Hoort Pijn ook bij Rusteloze Benen?

Over het algemeen wordt pijn niet genoemd als je lotgenoten vraagt naar kenmerken van hun rusteloze benen. Een deel van de mensen met RLS ervaart echter wel pijn, of zelfs kramp. Wat rusteloze benen precies zijn, is sowieso lastig onder woorden te brengen. Dit maakt de aandoening moeilijk uit te leggen aan anderen, die deze klachten nooit zelf hebben ervaren. Ik schreef eerder al eens dat onbegrip uit de omgeving iemands leed behoorlijk kan verergeren.

Ook de huisarts begrijpt zeker niet altijd waar iemand mee te maken heeft die naar het spreekuur komt vanwege ‘dat nare gevoel in de benen’. De diagnose RLS wordt dan ook nog weleens gemist, terwijl de persoon in kwestie er wel mee te maken heeft.

Wat is pijn

Pijn betekent niet voor iedereen hetzelfde. Wat de een pijnlijk vindt, omschrijft de ander misschien als stekend, trekkend of branderig. Mensen hebben bovendien niet allemaal dezelfde pijngrens. Dit maakt het best lastig om grip te krijgen op het onderwerp, en ook om iets te vinden wat de klachten kan verzachten.

Aan het begin van dit blog noemde ik kramp als iets wat een relatief klein deel van de mensen met rusteloze benen ervaart. Sommigen gebruiken ook het woord ‘kramperig’. Dat klinkt alweer net anders. Uit eigen ervaring weet ik dat kramp een pijnlijke ervaring kan zijn. Je wilt op zo’n moment wel alle kanten op bewegen om dat rotgevoel uit je lijf te krijgen. Ik schreef al eerder een blog hierover. In dat blog gaf ik aan dat kramp niet hetzelfde is als RLS.

De grens tussen kramp en rusteloze benen lijkt echter niet haarscherp te zijn. Dit geldt ook voor het onderscheid tussen RLS en pijn. Er is kennelijk een soort overgangsgebied waarin mensen met onrustige benen een zekere mate van pijn of bijvoorbeeld kramp of kramperigheid kunnen ervaren. Nogmaals, dit is een relatief kleine groep binnen de groep van mensen met deze aandoening.

Huisarts

Voor een huisarts is het met deze variatie in de manier waarop mensen hun klachten beschrijven natuurlijk ook best lastig om precies en juist te diagnosticeren. Het is niet helemaal onbegrijpelijk dat daarom nog weleens een onjuiste diagnose gesteld wordt. Een huisarts is en blijft een generalist, en weet niet altijd het naadje van de kous van een ‘vage klacht’ als rusteloze benen. Empathie is hoe dan ook een goed begin. Het helpt in elk geval om de situatie niet nog beroerder te maken dan die al aanvoelt voor degene die de klachten ervaart.

Van lotgenoten weet ik dat neurologen ook lang niet altijd kaas gegeten hebben van RLS. Kennelijk is het rusteloze benen syndroom een aandoening die gespecialiseerde kennis en ervaring vraagt. Zelfs voor een specialist als een neuroloog.

Inmiddels ben ik er wel achter dat mensen met rusteloze benen een heel scala aan van elkaar verschillende ervaringen kunnen hebben, die allemaal onder de paraplu van de ziekte vallen. Niet iedereen ervaart hetzelfde en is gebaat bij hetzelfde. Het kan ook per periode variëren waar iemand baat bij heeft. Een overeenkomst tussen alle mensen met een ernstige vorm van RLS is helaas dat klachten niet overgaan, wat je ook probeert. Dat wil, mijns inziens, overigens helemaal niet zeggen dat je niet zou moeten proberen om tijdelijk ergens je klachten mee te verzachten. Elke nacht beter slapen is er één, zeg ik altijd maar en dat is de moeite meer dan waard.

3 gedachten over “Hoort Pijn ook bij Rusteloze Benen?”

  1. Hoi,
    Ik slaap al 25 jaar slecht en dit werd vorig jaar zo slecht dat ik een slaaponderzoek heb ondergaan. Diagnose PLMD, maar ik herken me meer in de symptomen van RLS. Via de neuroloog heb ik nu diverse medicijnen gebruikt. Gevolg: beter slapen, maar verder enorm moe. In de loop van de tijd merk ik dat de spierspanning in mijn bovenbenen er eigenlijk continue is, en bij rust gaat dit echt zeer doen. Ik zit gedeeltelijk in de ziektewet omdat ik simpelweg te moe ben om te werken. S-avonds spreek ik bijna niet meer met vrienden af, omdat ik te moe ben. Bij mijn middagslaapje wordt ik vaak wakker van hevige kramp in mijn kuiten.
    Door deze website zie ik verhalen van lotgenoten, alsook alternative geneeswijzen. Ik heb nu 5 behandelingen van een acupuncturist gehad en hoewel ze aangeeft dat ze me kan helpen, merk ik nog geen verschil.

    De arbo-arts adviseert mee een second opinion aan te vragen bij een academisch ziekenhuis, heeft iemand hier ervaring mee\?
    ik verneem graag jullie reactie

    Beantwoorden
    • Ik heb pas de diagnose PLMD gekregen, maar heb nooit het idee gehad dat ik slecht slaap. Nooit pijn in mijn benen o.i.d. Ik word wel vaak onuitgerust wakker. Neuroloog heeft me medicijnen geadviseerd, maar dat doe ik nu nog niet. Ik ga wel een ijzersuplement nemen, mijn ijzerniveau was te laag.

      In jouw geval lijkt een second opinion me trouwens geen slecht idee.

Plaats een reactie