Keto Dieet bij Rusteloze Benen

Mijn vriend is de laatste tijd bezig met het keto dieet. Zo lang ik hem ken, heeft hij al last van vermoeidheid. Hij hoopt dat hij zich door het aanpassen van zijn voeding fitter gaat voelen.

Na een slaaponderzoek kreeg mijn vriend vorig jaar de diagnose PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). Ongeveer 80% van de mensen met RLS heeft ook te maken met PLMD. Ik heb geen PLMD en mijn vriend heeft geen RLS. Dus dat kan ook.

Op een internetforum volgt hij posten over keto. Mensen vertellen op dit forum wat het effect van het dieet is op bepaalde aspecten van hun gezondheid. PLMD en RLS komen soms ook aan bod. In dit blog ga ik nader in op wat keto is en wat de mogelijke effecten zijn als je last hebt van rusteloze benen.

Wat is keto

Als je een keto dieet volgt, eet je heel weinig koolhydraten. Je eet in plaats daarvan relatief veel vetten en voor een kleiner deel eiwitten. Het idee is dat je lichaamssysteem op een gegeven moment voor de energie omschakelt naar vetverbranding.

Normaal gesproken bestaat meer dan 50% van onze voeding uit koolhydraten. Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose. Bij het keto-dieet breng je het percentage koolhydraten in je eten terug tot onder de 10%.

Eerst maakt je lichaam voor je energie dan de resterende glucose op. Vervolgens schakelt het over op vetverbranding. In dit proces komen er zogenaamde ketonen vrij. Je lichaam raakt in ketose.  

Je kunt het ketodieet op verschillende manieren invullen. De precieze verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten kunnen variëren. Iemand die vlees eet zal het bovendien anders aanpakken dan iemand die vegetarisch eet.

Voor- en nadelen van keto

Koolhydraatarm eten is niet makkelijk. Om dit op te brengen moeten mensen behoorlijk gemotiveerd zijn. Die motivatie kan per persoon sterk verschillen. Sommige mensen willen afvallen. Anderen hopen dat het keto dieet helpt tegen bepaalde ziektes of aandoeningen, bijvoorbeeld tegen epilepsie, diabetes type 2 of het prikkelbare darm syndroom.

Een voordeel op korte termijn is inderdaad dat je afvalt, hoewel dit in eerste instantie voor een deel toe te schrijven is aan vochtverlies. Een ander voordeel is een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je minder suikerschommelingen hebt. Het schijnt dat je je ook meer verzadigd voelt bij dit eetpatroon en minder behoefte hebt aan tussendoortjes.

Een nadeel van het ketogeen dieet is dat je last kunt krijgen van obstipatie. Dit komt door een gebrek aan vezels in je voeding. Een ander bekend nadeel is dat je er een slechte adem van krijgt.

Effecten op de lange termijn zijn vooralsnog onbekend. Wel is duidelijk dat je op een gegeven moment tekorten oploopt. Je krijgt zoals gezegd te weinig vezels binnen, maar ook te weinig B-vitamines en mineralen.

Rusteloze benen

Mijn vriend heeft me een paar links toegestuurd naar posten op een internetforum. Voordat ik ga kijken, lees ik het een en ander via andere internetbronnen. Het valt me op dat de meningen over keto verdeeld zijn. De ervaringen ermee zijn ook wisselend.

Op het forum vind ik posten over zowel RLS als over PLMD. Sommigen zeggen wat betreft deze aandoeningen baat te hebben bij het keto dieet. De link met het beperken van gluten wordt wel genoemd.

Anderen geven aan juist meer klachten te hebben nu ze het dieet doen. Als mogelijke verklaring lees ik in de commentaren het verlies aan mineralen als magnesium, natrium, kalium en zink. Die zou je dan weer extra moeten nemen als supplement.

Sommige deelnemers hebben sinds ze het dieet doen sowieso veel moeite met slapen, omdat ze zich zo fit en wakker voelen. Op zich is die fitheid natuurlijk een positief iets, maar slapeloosheid is geen prettig bijeffect.

Al met al ben ik niet overtuigd dat het doen van het keto dieet goed zou zijn als middel tegen rusteloze benen. Mijn vriend heeft echter nog steeds zijn zinnen gezet op een gunstig effect voor zijn PLMD. Ik hoop het met hem.

2 gedachten over “Keto Dieet bij Rusteloze Benen”

    • Hi Will, it seems that my friend did not find relief from PLMD with Keto. He can’t be for sure, because he does not notice his leg movements while he is asleep. During the day he does not feel more energy though, as he hoped he would… Your situation could be different. Good luck!

Plaats een reactie