Liever Minder Zout bij RLS?

Met enige regelmaat zie ik berichten in het nieuws dat we met zijn allen veel teveel zout binnenkrijgen. Dit heeft allerlei gezondheidsnadelen. Een voorbeeld hiervan is een vergroot risico op hart- en vaatziekten of overgewicht.

In de context van dit blog vind ik het interessant om te kijken of het ook invloed zou kunnen hebben op rusteloze benen. Verergeren je klachten erdoor?

Vader

Van huis uit ben ik gewend spaarzaam met zout om te gaan. In het eten dat ik in mijn jeugd at, zat het maar zeer beperkt.

Mijn vader had namelijk als kind een probleem gehad aan zijn nieren. Bij nieraandoeningen is het beter om weinig zout te eten. Mijn moeder lette daarom altijd extra goed op dat ze niet teveel over het avondeten strooide. Zelf hield ze wel van een beetje zout. Ik zag dat weleens als ze flink met het zoutvaatje schudde boven haar gekookte eitje. Later is ze hier voor zichzelf ook wat meer op gaan letten.

Tot op de dag van vandaag doe ik er weinig van door mijn voeding. Ik geloof dat ik eerder moet opletten dat ik genoeg binnenkrijg.

Korreltje zout

De vraag blijft of het voor RLS uitmaakt hoeveel zout je tot je neemt. Als ik hier verder induik, blijkt een te zout dieet te kunnen zorgen voor klachten die lijken op rusteloze benen. De chronische kriebel in je been als gevolg hiervan is echter niet hetzelfde als RLS. Deze kriebel hangt samen met een verkramping in de nieren, wat uitstraalt naar de bovenbenen.

Misschien is het met zout wel een beetje als met andere voedingsmiddelen die afgeraden worden als je het rusteloze benen syndroom hebt. Of een andere ziekte. Het vaste rijtje dat ik overal zie terugkomen, bestaat uit koffie, sigaretten, alcohol en chocola. Suiker wordt ook vaak genoemd, en gluten.

Over het algemeen denk ik dat een zo gezond mogelijk voedingspatroon voor een goede nachtrust het beste is. Gezondheid waarborg je het beste bij toepassing van de spelregel ‘alles met mate’. Een voetenbadje met zout zou trouwens juist weleens gunstig kunnen zijn bij onrustige benen. Je moet dan denken aan Epsom zout of badzout met magnesium.

Plaats een reactie