Koolhydraten Nadelig bij Rusteloze Benen?

Zo nu en dan neem ik een kijkje op de website van Stichting Restless Legs. Op een van de pagina’s zag ik niet zo lang geleden het welbekende lijstje van voedingsmiddelen die rusteloze benen kunnen verergeren. Tot mijn verrassing stond daar, een beetje plompverloren, het woord koolhydraten tussen.

Persoonlijk ben ik al geruime tijd bewust bezig met mijn voeding. Ik las al eerder over koolhydraten en over de mogelijke nadelen voor je gezondheid als je er teveel van binnenkrijgt. De gemiddelde leek weet denk ik echter niet wat koolhydraten precies zijn, laat staan wat te doen met dit woord in een dergelijk lijstje. Een beetje context zou dus wel handig zijn.

In dit blog ga ik nader in op wat koolhydraten zijn en op wat de mogelijke nadelen zijn voor je rusteloze benen.

Wat zijn koolhydraten

In ons eten zijn koolhydraten, naast eiwitten en vetten,  leveranciers van de energie die we nodig hebben om te leven. Ze vormen onze brandstof. Het menselijk lichaam zet koolhydraten om in glucose.

Je kunt onderscheid maken tussen langzame en snelle koolhydraten. Bij langzame koolhydraten kost het je lichaam enige tijd om er energie uit te halen. Bij snelle koolhydraten, ook wel snelle suikers genoemd, is het effect vrij direct.

Langzame koolhydraten zitten in vezelrijk volkorenbrood, maar ook in groente en fruit. Snelle koolhydraten vind je bijvoorbeeld in snoep en frisdrank. De langzame variant is beter voor je gezondheid en je hebt er langer profijt van.

Onze westerse voeding zit vol met koolhydraten. Ze zitten onder andere in brood, rijst, pasta, aardappelen, melkproducten, snoep, koek, snacks, frisdrank, groente en fruit. We halen hier vaak zeker de helft van onze energie uit. De rest komt uit eiwitten en vetten.

Rusteloze benen

De koolhydraten die problemen kunnen opleveren als je te maken hebt met RLS zijn de snelle koolhydraten, ofwel de snelle suikers. Deze zitten bijvoorbeeld in snoep, frisdrank, chips en gefrituurde snacks.

Iedere keer dat je deze tot je neemt, stijgt je bloedsuikerspiegel. Een chronisch te hoge bloedsuikerspiegel geeft een groter risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Het is ook schadelijk voor de werking van zenuwen en spieren.

Als je lichaam het teveel hiervan niet kan verwerken ontstaat er een overschot aan melkzuur in de spieren. Snelle suikers kunnen zo een trigger zijn voor je rusteloze benen. Dus om je klachten niet erger te maken dan nodig, is het raadzaam om er niet teveel van binnen te krijgen. Ik las overigens pas dat vitamine B1 helpt bij de verwerking van melkzuur.

In hoeverre het in verband met rusteloze benen beter is om ook zo min mogelijk langzame koolhydraten te eten weet ik niet. Het lijkt me praktisch gezien vrij lastig te realiseren, omdat je dit voor je energie naast eiwit en vet toch ook nodig hebt. Ik kan me zo voorstellen dat je als je er te weinig van neemt weer andere gezondheidsklachten krijgt.

Er bestaan wel diëten waarbij koolhydraten worden afgebouwd tot een minimale hoeveelheid. Een daarvan is het keto dieet. Mijn vriend heeft zich daar grondig in verdiept. Hij hoopt dat het hem zal helpen bij zijn PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). Ongeveer 80% van de mensen met RLS heeft ook te maken met deze aandoening.

Minder koolhydraten

Zelf ben ik als experiment zo’n tien jaar geleden begonnen met het minderen van koolhydraten. In eerste instantie verving ik vrij drastisch brood en granen door eiwitrijke producten. Ik stopte zelfs een poosje met het eten van fruit. Wel at ik dagelijks een grote hoeveelheid groente.

Uiteindelijk merkte ik dat mijn lichaam deze extreme vorm van low carb niet prettig vond. Mijn darmen gingen protesteren in de vorm van het prikkelbare darm syndroom. Ik ben uitgekomen op een voedingspatroon met veel groente, een beetje fruit en veel eiwitten. Brood neem ik wel maar in beperkte hoeveelheden. Ik zorg bovendien dat ik voldoende vet binnenkrijg.

Hier vaar ik wel bij. Ik heb eigenlijk nooit meer het hongergevoel dat ik vroeger had, toen ik meer brood en granen at. Mijn rusteloze benen worden er helaas niet minder door. Ik weet niet hoe dat zou zijn als ik meer of juist nog veel minder koolhydraten zou nemen, zoals bijvoorbeeld in de vorm van het keto dieet. Misschien probeer ik dat nog eens uit.

Plaats een reactie