Magneettherapie bij Rusteloze Benen

Magneten uit Japan voor RLS

Een goede vriend van me die in Japan woont, deed onlangs de suggestie om magneettherapie uit te proberen. Ik had daar nog niet eerder van gehoord, maar sta best open voor dat soort dingen.

Hij stuurde me een paar afbeeldingen en vroeg me of me of dit soort magneten ook hier in Nederland verkocht worden. Ik zei dat ik dacht van niet. Hij besloot ze toen online in Japan te bestellen en me het pakketje toe te sturen. Heel aardig natuurlijk. Verder beloofde hij de bijbehorende Japanse instructie zo goed mogelijk voor me te vertalen. Ik spreek namelijk geen Japans.

Magneettherapie oud en nieuw

De (mogelijk) heilzame werking van magneten is al duizenden jaren bekend. In de oudheid werd magneettherapie toegepast in landen als Egypte, Griekenland, India, China en Japan.De westerse wereld heeft magneettherapie als het ware herontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het idee is dat magneettherapie bij klachten zorgen voor een herstel van een verstoorde energiebalans.  De bloedcirculatie wordt erdoor bevordert en afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd. Opvallend in de vertaalde instructie en informatie bij de magneten die ik toegestuurd kreeg, vind ik dat magneettherapie een vermindering van spierspanning geeft. Voor rusteloze benen zou dit gunstig kunnen zijn, omdat de kuitspier ’s nachts verhardt.

Mijn goede vriend stuurde me ook een artikel over welke acupunctuurpunten of drukpunten je het beste kunt behandelen bij rusteloze benen. Dit artikel ging vooral over het inzetten van acupunctuurinjecties, als alternatief voor het gebruikelijke zetten van naaldjes.

Ik schreef al eerder een blog over acupunctuur. In de acupunctuur worden drukpunten behandeld.  Deze staan op hun beurt in verbinding met energiebanen. Een ander woord voor die energiebanen is meridianen.De afbeelding uit het artikel van been en voet, inclusief acupunctuurpunten en meridianen, houd ik bij de hand voor als ik de magneten zelf ga testen.

Instructie voor gebruik

Uit de (gedeeltelijk) vertaalde versie van de Japanse gebruiksaanwijzing door mijn goede vriend blijkt een aantal dingen. Volgens de gebruiksaanwijzing is het geen probleem om de magneten te dragen tijdens het douchen of in bad. De magneten roesten niet. De huid waarop je de magneet aanbrengt, moet schoon en droog zijn.

Op de gekozen plek kun je één of meerdere magneten aanbrengen. De plakkers moeten binnen drie dagen verwijderd worden. Als je wilt, kun je daarna nieuwe plakkers op diezelfde plek aanbrengen. Bij huidklachten moet je dat niet doen.

Houd de magneetstickers uit de buurt van horloges, floppy discs of kaarten met een magneetstrip, etc. Bewaar ze op een koele plek en uit de zon. Maak geen gebruik van de magneten als je een pacemaker draagt en ook niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Het gebruik

Het pakketje blijkt 32 magneten te bevatten, elk verpakt in een plakker. De magneten zijn verrassend klein.Voor gebruik moet ik een keuze maken op welke plek ik de magneetjes zal aanbrengen. In het artikel van mijn goede vriend worden vier plekken aangewezen in verband met rusteloze benen.

Het eerste acupunctuurpunt heeft de naam Zusanli of ST 36. Dit punt zit een handbreedte onder de knieschijf, aan de buitenzijde van het scheenbeen. Het tweede heet Sanjinjiao of SP 6. De locatie hiervan is aan de binnenkant van het onderbeen, vier vingers vanaf het hoogste punt van het enkelbot, aan de rand van het scheenbeen.

De naam van het derde drukpunt is Kunlun of BL 60. Het bevindt zich aan de buitenkant van het onderbeen, in het kuiltje tussen het uitstekende uiteinde van het scheenbeen en de achillespees.Het vierde acupoint wordt Zulinqi of  GB 41 genoemd. Je kunt het vinden bovenop de voet, tussen het vierde en vijfde teenbotje, in het kuiltje een paar centimeter vanaf beide tenen op de wreef.

Omdat er in het pakketje 32 magneten zitten, besluit ik dat aantal te verdelen over de bovengenoemde vier drukpunten. Per keer kies ik voor één van de vier en plak het magneetje op beide benen/voeten op die plek.

Zusanli

Ik begin met Zusanli (ST 36). Zorgvuldig bestudeer ik het plaatje met de precieze plek van dit acupunctuurpunt. Dan plak ik bij beide benen de magneet een handbreedte onder de knieschijf, aan de buitenzijde van het scheenbeen. De plakker is een rondje en ziet eruit als een pleister met eronder in het midden een kleine zwarte magneet.

De vraag is nu of ik ’s nachts zal effect voelen in mijn benen. Ik bereid me op dezelfde manier als anders voor op de slaap en ga, net als anders, vroeg naar bed.

Omdat de plakkers goed blijven zitten, besluit ik dat ik ze de volle drie dagen (en nachten) laat zitten. Douchen gaat ook goed. Regelmatig vergeet ik zelfs even dat ik twee kleine magneetjes op mijn lijf heb. Ik ervaar geen verbetering in mijn benen ’s nachts.

Sanjinjiao

De volgende plek die ik test, heet Sanjinjiao (SP 6). Bij beide benen plak ik aan de binnenkant van het been de magneet vier vingers boven het hoogste punt van het enkelbot, aan de rand van het scheenbeen.

Ook deze keer ga ik zorgvuldig te werk. Ik bestudeer de instructie, kijk goed naar het plaatje dat ik erbij heb opgezocht. Mijn duim houd ik op de juiste plek en vervolgens plak ik de magneet precies daar.

Ik vraag me af of het lastiger zal zijn om de stickers goed te laten blijven zitten als ik weer ga sporten. Er zal dan denk ik een sok overheen gaan. Zal het te zweterig worden? Het sporten blijkt geen probleem te zijn: de sok blijft onder de plakker. Helaas ervaar ik ook bij dit drukpunt geen effect op de RLS.

Kunlun

Dan is het acupoint Kunlun (BL 60) aan de beurt. Nu plak ik de magneet bij beide benen aan de buitenkant van het been of eigenlijk de voet, in het kuiltje van het uitstekende scheenbeen en de achillespees.

Deze plek zal wel bedekt worden als ik sokken aantrek. Na de eerste keer sporten zit een van de plakkers los. Het gaat kennelijk toch wat broeien onder de sok. Bij het afdrogen van de voet na het douchen valt de sticker eraf. Op de andere voet blijft deze wel zitten.

Op het moment van testen is er wat zwelling in mijn rechtervoet. De zwelling heeft niks met mijn rusteloze benen te maken, maar ik vraag me wel af of het magneetje zal helpen om het extra vocht beter af te voeren.Na de tweede keer sporten valt ook de andere sticker eraf. De enkel van die voet is in die twee dagen niet geslonken. Ik ga door naar het volgende drukpunt.

Zulinqi

Tot slot is er het drukpunt Zulinqi (GB 41). De magneet plak ik bovenop de voet, tussen de vierde en vijfde teen, in het kuiltje een paar centimeter vanaf deze tenen op de wreef. Ik hoop dat ze goed blijven zitten. Dat blijkt het geval te zijn.

De derde nacht ervaar ik enige verbetering wat betreft mijn rusteloze benen. Ik weet niet of dit door de magneten komt. Het kan ook de normale fluctuatie zijn. Ik besluit op een later moment een tweede ronde op dit acupoint te doen.

Alle vier tegelijk

Voordat ik Zulinqi nog een keer apart test, breng ik de magneetjes eerst voor drie dagen en nachten aan op alle vier drukpunten tegelijk. Dat zijn een heleboel plakkers, acht in totaal als je  ze bij beide benen optelt.

Bij acupunctuur worden normaal gesproken echter alle acupoints die met de klacht te maken hebben tegelijk aangeprikt. Dezelfde aanpak met de magneten klinkt logisch.

De eerste nacht heb ik erg veel last van de rusteloze benen. De betere nacht ervoor lijkt geen blijver te zijn. Ik laat de magneten zitten voor de resterende twee dagen en nachten, maar besluit dit blog af te ronden.

Toen ik mijn goede vriend na de eerste paar testjes vertelde dat de magneetjes nog niet zoveel effect hadden op mijn rusteloze benen, opperde hij dat dit misschien wat meer tijd nodig had. Als je een acupunctuur behandeling ondergaat, zijn er meestal ook meerdere sessies nodig voordat je resultaat merkt. Hij zou hier best weleens gelijk in kunnen hebben. Zoals gezegd, ik denk dat ik nog even doorga met testen.

1 gedachte over “Magneettherapie bij Rusteloze Benen”

Plaats een reactie