Is Fietsen Gunstig voor Rusteloze Benen?

Een tijdje terug vertelde een lotgenote dat ze zo’n last van haar benen kreeg als ze ging fietsen. Ze had dan echt pijn.

Ik vond dat meteen een wonderlijk verhaal. Op zich kan het natuurlijk zo zijn dat je lichaam niet tegen fietsen kan. De oorzaak heeft dan vermoed ik echter niet zoveel te maken met rusteloze benen. Een kenmerk van RLS is dat beweging je symptomen juist vermindert.

Wat ik me wel kan voorstellen, is dat de ene soort beweging beter bij iemand past dan de andere.

Fietsen als lichaamsbeweging

Het is denk ik wel algemeen bekend dat lichaamsbeweging gunstig is als je last hebt van rusteloze benen. Hoe je dat invult, is vraag twee. Persoonlijk denk ik dat milde beweging voor de meeste mensen het beste is. Wandelen is daar een goed voorbeeld van. Fietsen kan ook, lijkt me.

Zelf ben ik een liefhebber van hardlopen. Ik ben geen competitieve loper, maar loop wel een behoorlijke afstand. Vrijwel dagelijks. Mij doet dat goed, zowel fysiek als mentaal. Ik kan er veel in kwijt. Daarnaast doe ik voor het slapen een poosje yoga. Dat is ook lichaamsbeweging, maar net een beetje anders. ’s Nachts doe ik ook regelmatig een deel van dezelfde oefeningen als ik onrustige benen heb.

Van anderen weet ik dat ze voor hun RLS rekoefeningen doen die ze vanuit de fysiotherapie hebben gekregen. Deze oefeningen zijn niet speciaal door de fysiotherapeut bedacht, maar dat maakt op zich natuurlijk niet uit. Als het werkt dan werkt het.

Lotgenote

Voor mij blijft het wel een vraag waardoor het komt dat bovengenoemde lotgenote fysiek zo’n last heeft als ze fietst. Van lopen en wandelen weet ik dat mensen met etalagebenen juist daarbij te maken krijgen met pijn. Dit wil overigens niet zeggen dat ze dan maar beter niks meer kunnen doen aan lichaamsbeweging.

Etalagebenen is een vaataandoening en wordt nog weleens verward met rusteloze benen. Misschien heeft de lotgenote eigenlijk last van etalagebenen als ze denkt dat het haar onrustige benen zijn. Hoe het ook zij, ik hoop dat ze inmiddels weet hoe ze er het beste mee om kan gaan. RLS op zich is al wel lastig genoeg.

1 gedachte over “Is Fietsen Gunstig voor Rusteloze Benen?”

  1. Mijn man had dichtgeslipte aderen ook heel wrg,veel operatie gehad met kunst aderen die ook weer dicht slipte.gebed zonder end.Roken!! De grootste boosdoener.

    Beantwoorden

Plaats een reactie