Magnesium Citraat Beste Optie bij RLS?

Het eerste blog dat ik voor deze website schreef, gaat over magnesium bij rusteloze benen.  Ik noem daarin ook magnesium citraat. Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Ik weet nu weer wat beter wat het beste voor mij werkt.

Daarom schrijf ik nu opnieuw een blog over magnesium. Deze keer spits ik het toe op magnesium citraat. Daar heb ik zelf het meeste ervaring mee.

Wat is magnesium citraat

Er zijn verschillende soorten magnesium. Of beter gezegd: magnesiumsupplementen worden aangeboden in verschillende verbindingen. Ik bedoel hiermee dat in de tabletten een combinatie van magnesium en een andere stof zit. De ene verbinding wordt beter door het lichaam opgenomen dan de andere.

Magnesium citraat is een van de verbindingen die je lichaam goed opneemt. Ik heb ook ervaring met magnesium oxide. Dat is een verbinding die minder goed wordt opgenomen. De magnesium in magnesium citraat is verbonden met citroenzuur. Deze vorm kan het beste oraal worden ingenomen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium verschilt een beetje tussen mannen en vrouwen. Bij een volwassen man is de ADH 350 milligram, bij een vrouw is dat 300 milligram. Een deel krijg je binnen via voeding. Daarom is het algemene advies meestal om een supplement van maximaal 250 milligram per dag te nemen. In het alternatieve circuit wordt vaak een hogere dosering geadviseerd.

Zelf neem ik 300 milligram magnesium citraat per dag. Ik spreid het innemen over de dag. ’s Ochtends neem ik een tablet van 100 milligram en eind van de middag een van 200 milligram. Op die manier heb ik minder last van de laxerende werking van magnesium.

Voordelen

Magnesium citraat heeft als voordeel dat het snel wordt opgenomen in het lichaam. Je voelt directer een effect dan bijvoorbeeld bij magnesium oxide. Dit is een extra voordeel bij rusteloze benen, omdat je graag een snel waarneembaar resultaat wilt als je ’s avonds een tablet inneemt.

Ik moet hier eerlijkheidshalve wel aan toevoegen dat het (directe) effect van magnesium citraat bij mij in de loop der jaren minder is geworden. Van lotgenoten hoor ik dit ook. Het extra voordelige effect van dit supplement neemt in de loop der tijd vaak af.

Tegelijkertijd heb ik ook gemerkt dat magnesium citraat wel degelijk gunstig blijft voor mijn rusteloze benen. Ik test namelijk bij tijd en wijlen hoe het is als ik het voedingssupplement een poosje niet neem. Na een week of twee krijg ik dan beduidend meer klachten ’s nachts.

Ik ga dus nog maar even door met slikken.

1 gedachte over “Magnesium Citraat Beste Optie bij RLS?”

 1. Ik heb jaren M.Citraat via de apotheek, geslikt, zonder resultaat.
  Magnesiumolie ook geen resultaat.
  Nu een paar weken M.Bisglycinaat, gelezen info van Vitakruid, ook geen resultaat.
  Het laatste is ook aardig aan de prijs. Kan best zijn, dat lotgenoten er baat bij hebben, maar dat kan afhankelijk zijn van de oorzaak waarom je RLS hebt, denk ik.
  Vr. Groeten

  Beantwoorden

Plaats een reactie