Is Vegetarisch Eten Nadelig bij RLS?

Meer dan 20 jaar eet ik inmiddels vegetarisch. Vegetarisch eten is mogelijk een nadeel als je last hebt van rusteloze benen. In vorige blogs gaf ik al eens aan dat je bij vegetarische voeding misschien niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Ik denk dan aan bepaalde vitamines en mineralen als magnesium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

Een tekort aan deze vitamines kan een rol spelen bij rusteloze benen. In dit blog geef ik een overzicht van bovengenoemde vitamines en mineralen in vegetarisch eten. Ik doe ook suggesties voor het eventueel nemen van supplementen.

Het is overigens in veel gevallen verstandig om zo mogelijk eerst bloedonderzoek te laten doen via de huisarts. Op die manier achterhaal je of er in je lichaam echt een tekort is aan een bepaalde stof.

Wat is vegetarisch

Bij mij is het overstappen naar vegetarisch eten geleidelijk gegaan. Van huis uit was ik gewend aan het eten van vlees. Mijn moeder maakte regelmatig een gehaktballetje of een karbonaadje. Ik was er geen groot liefhebber van, maar vond het meestal ook niet heel erg.

Vanaf mijn achttiende ben ik steeds minder vlees gaan eten. Ik werd onder andere geïnspireerd door mensen die ik tijdens langdurige reizen ontmoette. Vegetarisch eten bleek heel lekker te kunnen zijn. Ik voelde me er bovendien goed bij.

De afgelopen (ruim) 20 jaar heb ik helemaal geen vlees, vis of gevogelte meer gegeten. Er zijn wel mensen die zeggen vegetarisch te zijn, maar die toch af en toe een stukje vis eten of misschien zelfs een stukje kip. Ik behoor niet tot die groep. Wel neem ik regelmatig zuivel. Ik ben gek op yoghurt en kwark. Melk gebruik ik ook. Zo nu en dan eet ik een eitje.

Magnesium in vegetarisch eten

De eerste uit het rijtje van mogelijke tekorten door vegetarisch eten is magnesium. Eigenlijk geldt het risico op een tekort niet zozeer bij dit mineraal. In elk geval niet bij uitstek door vegetarisch eten.

Magnesium zit namelijk in allerlei voedingsmiddelen die een vegetariër wel kan eten. Voorbeelden daarvan zijn volkoren producten, groene bladgroenten, cacao, melkproducten, noten, zaden & pitten, broccoli, peulvruchten en banaan. Magnesium zit ook in vlees.

Het punt met magnesium is dat het minder goed uit voeding wordt opgenomen dan uit supplementen. Veel mensen met RLS slikken daarom een magnesium supplement. Zelf slik ik al een tijd magnesium citraat. Dit is een variant die snel door het lichaam wordt opgenomen.

IJzer

Bij ijzer is de kans op een tekort groter als je vegetarisch eet. IJzer zit vooral in dierlijke voeding. In plantaardige voeding zit ook ijzer, maar dat is een andere vorm van ijzer. Deze vorm is veel minder goed door je lichaam opneembaar dan de variant uit dierlijke voeding.

Voorbeelden van ijzer in plantaardige voeding zijn volkoren producten, groene bladgroenten, peulvruchten, noten en gedroogd fruit. Als je veel ijzer wilt binnenkrijgen, zul je hier behoorlijk wat van moeten eten. Zelf let ik ook bij het kiezen van kruiden of er ijzer in zit. Al enige tijd gebruik ik daarom gemalen komijn door mijn warme maaltijd.

Een alternatief is een ijzersupplement. In mijn blog over ijzer schreef ik echter al dat je beter niet zomaar extra ijzer kunt slikken. Teveel ijzer is namelijk niet goed en zelfs nadelig voor je gezondheid.

Laat daarom eerst je bloed meten via de huisarts. Vooral het gehalte van ferritine in je bloed is belangrijk als je last hebt van onrustige benen.

Vegetarisch eten en vitamine B12

Voor vitamine B12 uit voeding geldt in wezen hetzelfde als voor ijzer. Je haalt het vooral uit dierlijke producten. Vitamine B12 zit ook in enkele plantaardige producten, maar het zijn er niet veel. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld zeewier en algen. Dit is waarschijnlijk niet direct voeding die dagelijks op je menu staat.

Als je vegetarisch eet, loop je dus meer risico op een tekort. Dit geldt ook voor een veganist (of vegan). Ik neem een deel van het jaar een apart supplement vitamine B12. In de multivitamine die ik dagelijks neem, zit het ook. Het aparte supplement is hoog gedoseerd en geadviseerd vanuit de orthomoleculaire geneeskunde. Die leer schrijft vaak hogere doseringen voor dan de reguliere westerse geneeskunde.

Vitamine B12 is niet zo goed meetbaar via bloedonderzoek.

Foliumzuur

Van foliumzuur (of vitamine B11) loop je niet zo gauw een tekort op. Ook niet als je vegetarisch eet. Het zit in verschillende voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn volkoren producten, groene bladgroenten, zuivel, eieren en brood.

Vrouwen lopen echter wel een vrij grote kans om een tekort op te lopen tijdens de zwangerschap. Zij krijgen vaak het advies om een supplement van foliumzuur te nemen vanaf het moment dat ze proberen zwanger te worden.

Een supplement bevat een andere variant van foliumzuur dan die in voeding zit. De variant die in een supplement zit, heet folaat. Uit voeding moet deze werkzame stof eerst vrijgemaakt worden. Daarbij gaat materiaal verloren. Bij een voedingssupplement krijg je meteen de werkzame stof (folaat) binnen en zit je sneller aan de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het is verstandig om eerst bloedonderzoek bij de huisarts te laten doen om te kijken of er sprake is van een tekort.

Rusteloze benen en vegetarisch eten

De conclusie van dit blog is dat vegetarisch eten mogelijk nadelig is als je te maken hebt met rusteloze benen. Als je veganistisch eet heb je nog minder mogelijkheden dan een vegetariër om voldoende essentiële voedingsstoffen via je voeding binnen te krijgen. Je kunt daarom je toevlucht nemen tot voedingssupplementen. Ik denk echter dat het zeer raadzaam is om je vooraf te laten adviseren door iemand die er verstand van heeft.

Of dat per se de huisarts moet zijn, weet ik niet. Mogelijk adviseert een huisarts of specialist vaak ook liever medicijnen, omdat hij of zij daar vooral voor opgeleid is. De negatieve consequenties die aan medicatie vast kunnen zitten, komen mijns inziens vooraf lang niet altijd voldoende aan bod in het gesprek tussen arts en patiënt. Ik denk bijvoorbeeld aan de grote kans op augmentatie bij dopamine agonisten.

Je zou ook eens je oor te luisteren kunnen leggen bij een andere specialist op het gebied van voeding of bij iemand gespecialiseerd in de orthomoleculaire geneeskunde.

Plaats een reactie