Is er een Link tussen Reuma en RLS?

Op een lotgenotenforum voor mensen met rusteloze benen legde ik naar aanleiding van mijn blog over RLS bij fibromyalgie de link met reuma. Een lotgenote reageerde een beetje kortaf met de vraag wat reuma dan wel met rusteloze benen te maken had. Ik vond dit in eerste instantie niet zo’n aardige reactie. Later besloot ik dat ik deze vraag ook een positieve wending kon geven. Ik kon er een blog over schrijven!

De reden dat ik op het lotgenotenforum de link legde tussen rusteloze benen en reuma is dat een aanzienlijke groep van mensen met RLS ook last heeft van reumatische klachten. Dat is op zijn minst opvallend. In de medische wereld is al wel wat onderzoek gedaan naar het mogelijke verband tussen beide aandoeningen. Er zijn echter nog veel vragen.

Wat is reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een flink aantal verwante, chronische aandoeningen. Ik denk dat reumatische artritis en artrose de meest bekende zijn.

Bij deze aandoeningen gaat er iets niet goed in het afweersysteem. Er ontstaan hierdoor chronische ontstekingen. Pijn en stijfheid zijn meestal het gevolg. Door reuma ontstaan bewegingsproblemen. Mensen met reuma hebben ook vaak last van vermoeidheid.

Reuma is in veel gevallen erfelijk. Roken of overgewicht kunnen ook een rol spelen. Voor reumatische aandoeningen is nog geen middel gevonden om ze te genezen. Wel zijn er medicijnen om de ontwikkeling van reuma af te remmen of om de pijn te verminderen.

Artrose

Zelf heb ik sinds mijn veertigste reumatische klachten. In de koudere maanden van het jaar heb ik aan de lopende band ontstekingen in mijn vingerkootjes. Inmiddels heb ik hier meer dan de helft van het jaar mee te maken.

Van november tot en met maart spelen de ontstekingen het meest op, vooral als de temperatuur om en nabij het vriespunt is. In oktober, april en mei heb ik wat minder regelmatig last. Tussen juni en eind september ben ik klachtenvrij.

Mijn handen zijn bij een ontstekingsaanval lokaal rood, dik en pijnlijk. De ontsteking duurt per plek meestal een paar weken. Op andere plekken kan dan alweer een nieuwe haard zijn ontstaan. Het is in de wintermaanden lastig om dingen te doen met mijn handen. Ik merk dan op pijnlijke wijze hoe je bij bijna alles wat je doet je handen nodig hebt.

Toen ik begin veertig was, ben ik er een keer mee naar huisarts gegaan. De jonge arts gaf aan dat dit een geval van artrose was en dat ik er maar mee moest leren leven. Na deze mededeling kon ik weer vertrekken. Ik vond deze bejegening vrij teleurstellend. Een beetje empathie of meedenken had ik erg op prijs gesteld.

Lotgenoten met reuma

Een lotgenote stelde pas de vraag of haar ochtendstijfheid misschien iets met rusteloze benen te maken zou kunnen hebben. Uit de reacties bleek dat vrij veel lotgenoten hier ook last van hebben. Later bleek dat genoemde lotgenote ook klachten in haar handen had. Ik vermoed dat ze net als ik artrose heeft.

Mensen met RLS leggen lang niet altijd de link tussen reuma en rusteloze benen. Ik las pas dat zowel reuma als RLS mogelijk te maken heeft met een tekort aan ijzer. Dat lijkt me een interessant gegeven.

Persoonlijk heb ik niet zo te maken met stijfheid ’s ochtends. Ik heb echter wel regelmatig pijn in mijn rug en bil. Overdag zorg ik altijd voor voldoende beweging. Afgezien van een rondje hardlopen, doe ik rek- en strekoefeningen. Voor het slapen beoefen ik yoga. Regelmatig bewegen is belangrijk, ongeacht met welke klacht of aandoening je te maken hebt. Hoe ouder je bent, hoe belangrijker dit wordt.

1 gedachte over “Is er een Link tussen Reuma en RLS?”

  1. Hallo. Ben 57 jaar. Heb Rls en ook last van reuma. In handen en vooral in de voeten. En door de Rls kan ik niet lang zitten en de reuma wil mij laten rusten. Wat een tegenstrijd is met elkaar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie