Ben er in overleg niet mee veder gegaan.

  Beantwoorden
 3. Ik heb een houten rolletje waar ik met de voeten over heen gaat.medicatie ga ik afbouwen word alleen maar erger.heb nu zooltjes met magneten in mijn schoenen,denk dat het iets beter gaat.maar heb ze pas dus ff afwachten.het is een waren ramp waar ik al 54 jaar mee worstel en de dokters weten er ook weinig van.snap niet dat er niet meer onderzoek naar is.mijn moeder en dochter hebben het dus ook erfelijk iets.

  Beantwoorden
 4. T is toch echt gek dat er nog niets voor gevonden is?
  Om dit te verhelpen.
  Mijn man heeft ook pmld erbij,ik zei altijd je beweegt ,heel gek,om de 20 sec,dit kon ik niet vinden bij rls totdat ik bij pmld las,herkenning!
  Hij heeft medicatie geprobeerd,maar werking nam ook af…..
  Hijzelf heeft er niet zoveel last van,hij slaapt door maar ik wordt wakker van het geschop
  🙁 ik herken de symptomen hier van vermoeidheid overdag ,zonder zelf rls te hebben haha
  Hebben jullie ervaring met cupping?
  Of rls sokken?
  Hij heeft bloed laten prikken, was niets afwijkends,dus zomaar ijzertabletten slikken….
  Hij heeft magnesium geprobeerd,werd het erger van
  Mvg Crina

  Beantwoorden
 5. De laatste tijd heb ik meer rusteloze benen dan voorheen. Nu denk ik dat ik weer ‘savonds met de tennisballetjes onder mijn voeten ga masseren. Kijken of de rrl weer minder wordt. Dus de tennisballetjes op de grond en met je voeten eroverheen rollen.

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je reactie, Nel. En wat vervelend dat je de laatste tijd meer last hebt. Masseren met tennisballetjes onder je voeten klinkt als een soort voetreflexmassage. Ik ga het ook eens proberen…

Plaats een reactie