Is Chocola Slecht voor Rusteloze Benen?

In het rijtje van voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen als je last hebt van rusteloze benen staat ook chocola. Chocola zou een trigger kunnen zijn voor RLS. Er is een standaard rijtje dat je bij allerlei ziektes en aandoeningen kunt vinden als mogelijk ongunstig. Afgezien van chocola worden koffie, alcohol en roken ook altijd genoemd.

Ik heb ooit eens overwogen om mee te doen aan medicijnenonderzoek. Je gaat dan een poosje intern om als proefkonijn nieuwe medicatie uit te testen. Het leek me op dat moment een mooie manier om wat bij te verdienen.

Vooraf kreeg ik uitgebreide informatie over wat ik wel en vooral niet tot mij mocht nemen voor en tijdens de onderzoeksperiode. Op dit lijstje van verboden stonden ook chocola, koffie, alcohol en roken. Deze vier zijn kennelijk van invloed op allerlei processen in je lichaam. Dit is wanneer je al een ziekte of aandoening hebt, maar ook bij medicijnen die je daar eventueel voor neemt.

Wat is chocola

Chocola is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Chocolade is er in de smaken puur, melk en wit. Je hebt ook rauwe, bittere of extra bittere chocola. Er zit veel verzadigd vet in en het is calorierijk.

In chocola zit in beperkte mate het eiwit tryptofaan. Tryptofaan wordt in combinatie met koolhydraten omgezet in serotonine. Van serotonine verbetert je stemming. Een andere stof in chocola is fenylethylamine. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je hersenen endorfine aanmaken. Endorfine geeft een blij en gelukkig gevoel. Vermoedelijk moet je voor deze effecten echter wel behoorlijk wat chocola eten.

Chocola bevat onder andere magnesium en ijzer. Ook dopamine wordt genoemd in verband met chocola. De andere stoffen die ik net genoemd heb, lijken op zichzelf al best gunstig. Voor dopamine geldt dit bij uitstek als je het hebt over rusteloze benen.

De boosdoener bij chocola is waarschijnlijk cafeïne. Cafeïne zit ook in koffie en in zwarte thee. Met cafeïne val je lastiger in slaap. Hoe langer je wakker ligt, hoe groter de kans dat je onrustige benen al opspelen voordat je nog een oog dicht hebt gedaan.

Paashaas van chocola

Veel mensen zijn dol op chocolade. Het is heel lekker en je voelt je een beetje gelukkiger als je het eet.

Ik herinner dat ik jaren geleden eens bij de sportschool naast een al wat oudere man op de crosstrainer stond. Hij vertelde me dat hij voor zijn werk betrokken was geweest bij de import van cacaobonen uit Zuid-Amerika. Chocola was op die manier vele jaren zijn core business. De man vertelde graag en boeiend over zijn werkende leven. Hij en zijn vrouw waren er vaak voor op reis geweest. Ook in Nederland hadden ze mooie dingen meegemaakt.

Met Pasen werd er in de bakkerij van hun schoonzoon altijd de grootste chocolade paashaas gemaakt die je je maar kon voorstellen. Dit was voor hem zo’n feestelijke herinnering dat hij er een beetje nostalgisch van werd.

Chocola maakt gelukkig. Deze man had zijn leven hieraan gewijd. Ikzelf had in die tijd nog nauwelijks te maken met rusteloze benen, laat staan dat ik me bezighield met het feit of het eten van chocola daarvoor wel of niet goed zou kunnen zijn.

Rusteloze benen

Van sommige lotgenoten weet ik dat ze meer last van RLS hebben als ze die dag chocola hebben gegeten. Ze denken daarom wel drie keer na voordat ze dit doen. Zelf heb ik die ervaring niet. Of ik nu chocola gegeten heb of niet, elke nacht zijn mijn benen onrustig. De ene nacht spelen ze heviger op dan de andere, maar het verband met het eten van chocola heb ik nooit kunnen ontdekken.

Je doet jezelf er echter wel een plezier mee om uit te testen of bepaalde voeding met cacao of chocola een negatief effect heeft op je rusteloze benen. Als je op deze manier iets kunt doen om je klachten in goede zin te beïnvloeden dan moet je die kans natuurlijk niet laten liggen.

Anderzijds zou ik er niet bij voorbaat van uitgaan dat chocola of bijvoorbeeld koffie en alcohol in principe slecht zijn voor jouw RLS. Ik ken ook lotgenoten die zich buitengewoon ongelukkig voelen, omdat ze allerlei genotmiddelen moesten laten staan. Ze hadden door deze ingreep echter niet significant minder last van hun benen.

Het is wel raadzaam om matig met dit soort producten om te gaan. Misschien kun je voor de zekerheid vooral ’s avonds de inname van chocola, koffie en alcohol beter beperken. Van koffie en alcohol is bekend dat ze ongunstig zijn voor je slaapkwaliteit. Het is daarmee lastiger om in slaap te vallen, maar ook om goed door te slapen. Indirect heeft dit ongetwijfeld een effect op je rusteloze benen. Hoe meer je wakker ligt, hoe groter namelijk de kans dat je je bewust bent van je opspelende benen.

1 gedachte over “Is Chocola Slecht voor Rusteloze Benen?”

Plaats een reactie