Bij een lotgenoot las ik dat zij baat heeft bij hypnotherapie. Ze schreef dat ze zichzelf behandelde. Daar heb ik niet helemaal een beeld bij, maar als het haar helpt dan is dat natuurlijk hartstikke fijn.
Iemand in mijn naaste omgeving verdiept zich ook in dit onderwerp. Hypnotherapie zou kunnen helpen bij allerlei klachten, en mogelijk dus bij rusteloze benen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar zet hier graag op een rijtje wat ik erover kan vinden.
Zoals gebruikelijk stel ik een paar vragen:
- Wat is hypnotherapie?
- Zou hypnotherapie kunnen helpen bij RLS?
Wat is hypnotherapie
Hypnotherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij iemand in een lichte trance gebracht wordt. De patiënt houdt zelf de controle over de situatie. De therapie kan een goede aanvulling zijn op reguliere geneeskunde. Het is toepasbaar op zowel volwassenen als kinderen. Ernstige psychiatrische aandoeningen zijn een contra-indicatie. In dat geval is het beter om te zoeken naar andere oplossingen.
De patiënt komt met een hulpvraag bij de hypnotherapeut. Het doel van een behandeling is om de klachten te verminderen of op te lossen. Hypnotherapie wordt ook wel ingezet als methode voor pijnbestrijding. Binnen de hypnotherapie zijn er verschillende technieken voor het opwekken van een trance. Voorbeelden hiervan zijn NLP, regressietherapie en zelfhypnose.
Volgens de theorieën van hypnotherapie heeft veel van wat we als mensen ervaren te maken met onbewuste drijfveren. Tijdens de therapie wordt gewerkt met verbeelding en zelfsuggestie. Het idee is dat door middel van de trance iemand in een gemoedstoestand komt waarin gemakkelijker contact gemaakt wordt met het onderbewuste. Via die route zoeken therapeut en patiënt samen naar een beter inzicht en zo naar een verbetering van iemands situatie.
Hypnotherapie wordt gebruikt voor een heel scala aan klachten, zowel op psychisch als op lichamelijk vlak. Voorbeelden hiervan zijn: angst, depressie, slecht slapen, lichamelijke klachten en stress. De therapie schijnt vooral geschikt te zijn voor vage, onbegrepen klachten. Je kunt denken psychosomatische klachten of SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), waarover ik ook al eens een blog schreef.
Rusteloze benen
In mijn blog over SOLK opperde ik dat restless legs misschien een vorm van SOLK is. Hypnotherapie is daarom mogelijk een interessante optie om nader te onderzoeken.
De afgelopen jaren las ik bij verschillende therapeuten de suggestie dat rusteloze benen te maken zouden hebben met onderbewuste processen in het lichaam. Ik heb hier verder geen mening over. Mijn vermoeden is echter dat onrustige benen niet zozeer veroorzaakt worden door het onderbewuste, maar wellicht wel verergerd.
Aan het begin van dit blog schreef ik dat ik las over een lotgenoot die zichzelf behandelt met hypnotherapie. Ik denk dat zij gebruik maakt van een vorm van zelfhypnose. Dit soort technieken gaan sterk uit van de maakbaarheid van iemands mentale gesteldheid.
Persoonlijk denk ik dat die maakbaarheid niet overschat moet worden. Nogmaals, als het helpt dan lijkt het me geen bezwaar. Leren omgaan met de situatie is een belangrijke vaardigheid bij RLS. Er is tot nu toe geen geneesmiddel gevonden voor deze progressieve aandoening. Alles wat helpt om de situatie te verbeteren is dus mooi meegenomen.
Zelf geloof ik dat aanpassingen in levensstijl en acceptatie een wereld van verschil maken in hoe je je symptomen ervaart. Hetzelfde geldt voor een positieve levenshouding. Je maakt de situatie zo een beetje dragelijker en verergert die tenminste zo min mogelijk door zaken als stress.