Hoort Hitte in de Benen bij RLS?

Van lotgenoten weet ik dat zij afgezien van RLS ook vaak te maken hebben met extreme hitte in hun benen en voeten. Die hitte treedt vooral later op de dag op, hoewel sommigen er dag en nacht last van hebben. Zij kunnen nauwelijks kleding en sokken verdragen op momenten dat deze het meest opspeelt.

Niet iedereen met rusteloze benen ervaart ook hitte in de benen. Er zijn lotgenoten die er juist bij gebaat zijn om hun benen extra goed warm te houden. Zij ervaren kou juist als een trigger en hebben dan ergere symptomen. Ik heb dit altijd heel wonderlijk gevonden. Hoe kan het dat het zo verschilt per persoon?

In dit blog ga ik nader in op het onderwerp. Ik vertel over mijn eigen ervaring en over wat ik gehoord heb van anderen. Ik noem de tips & tricks die ik ken om het leed iets te verzachten. Verder vertel ik meer over het burning feet syndrome waarbij sprake is van extreem warme voeten.

Hitte in de voeten

Voor veel lotgenoten betekent hitte in de benen vooral ook hitte in de voeten. Bij mij ontstond dit verschijnsel vanaf de periode dat ik veel meer last kreeg van onrustige benen. Ik was begin veertig. Mijn vermoeden is dat ik toen ook aan het begin van de overgang zat.

Tot die tijd had ik altijd koude voeten ’s nachts. Ik sliep met sokken aan en gebruikte in de koudere maanden een elektrische deken om mijn bed voor te verwarmen. Binnen een paar jaar veranderde mijn lichaamsthermostaat volledig. Ik heb het sindsdien nooit meer koud in bed. Sterker nog, ik brand haast mijn bed uit.

Ik moet er niet meer aan denken om nog bedsokken te gebruiken of om de elektrische deken aan te doen. Zelfs niet in de winter.

Lotgenoten

Op een lotgenotenforum heb ik weleens de vraag gesteld wie er moeilijk sokken aan zijn of haar voeten kan verdragen. Zelf trek ik ook in de winter ’s middags mijn sokken uit. Een aantal mensen antwoordden dat ze het hele jaar door binnenshuis geen sokken dragen. Anderen konden zich dit totaal niet voorstellen en hielden hun voeten juist altijd extra goed warm.

Ik zou ook nog eens kunnen vragen of er lotgenoten zijn die later op de dag hun benen bloot houden. Dat doe ik namelijk vaak om ervoor te zorgen dat mijn benen wat afgekoeld zijn als ik ga slapen. ’s Nachts warmen ze wel weer op. De hitte in mijn benen is in de loop van de nacht vaak zo erg dat het nauwelijks te harden is.

Minder hitte door koelmat

Persoonlijk zweer ik bij een koelmat. Die kun je ’s nachts een poosje onder je benen leggen. Als de mat opgewarmd is door je lichaam dan leg je deze een poosje op de grond. Daar ‘laadt’ ie als het ware weer ‘op’. Ik val na gebruik meestal in slaap. Later in de nacht pak ik de mat er soms nog eens bij om opnieuw af te koelen.

Voor mij werkt een koelmat het beste als mijn benen er helemaal op passen. Ik heb ook een kleinere versie, maar daar heb ik een minder goed effect mee. Op de grotere kan ik denk ik meer hitte kwijt. Van lotgenoten weet ik dat ze ’s nachts vaak een tijdje op de koude badkamertegels gaan staan. Of ze gaan tegen de betegelde muur staan met hun warme benen.

Je kent vast ook één van de volgende huismiddeltjes. Iedereen doet weleens zijn of haar voeten buiten boord. Dus onder het dekbed vandaan. ’s Nachts koud douchen helpt sommige lotgenoten ook. Verder bestaan er speciale matrassen die koel blijven als je er op ligt. Daar betaal je wel wat meer voor.

Zelf ga ik er soms wat langer uit. Mijn bovenlichaam houd ik dan zo goed mogelijk warm. Mijn benen blijven bloot. Als mijn bed en ik goed afgekoeld zijn, probeer ik opnieuw om in slaap te vallen.

Burning feet syndroom

Niet zo lang geleden kwam ik ergens op internet de term burning feet sydrome tegen. Ik was natuurlijk meteen nieuwsgierig. Zou dit de officiële naam zijn voor de hitte die ik en veel lotgenoten ervaren?

Als ik wat dieper in het onderwerp duik, kom ik erachter dat het burning feet syndroom een vorm van neuropathie is. Het staat voor een brandende pijn in de voeten, en soms ook in de handen. De symptomen beginnen vaak met tintelingen, prikkelingen en gevoelloosheid. De klachten verergeren over het algemeen ’s nachts en worden tegen de ochtend minder hevig.

Diabetes is een veelvoorkomende oorzaak, maar er zijn nog veel meer mogelijke oorzaken. In het lijstje zie ik bijvoorbeeld ook vitaminetekort staan. Het gaat hier vooral om een tekort aan B vitamines. Het syndroom komt eveneens voor bij Dunne Vezel Neuropathie (DVN).

Het is zinvol om naar de huisarts te gaan als je langdurig last hebt van branderige, pijnlijke voeten. De arts kan onderzoeken wat het onderliggende probleem is van je klacht. Er bestaat o.a. huidzalf om het burning feet syndroom te behandelen. Medicijnen zijn ook een optie.

Hitte bij rusteloze benen

Of hitte echt een kenmerk is van rusteloze benen weet ik niet. Het lijkt erop dat gemiddeld vrij veel mensen met RLS hiermee te maken hebben. In mijn blog over ontsteking schreef ik al dat ik bij mijn onrustige benen regelmatig het gevoel heb dat er in mijn benen een soort ontstekingsreactie plaatsvindt. Mijn voeten verkleuren. Ze worden vanaf later op de middag roder.

Dit doet me denken aan de artrose waar ik in de wintermaanden last van heb. Artrose is een vorm van reuma. Op mijn handen ontstaan rode plekjes, en gewrichtjes raken ontstoken. Dit proces gaat gepaard met hitte, zwelling en pijn. Met artrose is de hitte er niet de hele tijd met dezelfde intensiteit.

Veel ziektes hebben te maken met een of andere vorm van ontsteking. Persoonlijk probeer ik zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen door op mijn voeding te letten. Ik neem ook een aantal supplementen en kruiden, waaronder kurkuma.

Ik herhaal nog maar eens dat het lichaam een complex geheel is. Goed voor je lichaam zorgen is één ding, maar het geestelijke en emotionele is net zo belangrijk. Stress is misschien wel net zo schadelijk als ongezond eten of te weinig lichaamsbeweging.

2 gedachten over “Hoort Hitte in de Benen bij RLS?”

    • Pauline, ze zijn soms bij de supermarkt te koop, maar je kunt ook eens kijken bij de Action. Online kun je ze vast ook wel kopen bij bijvoorbeeld Bol.com

Plaats een reactie