Kurkuma bij Rusteloze Benen?

In dit blog wil ik het hebben over de vraag of kurkuma gunstig zou kunnen zijn bij rusteloze benen. Als je net als ik veel last hebt van RLS dan wil je misschien wel van alles proberen om te kijken of het de klachten iets verzacht.

Zelf gebruik ik het al jaren door mijn voeding. Over de heilzame werking ervan is de laatste jaren steeds meer bekend geworden in de westerse wereld. Ik ben dan ook bepaald niet de enige die het in de vorm van poeder of een supplement neemt.

Op deze plek stel ik de vraag of kurkuma gunstig is als je last hebt van onrustige benen.

Wat is kurkuma

In India weten ze al langer dat het goed is voor je gezondheid. In gemalen vorm wordt het daar gebruikt in allerlei gerechten. Als je weleens een Indiase curry hebt gegeten dan weet je wat ik bedoel.

Ik heb als student meer dan een jaar doorgebracht in Noord-India. Dat betekende dagelijks heerlijk vegetarisch eten. Ik wist toen nog niet zoveel over dit specerij. Van rusteloze benen had ik ook nog niet zo’n last.

Kurkuma is een specerij die van de wortel van een plant komt. Deze plant heet curcuma longa. Andere namen zijn o.a. Indiase geelwortel en koenjit. Voor een betere opname helpt het om kurkuma met zwarte peper te combineren. Afgezien van een toepassing in voeding maakt de Indiase gezondheidsleer Ayurveda gebruik van kurkuma om wondjes te genezen.

In Azië staat het in hoog aanzien wat betreft een veronderstelde geneeskrachtige werking. Men gelooft bijvoorbeeld dat het preventief werkt tegen Alzheimer en Parkinson. Er is een verschil tussen kurkuma en curcumine. Curcumine is de werkzame stof in kurkuma. Curcumine wordt vaak gebruikt in voedingssupplementen.

Er is al behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige werking. De uitkomsten zijn wisselend. Er is daarom in de medische wereld geen overeenstemming over de vraag of het een goed idee is om kurkuma breed in te zetten in de gezondheidszorg.

Kurkuma als ontstekingsremmer

Kurkuma staat vooral ook bekend als natuurlijke ontstekingsremmer. Veel kwalen en kwaaltjes in het menselijk lichaam komen voort uit een ontsteking. Voorbeelden van ontstekingsziektes zijn allerlei vormen van reuma, fibromyalgie en darmziektes zoals het prikkelbare darm syndroom.

In het alternatieve circuit wordt kurkuma gezien als een goed alternatief voor medicinale ontstekingsremmers. De reguliere westerse geneeskunde is hier verdeeld over. Een deel van de artsen is voorstander, een ander deel weet nog niet zo zeker of het werkt.

Als je zoals ik kurkuma door het eten gebruikt dan heb je vrij veel nodig voor een gunstig effect. Iemand vertelde me eens dat je daarvoor minimaal 35 gram gemalen per dag zou moeten nemen.  De meeste mensen komen niet aan die hoeveelheid. Ik wel.

De oorspronkelijke reden om grote hoeveelheden te nemen was voor mij dat ik al jaren te maken heb met artrose. Bij artrose heb je met enige regelmaat ontstekingen in gewrichten. Ik heb last van artrose in mijn handen. Pas later kwam ik erachter dat het nog veel meer voordelen heeft.

Mogelijke voordelen

Kurkuma wordt ook wel genoemd als een van de natuurlijke alternatieven voor antidepressiva. Het zou de productie van neurotransmitters als dopamine en serotonine bevorderen.

Ik heb ook weleens gelezen dat het goed is voor je huid en dat het je tanden wit houdt. Verder schijnt kurkuma goed te zijn voor het functioneren van hart en vaten. Het ondersteunt mogelijk je immuunsysteem en zorgt voor een betere spijsvertering. Gewrichten en spieren profiteren waarschijnlijk ook.

Ik kan nog wel even zo doorgaan. De lijst van mogelijke voordelen is behoorlijk lang. Ik weet niet in hoeverre er grondig onderzoek naar al deze gezondheidsclaims is gedaan. 

Andere kruiden

Afgezien van kurkuma gebruik ik ook komijn door mijn eten. Komijn is een bron van ijzer. Als je last hebt van rusteloze benen en zoals ik vegetarisch eet, kan het geen kwaad om waar mogelijk wat extra binnen te krijgen. Het is echter beter om ze niet tegelijk te nemen. Kurkuma remt namelijk de opname van ijzer.

Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat het behoorlijk lastig kan zijn om het goed te doen wat betreft voeding. Wat je ook eet, er zitten altijd voor- en nadelen aan. Zelf hanteer ik een paar spelregels. Zorg voor regelmaat en variatie. Eet niet teveel.

Helpt Kurkuma bij RLS

Het is raadzaam om voorzichtig te zijn met het nemen van kurkuma als je medicijnen slikt. Overleg met je arts of het kwaad kan. Bij bloedverdunners is kurkuma bijvoorbeeld af te raden. Of kurkuma rechtstreeks helpt tegen rusteloze benen betwijfel ik.

Ik denk wel dat het voor je algehele gezondheid goed kan zijn om kurkuma te nemen. Als je dit in de vorm van kurkumapoeder doet, houdt er dan rekening mee dat je waarschijnlijk behoorlijk wat moet gebruiken voor een groot effect.

Een voedingssupplement van curcumine is voor de meeste mensen vermoedelijk efficiënter. Curcumine is de werkzame stof van kurkuma.

Plaats een reactie